Hvordan installere Mac OS på nytt

Å installere macOS på nytt løser omtrent ethvert problem du har med operativsystemet, men det kan være for mye. Det er et godt alternativ hvis datamaskinen ikke lenger starter, eller det er problemer på systemnivå du ikke kan løse. Det er også nyttig hvis du hadde en installasjon som gikk så galt at du har det bedre å gå tilbake til den første. Hvis du er forsiktig og heldig, kan du til og med installere macOS på nytt uten å slette harddisken.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder macOS Catalina (10.15) gjennom macOS Sierra (10.12).


Velge riktig måte å installere macOS på nytt

Det første valget ditt for reinstallering bør alltid være å installere MacOS på nytt uten å slette oppstartsstasjonen. Denne tilnærmingen bevarer brukerfilene dine ved å erstatte macOS-systemfiler med kjente gode versjoner. Hvis dette ikke løser problemet ditt, kan du slette oppstartsstasjonen og utføre en ny installasjon på nytt. Bruk bare et oppstartbart USB-installasjonsprogram for å installere macOS på nytt hvis du ikke kan starte i gjenopprettingsmodus i det hele tatt.


Hvordan installere macOS på nytt ved hjelp av gjenopprettingsmodus

Standardmetoden for å installere macOS på nytt er gjennom gjenopprettingsmodus, som starter fra en egen gjenopprettingspartisjon på oppstartsstasjonen som macOS oppretter på tidspunktet for installasjonen.

Du kan ikke endre partisjonen du starter fra. For å låse opp oppstartspartisjonen for å gjøre endringer, starter macOS fra gjenopprettingspartisjonen. I gjenopprettingspartisjonen kan du gjøre endringer og justeringer i din primære oppstartspartisjon, inkludert å slette den helt eller installere macOS på nytt.

For å starte opp i gjenopprettingsmodus, starter du Mac. Holde nede Kommando+R så snart Mac-maskinen slås av og mens datamaskinen starter. Slipp tastene når du ser Apple-logoen, et fremdriftshjul eller en passordmelding.

Hvis Mac-en din trenger et fastvarepassord, må du angi det før du kan starte opp i gjenopprettingsmodus. Dette skjer vanligvis med Mac-er som administreres av en organisasjon med en policy for styring av mobile enheter. Hvis du ikke vet fastvarepassordet og ikke får det, kan Apple kanskje låse opp Mac-en for deg, hvis du kan bevise at du eier den.


Slik installerer du macOS på nytt uten å slette alt

Hvis macOS-installasjonen din forårsaker problemer, trenger du ikke å tørke disken helt og starte på nytt fra bunnen av. MacOS kan bare installere systemfilene på nytt, og erstatte eventuelle ødelagte eller skadede systemfiler.

Dette er standardmetoden for å installere macOS på nytt. Det er også den første metoden du bør prøve siden den er minst ødeleggende. Det løser kanskje ikke problemene dine, men det er heller ikke et atomalternativ.

Start opp i Recovery Mode og velg Installer macOS på nytt fra macOS Utilities-applikasjonen. Velg deretter Fortsett for å starte installasjonsprosessen. Følg instruksjonene på skjermen for å installere macOS på nytt.


Slik sletter du og installerer macOS på nytt

Tørk av harddisken og start helt ren med en sletting og installer den på nytt. Formater med Diskverktøy, og installer deretter macOS på nytt.

Denne prosessen sletter alle filene på oppstartsstasjonen permanent, så vær sikker på at du har en sikkerhetskopi før du fortsetter.

  1. Start opp i gjenopprettingsmodus og klikk disk~~POS=TRUNC fra MacOS Utilities.

  2. Velg oppstartsstasjonen i venstre rute.

  3. Klikk Slett for å avsløre alternativer for å slette oppstartsstasjonen.

  4. Hvis du installerer Mojave eller senere, velger du Apple File System (APFS) som format. Hvis du installerer High Sierra eller tidligere, velger du macOS Extended (journalført) som format.

  5. Gi stasjonen samme navn den hadde før sletting. Standardnavnet er "Macintosh HD."

  6. Klikk Slett for å tørke stasjonen.

  7. Lukke disk~~POS=TRUNC for å gå tilbake til macOS Utilities-appen.

  8. Klikk Installer macOS fra menyen og følg instruksjonene på skjermen for å fortsette med en typisk installasjon.


Andre alternativer for gjenopprettingsmodus

Som standard muliggjør gjenopprettingsmodus reinstallering av macOS-installasjonen din med versjonen av macOS installert på Mac-en. Men du kan også få tilgang til forskjellige installasjonsverktøy som installerer forskjellige versjoner av macOS. Du får tilgang til disse modusene ved å holde forskjellige modifikasjonstaster mens du starter opp i gjenopprettingsmodus:

  • Kommando+R: Start opp i gjenopprettingsmodus og installer den nyeste versjonen av macOS på din Mac.
  • Alternativ+Kommando+R: Start i gjenopprettingsmodus online, som laster ned den nyeste kompatible versjonen av macOS og installerer den på din Mac. Hvis gjenopprettingspartisjonen din er skadet eller ikke kan installere versjonen av macOS på nytt på Mac-en din, kan denne nettverksgjenopprettingen gjenopprette installasjonen med en ny filnedlasting.
  • Skift+Alternativ+Kommando+R: Start opp i gjenopprettingsmodus for å installere versjonen av macOS som opprinnelig ble levert med din Mac eller den nærmeste tilgjengelige versjonen.

Reinstallere MacOS Ved hjelp av en oppstartbar Installer

Hvis Mac-en din har blitt så ikke-funksjonell at du ikke lenger kan starte opp i gjenopprettingsmodus, må du aldri frykte. Du kan installere macOS på nytt fra et oppstartbart USB-installasjonsprogram. Det er en kompleks prosess som krever minst en fungerende Mac.

Det er lurt å lage en oppdatert oppstartbar installatør på forhånd som et nødreparasjonsverktøy.

Du trenger en fullversjon av macOS-installasjonsprogrammet og en USB-stasjon formatert for macOS Extended med minst 12 GB plass. Bruk Diskverktøy til å formatere USB riktig før du fortsetter, om nødvendig.

  1. Last ned riktig installasjon av macOS fra Mac App Store: macOS Catalina, macOS Mojave eller macOS High Sierra.

    Hvis maskinvaren din ikke er kompatibel med Catalina, Mojave eller High Sierra, kan du prøve en tidligere versjon av macOS.

  2. Etter at installasjonsprogrammet starter automatisk, avslutter du installasjonsprogrammet fra menyen eller trykker på Kommando+Q.

  3. Åpne Terminal og kjør følgende kommando. Sørg for å erstatte "USB" med navnet på den formaterte USB-stasjonen:

    sudo / Applications / Install macOS Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --vo

    Hvis du ikke installerer Mojave, endrer du stien til riktig navn.

  4. Skriv inn systempassordet ditt når du blir bedt om det, og trykk på Tilbake for å autentisere prosessen.

  5. typen Y og trykk Tilbake for å bekrefte installasjonen av installatøren. Dette sletter USB-stasjonen og skriver det oppstartbare installasjonsbildet til USB-stasjonen.

  6. Når prosessen er fullført, må du starte Macen på nytt mens du holder nede Alternativ -tasten for å gå inn i valgmenyen for oppstart.

  7. Velg USB-stasjonen fra startmenyen.

  8. Følg instruksjonene på skjermen for å formatere og installere macOS på den primære harddisken.


Legg igjen en kommentar