Legg til flere funksjoner ved å aktivere Safaris utviklingsmeny

Safari tilbyr et vell av spesielle funksjoner designet for nettutviklere, alt samlet i en utvikle-meny som ikke er synlig på menylinjen som standard. Utvikle-menyen inneholder alternativer for å endre brukeragenten, vise webinspektøren og feilkonsollen, deaktivere JavaScript og deaktivere Safaris cacher. Selv om du ikke er en utvikler, kan du finne noen av disse funksjonene nyttige.

Å bruke Utvikle-menyen er enkelt nok, med hvert element i menyen som gjelder den nåværende innlastede og fremste Safari-siden eller -fanen, og deretter til eventuelle senere lastede nettsider. Unntaket er en kommando, for eksempel Empty Caches, som har en global effekt på Safari.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder Safari-versjoner 8 til 12, selv om mye av det også vises i tidligere versjoner av Develop-menyen.


Vis Utvikle-menyen i Safari

Før du kan bruke Develop-menyen, må du først gjøre den skjulte menyen synlig. Dette er en enkel oppgave, mye enklere enn å avsløre feilsøkingsmenyen som før Safari 4 inneholdt alle kommandoene som nå er i utvikle-menyen. Men tro ikke at den eldre feilsøkingsmenyen ikke lenger er relevant; den eksisterer fortsatt og inneholder mange nyttige verktøy.

  1. Start Safari fra dock eller Mac-applikasjonsmappen.

  2. Åpne Safaris preferanser ved å klikke Safari i menylinjen og velge Preferanser i rullegardinmenyen.

  3. Klikk på Avansert kategorien i innstillingsskjermen.

  4. Sett et hake ved siden av Vis Utvikle-menyen i menylinjen.

Hvis du noen gang vil deaktivere utviklermenyen, fjerner du merket i Safari > Preferanser > Avansert skjermen.


Bruke Develop-menyen

Utvikle-menyen vises på Safari-menylinjen mellom menyelementene Bokmerker og Vindu. Develop-menyen er spesielt nyttig for webutviklere, men tilfeldige brukere kan også finne den nyttig.

Noen av de utvikle menyelementene du sannsynligvis finner mest nyttige inkluderer:

  • Åpne side med: Lar deg åpne den gjeldende websiden i hvilken som helst nettleser du har installert på din Mac. Hvis du noen gang besøker et nettsted som ikke fungerer riktig med Safari, kan du bruke denne kommandoen til raskt å gå over til samme webside i en annen nettleser.
  • User Agent: Brukeragenten er en tekststreng nettleseren sender til webserveren som er vert for websiden. Hvis du noen gang har besøkt en webside som kunngjør at Safari ikke støttes, visste nettstedet hvilken nettleser du brukte. I de fleste tilfeller er ikke tull tull, og ved å bruke dette menyelementet kan du endre brukeragenten til å etterligne en fra en annen nettleser. Du kan bli overrasket over hvor mange ganger en nettside som ikke fungerer plutselig, bare ved å bytte brukeragent.
  • Tomme kufferter: Safari holder en cache på nettsteder som nylig er åpnet. Dataene som er lagret i denne cachen inneholder alle elementene på en side, som kan brukes til å raskt gjengi et nettsted når du kommer tilbake til siden. Noen ganger kan hurtigbufferen være gammel eller ødelagt, og føre til at en webside vises feil. Tømning av hurtigbufferen kan løse disse problemene og kan til og med bidra til å øke hastigheten på Safari.

De fleste av de gjenværende menyelementene er sannsynligvis mer nyttige for webutviklere, men hvis du er interessert i hvordan nettsteder er konstruert, kan følgende elementer være av interesse:

  • Vis webinspektør: Dette åpner Webinspektøren nederst på den gjeldende siden. Med webinspektøren kan du undersøke elementene som gikk med til å lage siden.
  • Vis sidekilde: Dette viser HTML-koden til den gjeldende siden.
  • Vis sideressurser: Dette åpner Ressursinspektør-sidefeltet i Webinspektøren. Det gir en enkel måte å se hvilke bilder, skript, stilark og andre elementer som brukes på den aktuelle siden.
  • Start opptak av tidslinje: Hvis du vil se hvordan en webside lastes inn og kjøres, kan du prøve Start opptak av tidslinje alternativ. Dette skaper en graf som viser nettverksaktivitet og hvordan hvert nettstedselement lastes inn og brukes. Det gir en interessant skjerm, men ikke glem å slå av funksjonen ved å velge Stopp innspilling av tidslinje. Ellers bruker du Mac-ressursene dine til ikke-produktive oppgaver - med mindre du er en nettutvikler.
  • Gå inn i responsiv designmodus: Et annet verktøy for webutviklere er den innebygde simulatoren som lar deg forhåndsvise hvordan websiden din vil se på forskjellige skjermoppløsninger eller med forskjellige enheter, for eksempel iPad eller iPhone. Bare last inn siden du er interessert i, og velg Gå inn i responsiv designmodus for å forhåndsvise siden. Du kan prøve gjengivelse av sider ved hjelp av forskjellige enheter eller velge en skjermoppløsning som skal brukes. Når du er ferdig, gå tilbake til utvikle-menyen og velg Avslutt responsiv designmodus.
  • Eksperimentelle funksjoner: Hvis du føler deg modig, kan du prøve noen av funksjonene som kan finne veien til fremtidige versjoner av Safari-nettleseren.

Når utviklingsmenyen er synlig, kan du ta deg tid til å prøve de forskjellige menyelementene. Du vil sannsynligvis ende opp med noen få favoritter du vil bruke ofte.


Legg igjen en kommentar