Vise EXIF-data med XnViewMP

EXIF står for EXchangeable Image File Format. Det er samlingen av informasjon som kameraet lagrer i visse typer bilder. Denne informasjonen er kjent som "metadata" og kan omfatte ting som dato og klokkeslett da bildet ble tatt, kamerainnstillinger som lukkerhastighet og brennvidde og informasjon om copyright.


Visningsverktøy for metadata

Ulike applikasjoner kan vise forskjellige grader av EXIF-data. Windows Explorer og macOS Finder, for eksempel, avslører begge noen EXIF-data i operativsystemet. Spesialisert bilderedigeringsprogramvare, som Adobe Photoshop og Adobe Bridge, støtter både visning og redigering av noen metadata.

Noen metadata kan i sin natur ikke redigeres. For eksempel kan ikke attributter om bildets aperatur redigeres, fordi bildet avhenger av nøyaktigheten av denne informasjonen for å gjengi riktig. Imidlertid kan andre biter av metadata - inkludert geotaggede koordinater - fjernes.

For lettarbeidende bildestyringsarbeid avslører imidlertid XnView MP-applikasjonen - gratis for personlig bruk og tilgjengelig for Windows, Mac og Linux - alle EXIF-data og støtter fjerning av noen EXIF-data.

XnView MP (64-bit) XnView MP (64-bit DMG) XnView MP (64-bit Appimage)


Hvordan vise EXIF-data i XnView MP

For å se EXIF-data, bare åpne et bilde. Nederste venstre rute avslører metadata om bildet. EXIF-delen, eller EXIFtool-delen, i den ruten avslører alle metadataene som er kodet i bildet.

XnView MP støtter redigering av IPTC-informasjon. International Press Telecommunications Council har satt autoritative standarder for fotometadata som er allment akseptert.

For å endre IPTC-informasjon, velg et bilde og klikk deretter verktøy > metadata > Rediger IPTC / XMP. I popup-vinduet blir du presentert med alle tilgjengelige IPTC-metadata som du kan redigere, legge til eller slette.

IPTC og EXIF ​​er ikke det samme. Begge standardene er former for metadata, men EXIF ​​er relatert til teknisk kameraspesifikk informasjon som ble fanget da fotografiet ble tatt, mens IPTC kan gjelde for alle bildetyper og håndterer forskjellige typer informasjon, som opphavsrett og nøkkelord.


Legg igjen en kommentar