Hvordan bruke Safari-nettleseren på iPhone

Nettleseren som følger med hver iPhone, iPod touch og iPad heter Safari. Mens du kan installere tredjeparts nettlesere fra App Store, er Safari et flott alternativ for de fleste brukere.

Apple tilpasset iOS-versjonen av Safari fra desktopversjonen som har fulgt med Mac-maskiner i mange år. Mobilversjonen av Safari er imidlertid annerledes på mange måter.

Disse instruksjonene gjelder for enheter med iOS 12 eller nyere.


Hvordan bruke Safari i iPhone- og iOS-enheter

For å kontrollere Safari bruker du de samme bevegelsene som finnes andre steder på iPhone. Sveip for å bla gjennom nettsider og trykk på lenker for å åpne websider. Men Safari har også noen spesielle funksjoner som kanskje ikke har kolleger i andre apper du bruker. Her er noen triks som hjelper deg å få mest mulig ut av nettlesingen din.

Zoom inn og ut i iPhone Safari

For å zoome inn på en bestemt del av en webside - for eksempel for å forstørre teksten på siden du leser - trykk to ganger på den delen av skjermen. Denne gesten forstørrer den delen av siden. Den samme dobbelttrykket zoomer ut igjen.

For å ha mer kontroll over hva du zoomer inn på, bruk iPhone multitouch-klemmefunksjonen:

  • Sett pekefingeren sammen med tommelen, og plasser begge fingrene på den delen av iPhone-skjermen du vil zoome inn på.
  • Dra deretter fingrene fra hverandre for å zoome inn på siden.
  • For å zoome ut og gjøre ting mindre, legg fingrene i motsatte ender av skjermen og dra fingrene sammen i en klemmende bevegelse.

Gå til toppen av en side

For å rulle nedover på siden, dra en finger nedover skjermen. På en lang, rullende side, hopp raskt tilbake til toppen med et enkelt trykk. Trykk øverst på midten av skjermen. Første trykk avslører adresselinjen i Safari, og den andre hopper umiddelbart til toppen av websiden.

Det andre trykk skal være nær toppen av skjermen, på klokken. Ellers åpner Safari adressefeltet for å skrive inn et søk eller en nettadresse.

Gå tilbake og videre gjennom historien din

Safari holder rede på nettstedene du besøker. Bruk knappene og bevegelsene Tilbake og fremover for å bla gjennom nettstedene og sidene du nylig har vært på. Det er to måter å få tilgang til denne funksjonen:

  • Pilknapper nederst til venstre på skjermen er fremover- og bakoverknappene.
  • Sveip å gå tilbake eller fremover. Sveip på venstre kant av skjermen for å gå tilbake og høyre kant for å gå fremover.

Åpne en ny Safari-fane

Å åpne en ny fane i Safari lar deg besøke et annet nettsted uten å lukke det du er på for øyeblikket. Slik bruker du denne funksjonen.

Disse instruksjonene bruker Safari med telefonen i stående modus. Funksjonene fungerer det samme i liggende modus, men knappene kan være forskjellige steder.

Trykk på Tabs ikonet nederst til høyre på skjermen. Siden du er på blir mindre. Trykk på i tillegg til ikonet for å åpne en ny, tom fane.

Du kan også åpne en lenke på en webside i en ny fane. Finn lenken du vil åpne i et nytt vindu. Trykk og hold på lenken på skjermen for å åpne menyen. Trykk på Åpne i ny fane. Lenken åpnes i en ny fane.

Hvis enheten støtter 3D Touch, trykk lenge ned for å åpne denne menyen.

Finn handlingsmenyen i Safari

Ikonet nederst i midten av Safari som ser ut som en boks med en pil som kommer ut av det kalles Handlingsmenyen. Ved å trykke på den avsløres funksjoner for å legge et bokmerke til et nettsted, legge det til favorittene eller leselisten, lage en snarvei for det på enhetens startskjerm, skrive ut siden, dele en side og mer.

Bruk privat surfing i iPhone Safari

Bruk privat nettlesingsmodus for å bla gjennom nettsteder uten at Safari beholder nettleserloggen, søkeloggen eller autofyllinformasjonen etter at du har lukket en fane. For å aktivere det, trykk på Tabs knapp for å åpne nettleserfanen. Trykk på Privat i nederste venstre hjørne for å åpne en privat surfeseksjon. Her kan du trykke på i tillegg til knappen nederst for å åpne en privat surfefane og begynne å surfe på nettet.

For å slå av privat surfemodus, trykk på Privat igjen i nederste venstre hjørne av vinduet.

Søk etter innhold i Safari

Har du surfet til en webside som er full av tekst og vil finne et bestemt ord eller en bestemt setning? Safari Finn på siden-funksjonen kan hjelpe.


Legg igjen en kommentar