Hvordan lage bilder med høy oppløsning på datamaskinen eller smarttelefonen

Å ta et digitalt bilde og gjøre det mindre er en relativt enkel oppgave. Å vite hvordan du kan øke oppløsningen på et bilde er litt mer utfordrende. Slik gjør du et bilde til en høyere oppløsning og forbedrer kvaliteten på et sprengt bilde.

Denne artikkelen inneholder instruksjoner for desktop GIMP 2.10, som er tilgjengelig for Windows, macOS og Linux. Den inneholder også instruksjoner for forhåndsvisning av macOS X (macOS 10.3 eller nyere) og Image Save, som krever iOS 9.0 eller nyere.


Prinsipper for å lage et bilde høyere oppløsning

Oppløsningen korrelerer med antall piksler i et digitalt fotografi eller bilde. Jo flere piksler det er, jo høyere er bildets oppløsning.

For å forbedre bildets oppløsning, øk størrelsen og sørg for at den har den optimale pikseltettheten. Resultatet er et større bilde, men det kan se mindre skarpt ut enn originalbildet. Jo større du lager et bilde, jo mer ser du en forskjell i skarphet. Denne prosessen gjør bildet større og legger til piksler, ikke flere detaljer.

Som en tommelfingerregel er 300 piksler per tomme den aksepterte standarden for trykte bilder.

Følg disse tipsene for å redusere tapet av skarphet:

  • Unngå en betydelig økning i størrelse: Alle bildene er forskjellige. Når du øker dimensjonene med mer enn 30 prosent eller 40 prosent, vil du sannsynligvis merke tap av skarphet.
  • Bruk spisse verktøy når det er tilgjengelig: GIMP og Photoshop inkluderer funksjoner for å skjerpe bilder. Imidlertid har ikke alle appene disse verktøyene. Den endelige effekten kan virke unaturlig, så bruk spisse verktøy sparsomt for å beholde et lignende utseende som originalbildet.

Hvordan lage bilder med høy oppløsning ved hjelp av Desktop GIMP

GIMP er et gratis bilde redigeringsverktøy med åpen kildekode tilgjengelig for Windows, macOS og Linux. Den tilbyr bred støtte for en rekke bildeformater, noe som gjør den ideell for denne typen oppgaver.

Slik forbedrer du bildeoppløsningen med GIMP:

  1. Åpen GIMP.

  2. Velg filet > Åpen.

  3. Åpent bilde dialogboksen, velg bildet og velg Åpen.

  4. Forsikre deg om at bildevinduet er det aktive vinduet.
  5. Press Ctrl+A (Windows) eller Kommando+A (Mac) for å velge hele bildet.

  6. Press Ctrl+C or Kommando+C for å kopiere bildet.

  7. Velg for å opprette en kopi med høyere oppløsning filet > Ny til åpne Lag et nytt bilde dialogboks.

  8. Velg for å sikre at det endelige bildet har en oppløsning på 300 piksler per tomme Avanserte alternativer.

    Den forhåndsutfylte bredden og høyden samsvarer med gjeldende bilde. Ikke endre disse verdiene.

  9. Dialogboksen utvides og avslører X- og Y-oppløsningen for bildet. I boksene kan det vises at lerretet er satt til 300. Hvis ikke, kan du justere X- og Y-verdiene til 300, velg deretter OK.

  10. Du har nå et nytt bildevindu som har samme dimensjoner som originalbildet.
  11. Velg vinduet for det nye bildet, og velg deretter Bilde > Lærretstørrelsen.

  12. De Sett størrelse på lerret dialogboksen åpnes. Det er her du vil justere lærretstørrelsen.

  13. Før du justerer lerretets bredde eller høyde, må du sørge for at kjede ikonet til høyre for begge målene er låst.

  14. Angi den nye bilde bredden, og trykk deretter på Tab. Høyden justeres automatisk for å matche Bilde skalaen. Dette eksemplet går fra litt over 4000 piksler til 6000 piksler.

    Husk eller skriv ned de nye dimensjonene. Du trenger disse igjen senere.

  15. Trykk på Resize.

  16. Trykk på i det nye bildevinduet Ctrl+V eller Kommando+V å lime inn bildet.

  17. Dra hjørnet av bildevinduet (og zoome ut om nødvendig) for å se alle hjørnene på det størrelse lerretet. Bildet limes inn i midten av det nye bildevinduet i original størrelse.

  18. For å få det limte bildet til å dekke den nye lærretstørrelsen helt, gå til Lag dialogboksen og velg Flytende utvalg (limt lag) hvis det ikke er valgt.

  19. Gå til Toolbox dialogboksen og velg Skala verktøyet.

  20. Velg det limte bildet. En skala guide og Skala dialogboksen vises. I Skala dialogboksen, sørg for at kjede ikonet er låst, og skriv deretter inn samme bredde verdi som du brukte i trinn 13.

  21. Du får se en forhåndsvisning av hvordan det endrede bildet vil se ut. Hvis det ser bra ut, velg Skala.

  22. Bildet blir samplet i nyere størrelse.

  23. Før du eksporterer bildet, må du sjekke kvaliteten på det ved å zoome inn. Velg dette for å gjøre dette Utsikt > Zoom, og velg deretter et zoom nivå.

  24. Når du er fornøyd med resultatet, gå til Lag høyreklikk Flytende utvalg (limt lag), velg deretter Ankerlag for å låse den i bakgrunnen.

  25. Velg for å eksportere bildet filet > Eksport.

  26. Dette åpner Eksporter bilde dialogboks. Velg hvor du vil lagre størrelsen på bildet og gi det navnet. Velg deretter Eksport.

    Når du navngir et bilde, kan du også angi filtypen ved å skrive utvidelsen. Ring for eksempel bildet new_photo.png for å lagre den som en PNG-fil, eller gi den navnet new_photo.jpg for å lagre det som en JPEG.

  27. De Eksporter bilde som dialogboksen vises med innstillinger for det lagrede bildet. For å få best mulig bildekvalitet, flytt Kompresjons nivå glide bryteren til null, velg deretter Eksport.


Hvordan øke oppløsningen på et bilde ved hjelp av forhåndsvisning av macOS X

Forhåndsvisning er et nyttig verktøy for visning av bilder og PDF-filer på din Mac, og det inneholder noen nyttige bilderedigerings verktøy.

  1. Finn bildefilen, høyreklikk den og velg Åpne med > Forhåndsvisning.

  2. Velg Markup Toolbar ikonet.

  3. Velg Juster størrelse ikonet.

  4. Juster bredden til ønsket mengde, og velg deretter OK. Dette eksemplet endrer størrelsen på et bilde fra en bredde på 1000 piksler til 1300 piksler.

    Forsikre deg om låse ikonet er lukket og Resample Image er valgt.

  5. Størrelsen på bildet endres. Plukke ut filet > Spar for å overskrive originalbildet eller filet > Eksport for å lagre den som en ny fil.


Hvordan øke oppløsningen på et bilde ved hjelp av bildestørrelse for iPhone

Bildestørrelse for iOS er et redigeringsverktøy for bilder som også lar deg endre størrelse på bilder. Det er gratis, men du kan velge å betale hvis du vil fjerne annonser.

  1. Installer og åpne Bildestørrelse.

  2. Trykk på den hvite hovedboken. Plukke ut OK for å gi appen tilgang til bildene dine, og velg deretter den hvite boksen en gang til for å åpne bilde velgeren.

  3. Velg bildet du vil endre størrelse på.

  4. Plukke ut Velg for å åpne bildet.

  5. Velg kjede ikonet for å låse Bredde og Høyde verdier.

  6. Still inn ønsket Bredde verdi, og velg deretter Ferdig. Dette eksemplet skalerer bildet opp til 6000 piksler. De Høyde verdien justeres automatisk også.

  7. Bildet prøver på nytt i den nye størrelsen. Du kan klype og zoome for å kontrollere piksel kvaliteten.
  8. Velg utstyr ikonet for å se flere alternativer. Sørg for at Utgangs kvalitet glide bryteren er på 100 prosent.

  9. Hvis du har tenkt å skrive ut bildet, glatter du ut pixelasjonen. Velg dette for å gjøre dette + ikonet for å øke Korreksjonsfaktor for utskrifts størrelse, velg deretter bakpilen for å gå tilbake til hovedsiden.

  10. For å lagre det endelige bildet, velg lagre pil.


Legg igjen en kommentar