Hva er WOFF (Web Open Font Format)?

Web Open Font Format (WOFF) er et filformat for webskrifter utviklet av Mozilla. En WOFF-fil kan inneholde komprimerte TTF- og OTF-filer, samt lisensinformasjon og andre metadata. Her er hva du trenger å vite om WOFF.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder WOFF- og WOFF2-filer.


Hva er en WOFF-fil?

I likhet med ZIP-filer fungerer WOFF-filer som containere for andre filer, spesielt TrueType Font (TTF) og OpenType Font (OTF) -filer. Disse filtypene gir webdesignere muligheten til å bruke skrifter utenfor standardtegnene som finnes på de fleste datamaskiner.

WOFF er erstattet av WOFF2-formatet. WOFF2 tilbyr enda bedre komprimeringsalgoritmer, noe som reduserer den opprinnelige filstørrelsen med ytterligere 30 prosent. Derfor tar WOFF2-filer mindre båndbredde og lastes enda raskere. WOFF-filer har utvidelsen .woff, mens WOFF2-filer har utvidelsen .woff2.


Hvordan fungerer WOFF-filer?

Nesten alle nettsider bruker Cascading Style Sheets (CSS) for å definere utformingen av HTML og andre elementer på skjermen. For eksempel kan utviklere bruke CCS til å endre nettfonter ved å referere til skrifttyper som allerede er installert på brukerens datamaskin. Imidlertid, hvis PCen eller nettleseren ikke støtter en skrift, vil den vises som en annen skrift eller ikke lastes i det hele tatt, avhengig av hvordan sidens skriftstabel er satt opp.

For å unngå dette problemet kan egendefinerte skrifter lagres i en WOFF-fil, som lagres på en server med alle de andre nettsideelementene. Designeren kan deretter bruke @ font-face CSS-egenskapen til å referere til WOFF-filen og gjengi skriften i nettleseren.

Google Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Opera og Safari støtter alle WOFF-formatet, men du må kanskje oppdatere nettleseren din til den nyeste versjonen.


Fordeler med WOFF

I tillegg til å utvide typene skrifttyper som er tilgjengelige for webutviklere, har bruk av WOFF-filer flere fordeler. For eksempel:

  • Komprimering: Siden WOFF-filer er komprimert, lastes de raskere enn andre fontfiltyper.
  • HTML og CSS-støtte: I motsetning til bildefiler kan WOFF-filer stiliseres med HTML og CSS.
  • SEO: WOFF-skrifter er bedre for søkemotoroptimalisering (SEO) enn bilder av tekst.
  • Optimalisert gjengivelse: WOFF-filer inkluderer typografisk informasjon, inkludert kontekstuelle former og gammeldags figurer, som gir optimal gjengivelse på alle enheter.
  • Nettsteds tilgjengelighet: WOFF-filer gjør nettsteder mer tilgjengelige siden tekst kan leses høyt og bilder av tekst ikke.
  • Inkludering: WOFF-skrifttyper hjelper til med internasjonalisering ved å la deg legge inn skrifter med tegn fra andre språk.

Lag dine egne WOFF-skrifter

Fontredaktører som FontForge lar deg designe dine egne skriftsett og eksportere dem som WOFF-filer. Du kan også konvertere WOFF til TTF- eller OTF-filer ved hjelp av FontForge. Hvis du har en annen skriftredigerer du liker som bare støtter TTF eller OTF, kan du bruke sfnt2woff-verktøyet til å konvertere skriftene til WOFF-filer.

Open Font Library og Font Squirrel har hundrevis av skrifter i WOFF-formatet som er gratis for kommersiell og ikke-kommersiell bruk.

Legg igjen en kommentar