Hvorfor lagres bilder i en DCIM-mappe?

Hvis du har et digitalt kamera av noe slag og har tatt hensyn til hvordan det lagrer bildene du har tatt, har du kanskje lagt merke til at de er oppbevart i en DCIM-mappe.

Det du kanskje ikke har forstått er at omtrent hvert digitalkamera, det være seg lommetypen eller den profesjonelle DSLR-varianten, bruker den samme mappen.

Vil du høre noe enda mer overraskende? Mens du sannsynligvis bruker apper for å vise, redigere og dele bildene du tar med smarttelefonen eller nettbrettet, lagres disse bildene også på telefonen din i en DCIM-mappe.

Så hva er så spesielt med dette allestedsnærværende forkortelsen at hvert selskap ser ut til å være enig, er så viktig at de alle må bruke det til bildene dine?

DCIM-mappen er ikke relatert til filformatet forkortet DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine). DCIM står også for andre teknologibegreper som digitalt kamera bildebehandling og digitalt kamera internt minne.


Hvorfor DCIM og ikke 'bilder'?

Shannon Kropp / EyeEm / Getty Images

DCIM står for Digital Camera IMages, som sannsynligvis hjelper denne mappen med å gi litt mer mening. Noe som fotografier eller bilder ville være mye mer tydelig og lett å få øye, men det er en grunn til DCIM valg.

Den konsekvente navngivningen av fotolagringsplasseringen for digitale kameraer som DCIM er definert som en del av spesifikasjonene DCF (Design Rule for Camera File System), som er vedtatt av så mange kameraprodusenter at det praktisk talt er en industristandard.

Fordi DCF-spesifikasjonen er så vanlig, er utviklere av programvaren for fotoadministrasjon du har på datamaskinen din og bilderedigerings- og delingsapper du lastet ned til telefonen, komfortable med å programmere verktøyene sine for å fokusere fotosøkingsarbeidet på DCIM-mappen.

Denne konsistensen oppfordrer andre kamera- og smarttelefonprodusenter og i sin tur enda mer programvare- og apputviklere til å holde seg til denne DCIM-eneste lagringsvanen.

DCF-spesifikasjonen dikterer mer enn bare mappen som bilder blir skrevet til. Det står også at disse SD-kortene må bruke et bestemt filsystem når de er formatert (en av de mange FAT-filsystemversjonene), og at underkataloger og filnavn som brukes til de lagrede bildene følger et bestemt mønster.

I henhold til DCF-standarden kan skrivebeskyttet attributt brukes på filer og mapper for å beskytte dem mot å bli slettet ved et uhell. Det er det eneste attributtet standarden har kalt som viktig.

DCIM-mappen kan ha flere kataloger med en navnekonvensjon som starter med et unikt nummer etterfulgt av fem alfanumeriske tegn, som 483ADFEG. Kameraprodusenter bruker vanligvis forhåndsvalgte tegn for å indikere at bildene er tatt av den kameraprodusenten.

Innenfor mappene er filer som er navngitt med fire alfanumeriske tegn etterfulgt av et tall mellom 0001 og 9999.

For eksempel kan et kamera med en DCIM-rotmappe ha en undermappe som heter 850ADFEG, og inne i den mappen, filer som heter ADFE0001.JPG, ADFE0002.JPG, etc.

Alle disse reglene gjør det lettere å jobbe med bildene dine på andre enheter og annen programvare enn om hver produsent kom med sine egne regler.


Når DCIM-mappen din blir en DCIM-fil

Med tanke på det unike og verdien som hvert personlige bilde vi tar har, eller har potensial til å ha, oppstår en spesielt smertefull opplevelse når bildene dine forsvinner på grunn av en teknisk feil.

Et problem som kan oppstå tidlig i prosessen med å glede deg over de bildene du tok, er korrupsjon av filene på lagringsenheten - for eksempel SD-kortet. Dette kan skje når kortet fremdeles er i kameraet, eller det kan oppstå når det settes inn i en annen enhet som datamaskinen eller skriveren.

Det er mange forskjellige grunner til at korrupsjon som dette oppstår, men resultatet ser vanligvis ut som en av disse tre situasjonene:

  1. Ett eller to bilder kan ikke vises.

    I tilfelle denne situasjonen er det ofte ingenting du kan gjøre. Ta bildene du kan se av kortet, og bytt deretter ut kortet. Hvis det skjer igjen, har du sannsynligvis et problem med kameraet eller fotograferingsenheten du bruker.

  2. Det er ingen bilder på kortet i det hele tatt.

    Dette kan bety at kameraet aldri har tatt opp bildene, i så fall er det lurt å bytte ut enheten, eller det kan bety at filsystemet er ødelagt.

  3. DCIM-mappen er ikke en mappe, men er nå en enkelt, stor fil, som nesten alltid betyr at filsystemet er ødelagt.

Så like som nr. 2 og nr. 3 er, i det minste hvis DCIM-mappen eksisterer som en fil, kan du føle deg rimelig komfortabel med at bildene er der, de er bare ikke i en form du har tilgang til akkurat nå.

I enten nr. 2 eller nr. 3, må du søke hjelp fra et dedikert filsystemreparasjonsverktøy som Magic FAT Recovery. Hvis et filsystemproblem er kilden til problemet, kan dette programmet hjelpe.

Hvis du er så heldig at Magic FAT Recovery trener, må du formatere SD-kortet etter at du har sikkerhetskopiert bildene dine. Du kan gjøre det enten med kameraets innebygde formateringsverktøyene eller i Windows eller MacOS.

Hvis du formaterer kortet selv, kan du formatere det med FAT32 eller exFAT hvis kortet er over 2 GB. Ethvert FAT-system (FAT16, FAT12, exFAT, etc.) vil gjøre det hvis det er mindre enn 2 GB.


Legg igjen en kommentar