Slik legger du til oppstartselementer på din Mac

Oppstartselementer er applikasjoner, dokumenter, delte volumer eller andre elementer du vil starte eller åpne automatisk når du logger på Mac-en.

En vanlig bruk for oppstartselementer er å starte et program som du alltid bruker når du setter deg ned på din Mac. Du kan for eksempel starte Apple Mail, Safari eller Meldinger hver gang du bruker datamaskinen. I stedet for å lansere disse elementene manuelt, kan du angi dem som oppstartselementer og la Mac-en gjøre jobben for deg.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder Mac-maskiner som kjører macOS Catalina (10.15) gjennom OS X Lion (10.7).


Legg til oppstartselementer til din Mac i Systemvalg

Det er et par måter å legge til oppstartselementer til Mac-en din - enten i Systemvalg eller fra Dock. Du har et mer omfattende utvalg av alternativer når du legger til oppstartselementer i Mac-systeminnstillingene. Dette er hvordan:

  1. Logg på Mac-en med kontoinformasjonen din.

  2. Plukke ut system~~POS=TRUNC fra eple eller klikk på system~~POS=TRUNC ikonet i Dock for å åpne vinduet Systemvalg.

  3. Klikk på Bruker og grupper ikon (eller kontoer i eldre versjoner av OS X).

  4. Klikk på brukernavnet ditt i listen over kontoer.


  5. Velg påloggings~~POS=TRUNC fanen.

  6. Klikk på + (pluss) -knappen under påloggings~~POS=TRUNC vindu for å åpne en standard Finder-surfeskjerm.

  7. Gå til elementet du vil legge til, og klikk på det for å velge det. Klikk deretter på Legg knapp.

Elementet du velger blir lagt til på listen Innloggingsartikler. Neste gang du starter Mac-en eller logger på brukerkontoen, starter elementene i listen automatisk.


Dra og slipp-metoden for å legge til oppstarts- eller påloggingselementer

Som de fleste Mac-applikasjoner støtter innloggingselementene dra og slipp. Du kan klikke og holde på et element, og deretter dra det til listen. Denne alternative metoden for å legge til et element er nyttig for å legge til delte volumer, servere og andre dataressurser som det kanskje ikke er lett å finne i et Finder-vindu.

Når du er ferdig med å legge til elementer, lukker du vinduet Systemvalg. Neste gang du starter eller logger på Mac-en din, starter elementene i listen automatisk.


Legg til oppstartselementer fra dokken

En enda raskere måte å legge til oppstartselementer er tilgjengelig hvis applikasjonen eller elementet allerede ligger på Dock. Du kan bruke Dock-menyer for å legge til elementet i listen over oppstartselementer uten å åpne Systemvalg.

  1. Høyreklikk appens dock ikonet.

  2. Plukke ut alternativer fra pop-up menyen.

  3. Velg Åpne ved pålogging fra undermenyen.

Finn ut mer om hva som er skjult i Dock i bruk Dock-menyer for å administrere Mac-applikasjoner og stabler.


Skjul oppstartselementer

Du vil kanskje legge merke til at hvert element i Innloggingselisten inneholder en avkrysningsrute merket Skjul. Hvis du merker av i Skjul-boksen, starter appen, men viser ikke noe vindu som vanligvis er knyttet til appen.

Å skjule en app er nyttig når du trenger å ha den i gang, men ikke trenger å se appvinduet. For eksempel kan en bruker ønske at Aktivitetsovervåkning-appen starter automatisk, men trenger ikke vinduet åpent. Appens Dock-ikon vises med et øyeblikk når CPU-belastning blir overdreven. Vinduet kan alltid åpnes ved behov ved å klikke på Dock-ikonet.

Oppstartselementer allerede til stede

Du vil kanskje legge merke til når du åpner listen over påloggingselementer for kontoen din at det allerede er noen få oppføringer til stede. Noen applikasjoner du installerer, legger til seg selv, en hjelperapp eller begge deler, til listen over elementer som skal starte automatisk når du logger på.

Mesteparten av tiden spør apper om tillatelse eller oppgir en avkrysningsrute i appens preferanser eller et menyelement for å stille appen til å starte automatisk ved pålogging.

Ikke bli båret bort med oppstartsartikler

Oppstartselementer kan gjøre det enklere å bruke Macen og arbeidshverdagen din, men å legge til oppstartselementer bare fordi du kan føre til uventede konsekvenser når det gjelder ytelse.

Du må gå tilbake til Systemvalg eller Dock for å fjerne oppstartselementer. Tips for Mac-ytelse: Fjern påloggingselementer du ikke trenger, forklarer hvorfor du bør fjerne elementer du ikke lenger trenger eller bruker.


Legg igjen en kommentar