Hva er en skjult fil og hvorfor er noen filer skjult?

En skjult fil er hvilken som helst fil med det skjulte attributtet slått på. Akkurat som du forventer, er en fil eller mappe med denne egenskapen som er slått på, usynlig mens du blar gjennom mapper - du kan ikke se noen av dem uten å eksplisitt tillate at alle blir sett.

De fleste datamaskiner som kjører et Windows-operativsystem er konfigurert som standard for ikke å vise skjulte filer.

Årsaken til at noen filer og mapper automatisk blir markert som skjult, er at de, i motsetning til andre data som bilder og dokumenter, ikke er filer du bør endre, slette eller flytte rundt på. Dette er ofte viktige operativsystemrelaterte filer. Både Windows- og macOS-datamaskiner har skjulte filer.


Hvordan vise eller skjule skjulte filer i Windows

Noen ganger må du kanskje se skjulte filer, for eksempel hvis du oppgraderer programvare som krever at du velger en bestemt fil som er skjult fra normal visning, eller hvis du feilsøker eller reparerer et bestemt problem. Ellers er det normalt å aldri samhandle med skjulte filer.

Pagefile.sys-filen er en vanlig skjult fil i Windows. ProgramData er en skjult mappe du kan se når du viser skjulte elementer. I eldre versjoner av Windows inkluderer ofte skjulte filer msdos.sys, io.sys og boot.ini.

Å konfigurere Windows til å enten vise eller skjule hver skjult fil er en relativt enkel oppgave. Bare velg eller fjern merket for Vis skjulte filer, mapper og stasjoner fra mappealternativer. Se hvordan du viser eller skjuler skjulte filer i Windows-veiledningen for mer detaljerte instruksjoner.

Husk at de fleste brukere skal holde skjulte filer skjult. Hvis du trenger å vise skjulte filer av en eller annen grunn, er det best å skjule dem igjen når du er ferdig med å bruke dem.

Skjulte mapper i alt.

Å bruke et gratis filsøkverktøy som Everything er en annen måte å vise skjulte filer og mapper på. Å gå denne ruten betyr at du ikke trenger å gjøre noen endringer i innstillingene i Windows, men du vil heller ikke kunne se de skjulte elementene i en vanlig Explorer-visning. I stedet er det bare å søke etter dem og åpne dem gjennom søkeverktøyet.


Hvordan skjule filer og mapper i Windows

Å skjule en fil er like grei som å høyreklikke (eller trykke og holde inne berøringsskjermbilder) på filen og velge Eiendommer, etterfulgt av å merke av i boksen ved siden av Skjult i delen Attributter i kategorien Generelt. Hvis du har konfigurert skjulte filer til å vises, ser du at ikonet for den nylig skjulte filen er litt lettere enn ikke-skjulte filer. Dette er en enkel måte å fortelle hvilke filer som er skjult og hvilke som ikke er.

Å skjule en mappe gjøres på en lignende måte via Egenskaper-menyen, bortsett fra at når du bekrefter attributtendringen, blir du spurt om du bare vil bruke endringen i den mappen eller i den mappen pluss alle undermapper og filer. Valget er ditt og resultatet er like klart som det virker.

Å velge å skjule bare mappen vil skjule den mappen fra å bli sett i File / Windows Explorer, men vil ikke skjule de faktiske filene i. Det andre alternativet brukes til å skjule både mappen og alle dataene i den, inkludert eventuelle undermapper og undermappefiler.

Å skjule en bestemt fil eller mappe kan gjøres ved hjelp av de samme trinnene som nevnt ovenfor. Så hvis du fjerner en mappe full av skjulte elementer og bare velger å slå av det skjulte attributtet for den mappen, forblir alle filer eller mapper inni den skjult.

På en Mac kan du raskt skjule mapper med kommandoen chflags hidden / path / to / file-or-folder i Terminal. Erstatt skjult med ikke skjult for å skjule mappen eller filen.


Ting å huske på skjulte filer

Selv om det er sant at å slå på det skjulte attributtet for en sensitiv fil vil gjøre det "usynlig" for den vanlige brukeren, men du bør ikke bruke det som et middel til å skjule filene dine trygt fra nysgjerrige øyne. Å skjule en skjult fil / mappe er enkelt for alle å gjøre, som du kan se ovenfor. I stedet er et ekte filkrypteringsverktøy eller fullkrypteringsprogram veien å gå.

Selv om du ikke kan se skjulte filer under normale omstendigheter, betyr det ikke at de plutselig ikke lenger tar opp diskplass. Med andre ord, du kan skjule alle filene du vil redusere synlig rot, men de vil fortsatt ta plass på harddisken.

Skjulte filer i ledeteksten.

Når du bruker dir-kommandoen fra kommandolinjen i Windows, kan du bruke / a-bryteren til å liste skjulte filer sammen med de ikke-skjulte filene, selv om skjulte filer fremdeles er skjult i Explorer. For eksempel, i stedet for å bare bruke dir-kommandoen for å vise alle filene i en bestemt mappe, skal du utføre dir / a i stedet. Enda mer nyttig, du kan bruke dir / a: h til å bare vise de skjulte filene i den aktuelle mappen.

Enkelte antivirusprogrammer kan forhindre endring av attributter for kritiske skjulte systemfiler. Hvis du har problemer med å slå et filattributt av eller på, kan du prøve å deaktivere antivirusprogrammet ditt midlertidig og se om det løser problemet.

Noen tredjepartsprogramvare (som My Lockbox) kan skjule filer og mapper bak et passord uten å bruke det skjulte attributtet, noe som betyr at det er meningsløst i de situasjonene å prøve å slå av attributtet for å se dataene.

Dette gjelder selvfølgelig også for filkrypteringsprogrammer. Et skjult volum på en harddisk som lagrer hemmelige filer og mapper som er skjult fra synet og bare tilgjengelig via et dekrypteringspassord, kan ikke åpnes ved å endre det skjulte attributtet.

Under disse omstendighetene har "skjult fil" eller "skjult mappe" ingenting å gjøre med det skjulte attributtet; du trenger den originale programvaren, riktig passord og / eller tastefilen for å få tilgang til den skjulte filen / mappen.


Legg igjen en kommentar