Lær å navigere på iPad som en proff med disse bevegelsene

IPad er enkel å bruke, delvis fordi mange av bevegelsene som brukes til å navigere på den, er så intuitive. IPad har mange mindre kjente bevegelser som inkluderer et skjult kontrollpanel, en virtuell styreflate og muligheten til å vise flere apper på skjermen. Når disse bevegelsene kombineres med muligheten til å be Siri om å sette opp påminnelser, møter og andre oppgaver, kan iPad gjøre mye mer.

Instruksjonene i denne artikkelen gjelder enheter som kjører iOS og iPadOS 12 og nyere.


Sveip opp og ned for å bla

Den mest grunnleggende iPad-gesten er å sveipe med en finger for å bla gjennom sider eller lister. Rull nedover en liste ved å plassere tuppen av fingeren nederst på skjermen og bevege den mot toppen av skjermen for å sveipe opp. Rull opp en liste ved å sveipe nedover: Plasser fingeren øverst på skjermen og flytt den mot bunnen av skjermen.

Hastigheten du sveiper bestemmer hvor raskt en side ruller. Hvis du for eksempel er på Facebook, kan du sakte bevege fingeren fra bunnen av skjermen til toppen av skjermen, og skjermen vil følge fingeren. Hvis du sveiper raskt og løfter fingeren umiddelbart, flyr siden mye raskere. Dette er en rask måte å komme til slutten av en liste eller webside.


Sveip fra side til side for å flytte neste eller flytte forrige

Hvis objekter vises horisontalt, sveiper du fra den ene siden av skjermen til den andre for å navigere. Et sted du vil bruke dette er i Bilder-appen, som viser alle bildene på iPad. Når du ser på et bilde i fullskjerm, sveiper du fra høyre side av iPad-skjermen til venstre for å gå til neste bilde. På samme måte sveiper du fra venstre til høyre for å se et forrige bilde.

Dette fungerer også i apper som Netflix. De Populær listen på Netflix viser filmer og TV-serier i et horisontalt mønster. Hvis du sveiper fra høyre til venstre, beveger titlene seg som en karusell for å avsløre mer innhold. Andre apper og nettsteder viser informasjon på samme måte, og de fleste bruker sveipebevegelsen for navigering.


Trykk for å flytte til toppen

Hvis du ruller ned på en webside og vil gå tilbake til toppen, trenger du ikke nødvendigvis å rulle opp manuelt. Trykk i stedet på toppen av iPad-skjermen, som viser tid, batterinivå og annen informasjon. Dette tar deg tilbake til toppen av websiden. Gest fungerer også i andre apper, for eksempel å flytte tilbake til toppen av en oppføring i Notes eller komme til toppen av kontaktlisten.

Klyp for å zoome

For å zoome inn på nettsider, bilder og andre skjermer på iPad, setter du tommelen og pekefingeren sammen, plasserer fingrene i midten av skjermen og flytter fingrene fra hverandre. For å zoome ut, klem fingrene sammen på skjermen.


Sveip ned for søk etter søkelys

Spotlight Search finner apper og informasjon både på og utenfor iPad. Mens du er på startskjermen, sveiper du ned hvor som helst på skjermen for å avsløre denne funksjonen.

Spotlight Search er en fin måte å søke etter hva som helst på iPad. Du kan søke etter apper, musikk og kontakter eller søke på nettet.

Sveip fra toppkanten for varsler

Å sveipe ned fra hvilken som helst del av skjermen mens du er på startskjermen, åpner Spotlight Search. Men hvis du sveiper fra den øverste kanten av skjermen, viser iPad varsler om tekstmeldinger, påminnelser, kalenderhendelser og apper.

Du kan også vise disse varslene på låseskjermen, slik at du ikke trenger å oppgi passordet ditt for å se hva du har planlagt for dagen.

Sveip fra øverste hjørne for kontrollsenteret

Kontrollsenteret er en nyttig skjult funksjon på iPad. Den styrer musikken din, inkludert å justere volumet eller hoppe over en sang. Den slår også på funksjoner som Bluetooth, AirDrop og lysstyrke på skjermen.

For å åpne Kontrollpanel, sveip opp fra bunnen av skjermen. Dette er det stikk motsatte av hvordan varsler vises. Når du begynner å sveipe opp fra bunnen, begynner kontrollpanelet å vises.

Sveip fra venstre kant for å flytte tilbake

En annen praktisk sveip-fra-kant-gest er å sveipe fra venstre kant av skjermen til midten av skjermen for å aktivere en Move Back-kommando.

I Safari-nettleseren viser dette den sist besøkte websiden. I Mail flyttes den fra en individuell e-postmelding tilbake til listen over meldinger. Denne gesten fungerer ikke i alle apper, men den er tilgjengelig i de fleste apper som har lister som fører til individuelle elementer.

Bruk to fingre på tastaturet til den virtuelle styreflaten

Du kan aktivere Virtual Trackpad når som helst tastaturet på skjermen er aktivt. Sett to fingre på tastaturet samtidig, og uten å løfte fingrene fra skjermen, flytt fingrene rundt skjermen. En markør vises i teksten som beveger seg med fingrene, slik at du kan plassere markøren akkurat der du vil ha den.

Sveip fra høyre kant til multitask

Denne gesten fungerer med åpne apper. Åpne iPad Dock ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen, og trykk deretter på og hold inne appen du vil legge til. Etter et sekund vises en kopi av ikonet. Dra dette ikonet på toppen av den åpne appen for å slå på Slide-Over multitasking, som lar en app kjøre i en kolonne langs siden av iPad-skjermen.

Ikke alle apper fungerer i Slide-Over. Men de som er kompatible vises i et eget vindu på toppen av hovedvinduet. For å flytte den av veien et øyeblikk, dra den av skjermen til høyre. Når du vil ha den tilbake, sveiper du fra høyre side av skjermen for å fortsette multitasking.

Denne gesten fungerer bare på iPad Air eller iPad Mini 2 eller nyere modeller.

Dra og slipp for lysbildevisning

Du kan også dra et appikon for å bruke Slide View multitasking. Appene som er lastet inn, må også støtte denne funksjonen. I stedet for å slippe den andre appen på toppen av den som er åpen, kan du slippe den på høyre side av skjermen. Det vises et svart område som viser at du kan bruke funksjonen. Når du slipper taket, kjører de to appene side om side samtidig.

Slide View er tilgjengelig på iPad Air 2, iPad Mini 4, iPad Pro eller nyere.

Sveip for fire fingre for å navigere i apper

Plasser fire fingre på iPad-skjermen, og sveip mot venstre eller høyre for å navigere gjennom de aktive appene. Sveip til venstre for å gå til en forrige app, eller sveip til høyre for å gå til neste app.

Å flytte til forrige app fungerer bare etter at du bruker gesten til å flytte fra en app til den neste. Hvis programmet du har åpnet ble lansert fra startskjermen, og du ikke har brukt en multitasking-gest eller multitasking-applinjen for å flytte til en annen app, har du ikke en tidligere app å flytte til. Men du kan gå til neste (sist åpnet eller aktivert) app.

Fire fingre sveiper opp for App Switcher

Plasser fire fingre på skjermen og sveip opp for å få tilgang til App Switcher. Den viser en liste over nylig åpnede apper, slik at du kan bytte til eller lukke dem på forespørsel.

For å lukke apper ved hjelp av dette skjermbildet, flytt en app mot toppen av skjermen med et raskt sveip opp. Eller sveip fra side til side for å navigere i karusellen med apper. 

En annen måte å åpne App Switcher på er å klype fire eller fem fingre sammen på skjermen.

Hvis firefingerbevegelser ikke fungerer, gå til innstillinger > general > Multitasking & Dock og veksle mellom Gestures bytt til On posisjon (grønn).

Klem inn for startskjermen

Klem inn med fire eller fem fingre for å se vinduer vises på siden av skjermen. Hvis du fortsetter å klemme inn, går du tilbake til startskjermen.

Flere iPad-leksjoner

Hvis du nettopp har kommet i gang med iPad, kan det være litt skremmende. Få et forsprang ved å gå gjennom våre grunnleggende iPad-leksjoner, som tar deg fra nybegynner til ekspert på kort tid.


Legg igjen en kommentar