Hvordan bruke Google Sheets

Google Sheets er et kraftig skybasert regnearkprogram du kan bruke gratis så lenge du har en Google-konto. Det gir deg stort sett all funksjonaliteten du finner i andre betalte regnearkprogrammer som Microsoft Excel eller WPS Office. I denne guiden lærer du det grunnleggende om hvordan du bruker Google Sheets.


Hvordan åpne Google Sheets

For å komme i gang med Google Sheets, må du registrere deg for en gratis Google-konto og få tilgang til Google Disk, der du kan opprette og organisere regnearkene dine.

Google Drive er der du oppretter, lagrer og organiserer alle regnearkene i Google Sheets du jobber med.

  1. Besøk Google-konto Registrer deg og arbeid gjennom veiviseren for å opprette en gratis Google-konto.

  2. Når du har konto-ID og passord, kan du koble til Google Disk og logge på med den nye Google-kontoen din.

  3. Velg for å organisere flere regneark i en enkelt mappe Ny øverst til venstre i Google Disk-vinduet, og velg deretter Folder. Å bruke mapper er en fin måte å organisere alle Google Sheets-regneark på i Google Disk.

    Hvis du legger til et nytt regneark i din viktigste Google Drive-konto, plasseres det utenfor alle mappene. Når du har samlet mange filer der, kan det være vanskelig å finne disse regnearkene. Det er alltid en god ide å organisere regneark i mappene i Google Drive-kontoen din.


Hvordan lage et regneark i Google Sheets

Du kan lage et nytt regneark i Google Sheets på to måter: Du kan enten lage et tomt regneark eller starte med en mal for å spare tid. Uansett hvilken metode du bruker for å lage et nytt regneark, åpnes det et nytt vindu der du kan begynne å jobbe inne i dokumentet.

Opprette et svart regneark

Den første metoden for å lage et tomt regneark i Google Sheets er å velge Ny øverst til venstre i Google Disk-vinduet, og velg deretter Tomt regneark.

Alternativt kan du høyreklikke hvor som helst i en mappe, og deretter velge Google Sheets > Tomt regneark.

Bruke en regnearkmal

For å spare tid kan du starte med en regnearkmal. Velg dette for å gjøre dette Ny > Google Sheets > Fra en mal for å åpne et malgalleri der du kan velge forhåndsformaterte regneark for å komme i gang.

Forformaterte maler inkluderer:

  • Kalendere
  • Oppgavelister
  • Budsjetter
  • Reise- og bryllupsplanleggere
  • Timelister
  • Regnskap
  • Mye mer

Du kan også lage dine egne Google Sheets-maler.


Hvordan redigere Google Sheets-data

Det er veldig enkelt å redigere data i et Google Sheets-regneark. Imidlertid er det noen viktige tips å huske på. Disse tipsene inkluderer hvordan du redigerer celledata og hvordan du legger til eller sletter rader og kolonner, legger til nye ark og legger til diagrammer.

  1. Rediger celler: Velg hvilken som helst celle og begynn å skrive for å legge inn data. For å redigere data som allerede er i en celle, dobbeltklikker du i boksen og plasserer markøren der du vil redigere.

  2. Flytt celler: For å flytte flere celler, velg den første cellen og dra til bunnen av området du vil kopiere. trykk Ctrl + C for å kopiere de markerte cellene. Du ser en stiplet blå linje vises rundt celleområdet. Velg en hvilken som helst annen celle der du vil plassere området, og trykk på Ctrl + V å lime dem inn.

    Trykk på på en Mac Kommando istedenfor Kontroll.

  3. Sett inn rader eller kolonner: For å legge til eller slette en kolonne eller rad, høyreklikker du nummeret eller bokstaven til raden eller kolonnen du vil legge til eller fjerne, og deretter velge ett av følgende alternativer:

    • Slett rad or Slett kolonne: Fjern raden eller kolonnen, og skyv de resterende cellene opp eller til venstre for å fylle ut gapet.
    • Sett inn 1 ovenfor or Sett inn 1 nedenfor: Sett inn en ny rad over eller under den valgte raden.
    • Sett inn 2 til venstre or Sett inn 1 til høyre: Sett inn en ny kolonne til venstre eller høyre for den valgte kolonnen.

    Hvis du velger flere celler eller kolonner, endres alternativene for å sette inn eller slette kolonner eller rader for å slette eller sette inn antall kolonner eller rader du har markert.

  4. Legg til nytt ark: Du kan legge til et nytt ark i Google Sheets-regnearkfilen ved å velge + ikonet nederst til venstre i vinduet. Dette vil legge til en ny arkfane nederst.

    Du kan gi nytt navn til det nye arket ved å velge nedpilen til høyre for arkfanen og velge Gi nytt navn.

  5. Legg til diagrammer og grafer: Du kan legge til diagrammer eller grafer i regnearkene dine ved å markere celleområdet du vil kartlegge, og deretter velge Sett inn diagram i båndet. Google Sheets velger automatisk hvilken type diagram som gir mening for dataene du valgte, men du kan velge tre prikker øverst til høyre i diagrammet for å endre dette og redigere diagrammet.


Bruke formler i Google Sheets

I Google Sheets har du tilgang til et bibliotek med regnearkfunksjoner som er like omfattende som alt du finner i Microsoft Excel.

Ved hjelp av Google Sheets-funksjoner kan du gjennomsnittlig hele rader eller kolonner med celler, finne maksimums- eller minverdier, eller til og med importere data fra nettsider.

  1. For å sette inn en formel i et Google Sheets-regneark, skriv inn = (likhetstegnet). Når du begynner å skrive navnet på en funksjon, ser du en rullegardinliste over alle tilgjengelige funksjoner som begynner med disse bokstavene.

    Du får se en definisjon av hva den første funksjonen gjør. For å se en definisjon for noen av de andre, hold markøren over navnet sitt med musepekeren.

  2. Når du skriver inn den første parentesen for en funksjon, ser du en liste over parametere for den funksjonen og forklaringene deres.

  3. Når du har skrevet den avsluttende parentesen for funksjonen, trykker du på Enter, så ser du resultatene for den funksjonen vises i cellen.


Hvordan dele et regneark

Når du har opprettet ditt første regneark, vil du kanskje dele det med andre. Her er noen måter å dele et Google Sheets-regneark på.

  1. Hvis du allerede har et regneark åpent, velger du filet > Dele.

    En annen måte du kan dele et regneark i Google Sheets, er å høyreklikke på regnearkfilen i Google Disk, og deretter velge Dele.

  2. Google-arkene Del med andre vinduet åpnes. Hvis du ikke vil måtte navngi spesifikke e-postadresser du vil dele regnearket med, velger du Kopier link. Dette alternativet lar deg gi lenken til regnearket via e-post, direktemelding eller hvor som helst annet.

    Hvis du lar standardinnstillingene for deling være, kan alle som har lenken til regnearket se det. Hvis dataene er sensitive, eller hvis du foretrekker å holde dem private, er det bedre å endre denne innstillingen og dele regnearket med bestemte personer.

  3. Hvis du vil angi regnearket som privat og bare dele med bestemte personer, velger du rullegardinpilen ved siden av kan se, velg deretter AV - bare bestemte personer har tilgang.

  4. Deretter skriver du inn e-postadressene til personene du vil dele regnearket med i Person-delen. Velg rullegardinpilen ved siden av pennikonet og velg hva delte brukere kan gjøre med regnearket.

    • Kan redigere: Mottakeren kan se, gjøre endringer og legge igjen kommentarer i regnearket.
    • Kan se: Personen kan lese regnearket, men ikke gjøre noen endringer eller kommentarer.
    • Kan kommentere: Samarbeidspartneren kan lese og legge igjen kommentarer.

  5. Klikk Sende for å lagre tillatelsesinnstillingene og sende invitasjonene.

  6. Når du deler et regneark, sender Google Sheets e-post til alle personene du har delt arket med, og inkluderer lenken der de kan få tilgang til det.


Legg igjen en kommentar