Slik rengjør du PCen

Hva å vite

  • Hva du trenger: Hermetisert luft eller en elektrisk blåser, en støvmaske, en skrutrekker og et vakuum.
  • Slå av datamaskinen før du begynner.
  • Bygget støv kan føre til overdreven varme, dårlig ytelse og til slutt til og med skade komponenter; rengjør din en eller to ganger i året.

Denne artikkelen dekker trinnvis prosess for å rengjøre innsiden av datamaskinen og dens komponenter på riktig måte.


Hva du skal gjøre før du rengjør

Før du knekker opp PCen og begynner å rengjøre, er det viktig å forstå hva du gjør. Å rengjøre en PC er egentlig bare støvfjerning, men du kan ikke støve en PC som du ville gjort med møbler eller persienner.

Den sikreste måten å fjerne støv fra en PC er med hermetisk luft eller en elektronisk blåser som egentlig er en håndholdt vakuummotor som kjører i revers. Den grunnleggende ideen er å fjerne støv fra alle interne komponenter for å forhindre overoppheting.

Det beste stedet å rengjøre en PC er i et godt ventilert område, fordi du vil sparke opp mye støv. Det kan være lurt å vurdere å bruke en støvmaske for beskyttelse, og ha et vakuum for hånden for å suge opp støvet så snart det går i luften.

Her er hva du trenger for å få jobben gjort:

  • Hermetisert luft eller en elektrisk blåser
  • Støvmaske
  • Vakuum

Valgfrie verktøy inkluderer:

  • Skrutrekker hvis PC-saken din krever det
  • Støvklut
  • Gel for støvfjerning
  • Bomullspinner med sprit (for kofferten og ventilasjonene, ikke elektronikk)

Slik rengjør du støv fra PCen

Den grunnleggende ideen er å blåse støv av komponenter mens du fanger det med vakuum, hvis det er mulig, og bruke alternative gjenstander som en støvklut eller støvfjerningsgel på tøffe steder hvor hermetisert luft ikke gjør susen.

PCen din blir satt opp noe annerledes enn eksemplet vårt, men de samme generelle prinsippene eple. Arbeid ovenfra og ned, blåse støv av alt, og vær spesielt oppmerksom på kjølerister og vifter. Jo mer støv du kan fjerne, jo bedre.

Slik rengjør du PCen:

  1. Koble PC-en fra strømmen, fjern alt ekstrautstyr og finn et godt arbeidsområde. Bruk et godt ventilert rom, eller ha et godt vakuum for hånden for å samle støvet mens du går.

    Vakuumet er å suge opp støv mens du går. Ikke bruk støvsugeren direkte på interne PC-komponenter. Selv å komme vakuumet nær interne komponenter medfører risiko for skade fra statisk elektrisitet.

  2. Fjern sidepanelet på PCen for å få tilgang til de interne komponentene. Du må kanskje fjerne et par tommelskruer, det kan være skruer som krever en skrutrekker, eller saken din kan ha en annen type festemetode.

  3. Bruk hermetisk luft eller en elektronisk vifte, og begynn å blåse av komponenter. Arbeid ovenfra og ned for å unngå å måtte rengjøre komponenter når støvet legger seg. Her begynner vi med å blåse av en vifte som ligger nær toppen av saken.

  4. Når du rengjør datamaskinvifter, blåser du fra begge retninger for å fjerne mest støv.

  5. I noen tilfeller, som når et filter er inkludert, er det lettere å støvsuge ventilasjonene utenfra og plukke opp gjenstridig smuss eller grus med en rengjøringsgel.

  6. Blås støv av og gjennom de eksterne portene, og begynn på toppen.

  7. Rengjør de eksterne perifere kontaktene. Bruk om nødvendig en rengjøringsgel, klut eller bomullspinner.

  8. Blås støv av strømforsyningen. I dette tilfellet er strømforsyningen plassert nederst i saken. Din kan være plassert på toppen, i så fall vil du starte med det og jobbe deg nedover.

  9. Hvis du har en CPU-luftkjøler, finn den og fjern viften eller viftene.

    

  10. Blås støvet ut av kjølefinnene fra begge retninger.

  11. Rengjør støvet fra CPU-viften.

  12. Når kjøleren og viften begge er rene, må du montere dem igjen. Forsikre deg om at du ikke ved et uhell trekker ut viften.

  13. Fra toppen begynner du å blåse støvet av perifere kort og hovedkortet bak dem.

  14. Noen kort, spesielt skjermkort, er dekket med lokk og kan inneholde komponenter som kjøleribber og vifter. Gjør ditt beste for å blåse av begge sider av kortene dine, ut av deksler og vifter.

  15. Fortsett å jobbe deg nedover, blåse av ekstrautstyr, hovedkortet og eventuelle ekstra fans.

  16. Fortsett å jobbe deg ned. I dette tilfellet er strømforsyningen nær bunnen. Når du når dette punktet, kan du blåse ut og støvsuge bunnen av saken.

  17. Blås ut de enkelte kjørebrønnene, og fang støvet med vakuum om nødvendig.

  18. Hvis strømforsyningen har et filter, kan du undersøke om det er skittent.

  19. Blås av støvfilteret til strømforsyningen hvis nødvendig.

  20. Rengjør støvet fra tilgangsluftinntaket ved å blåse av den interne viften, deretter støvsuge eller bruke en klut for å fjerne det ytre støvet.

  21. Installer strømforsyningsvifteret på nytt.

  22. Forsikre deg om at du ikke ved et uhell har koblet ut noe, sørg for at ledningene og kablene er trukket sikkert, og sett på sidepanelet på PCen.


Hvilke deler av en PC bør du rengjøre?

Å rengjøre utsiden av PCen din er en god ide bare for estetikk, men for å holde alt i orden, vil du rengjøre stort sett alle interne komponenter.

Når du er ferdig med å rengjøre PCen, bør det være så lite støv som mulig. Fokuser spesielt på vifter og kjøleribber, men ikke stopp der. Å rengjøre en datamaskin er ikke så vanskelig, spesielt når du sammenligner med å rengjøre en bærbar datamaskin, men du vil være metodisk om prosessen.


Når er det på tide å rense PCen igjen?

Hvis datamaskinen begynner å kjøre varmere enn normalt, er det vanligvis et godt tegn på at du har for mye støv. Det nøyaktige intervallet er forskjellig fra situasjon til situasjon, da faktorer som mengden støv i hjemmet eller kontoret, typen gulvmateriale, og om du har kjæledyr, spiller inn.

Generelt sett bør du planlegge å rense PCen din mellom en og to ganger hvert år. Hvis du merker at det ikke er mye oppbygging etter seks måneder, har du sannsynligvis det bra med ett års intervall.

Legg igjen en kommentar