PPTX-fil (hva det er og hvordan du åpner en)

Hva å vite

  • En PPTX-fil er en Microsoft PowerPoint Open XML-presentasjonsfil.
  • Åpne en med PowerPoint Viewer eller PowerPoint, Google Slides eller et annet Office-alternativ.
  • Konverter til PDF, ODP og andre med de samme programmene, eller bruk en omformer som Zamzar.

Denne artikkelen forklarer hva PPTX-filer er, hvilke programmer som åpner dem, og hvordan du konverterer dem til andre presentasjonsformater.


Hva er en PPTX-fil?

En fil med PPTX-filtypen er en Microsoft PowerPoint Open XML-presentasjonsfil. Disse filene brukes til å lagre presentasjoner av lysbildefremvisning.

PPTX-filer bruker en kombinasjon av XML og ZIP for å komprimere innholdet. PPTX-filer kan inneholde formatert tekst, objekter, flere lysbilder, bilder, videoer og mer.

PPTX er standard presentasjonsfilformat for PowerPoint 2007 og nyere. Den eldre versjonen av PPTX-filen er PPT, som ble brukt i Microsoft PowerPoint 2003 og eldre.

PPTX-filer.

Microsoft PowerPoints PPSX-format ligner PPTX, bortsett fra at det åpnes direkte for presentasjonen mens PPTX-filer åpnes for redigeringsmodus.


Hvordan åpne en PPTX-fil

Hvis du har hendene på en PPTX-fil som du bare vil se på og ikke redigere, kan dette gjøres veldig enkelt med det gratis PowerPoint Viewer-programmet som er tilgjengelig fra Microsoft. Du kan ikke redigere lysbildene eller gjøre endringer i noe som helst med en fullversjon av Microsoft PowerPoint, men det er en livredder hvis du bare trenger å bla gjennom en PPTX-presentasjon noen sendte deg.

Å åpne og redigere PPTX-filer uten å ha en kopi av Microsoft PowerPoint er mulig med enten gratis WPS Office-presentasjon eller OpenOffice Impress presentasjonsverktøy. Dette er bare to av flere gratis Microsoft Office-alternativer som fullt ut støtter PPTX-filer.

Det er også noen gratis presentasjonsprodusenter som kan importere PPTX-filer for redigering online - du trenger ikke å installere programvare. En av dem, Google Slides, lar deg laste opp en PPTX-fil fra datamaskinen din, gjøre endringer i den, og deretter enten beholde den i Google Drive-kontoen din eller laste den ned til datamaskinen din som en PPTX eller et annet format som PDF.

Google har også denne gratis nettleserutvidelsen som fungerer som en PPTX-visning og redaktør som kjører rett inne i Chrome-nettleseren. Dette fungerer ikke bare for PPTX-filer du drar til nettleseren fra datamaskinen din, men også for alle PPTX-filer du åpner fra internett, inkludert de du kan motta via e-post. Nettleserutvidelsen fungerer også med andre MS Office-formater som XLSX og DOCX.

Hvis du vil trekke ut bilder fra PPTX-filen, kan du gjøre det med et filutpakningsverktøy. Bruk ett av disse programmene, for eksempel 7-Zip, for å åpne PowerPoint-filen som om det var et arkiv, og naviger deretter til ppt > media for å se alle bildene som ble importert til lysbildefremvisningen. Du kan kopiere ut alle bildene du vil trekke ut fra PowerPoint-filen.


Hvordan konvertere en PPTX-fil

Hvis du bruker et av PPTX-programmene med full støtte som er nevnt ovenfor, kan du enkelt konvertere PPTX-filen til et annet filformat ved å bare åpne filen i programmet og deretter lagre den på nytt i et annet format. I de fleste programmer gjøres dette vanligvis via filet > Lagre som alternativet.

Noen ganger er en mye raskere måte å konvertere en PPTX-fil med en online filkonverterer. En av favorittene våre for konvertering av PPTX-filer er Zamzar. Du kan også konvertere PPTX til PDF, ODP, PPT og en rekke bildeformater, som JPG, PNG, TIFF og GIF.

En PPTX-fil kan også konverteres til et format som Google Slides kan gjenkjenne. Bare last opp filen til Google Drive gjennom Ny > Filopplasting Meny. Høyreklikk filen i Google Disk, og klikk deretter Åpne med > Google Presentasjoner for å konvertere den til Google Slides-format.

Når PPTX-filen er konvertert til Google Slides, kan du åpne den der i Google-kontoen din og konvertere den til andre formater via filet > Last ned som. Disse formatene inkluderer PPTX, ODP, PDF, TXT, JPG, PNG og SVG.

Hvis du vil konvertere PPTX-filen til et bildeformat for å få et av bildene ut av lysbildefremvisningen, kan du se instruksjonene for 7-Zip ovenfor for en enkel metode.


Kan du fortsatt ikke åpne filen?

Hvis filen din ikke åpnes med forslagene fra oven, må du sørge for at du ikke forveksler filtypen med noe som bare ligner.

For eksempel kan PTX-filtypen se ut som PPTX, men disse filtypene åpnes ikke med presentasjonsprogrammene som er beskrevet her.

Et lignende eksempel kan sees med Serif PagePlus malfiler som bruker PPX-filtypen. Det er veldig lett å tenke at en PPX-fil er den samme som en PPTX-fil når du ser på filtypene deres, men PPX-filer brukes faktisk sammen med PagePlus-programmet.

Hvis du dobbeltsjekker suffikset for filen din og finner ut at den faktisk ikke leser ".PPTX", så undersøk hva den sier for å lære mer om filformatet den kan være i og hvilke programmer som kan lese, redigere eller konvertere den.

Legg igjen en kommentar