Hva er OpenVPN? Er det trygt?

OpenVPN er en populær og svært sikker SSL-basert tunnelprotokoll som brukes med virtuelle private nettverk. OpenVPN er en av de beste VPN-protokollene som brukes i dag, og tilbyr overlegen beskyttelse for datatrafikk og støtte for praktisk talt alle plattformer.


En kort historie om OpenVPN

OpenVPN-prosjektet ble grunnlagt av James Yonan, medstifter og CTO for OpenVPN Technologies. Opprinnelig utgitt i 2001, er OpenVPN en SSL-basert krypterings- og autentiseringsprotokoll publisert under GNU General Public License.

Hva er OpenVPN?

I motsetning til andre VPN-protokoller som bruker IPSec-kryptering, bruker OpenVPN SSL for datakryptering. SSL er en standard sikkerhetsteknologi som etablerer sikre punkt-til-punkt- eller sted-til-sted-tilkoblinger. Det brukes ofte til å gi sikkerhet og kryptering for nettbaserte økonomiske transaksjoner, e-post og andre sensitive data.

OpenVPN støtter alle de viktigste operativsystemene som er i bruk i dag, samt Android og iOS. Den støtter også mindre kjente plattformer, inkludert OpenBSD, FreeBSD, NetBSD, QNX og Solaris. I tillegg til de sterke krypteringsstandardene, er OpenVPN ypperlig til å utkonkurrere brannmurer, nettverksadresseoversettere og uoverkommelige geografiske begrensninger.


Er OpenVPN trygt? Slik fungerer det

OpenVPN er en tunnelprotokoll som etablerer en privat forbindelse mellom en VPN-klient og en VPN-server. Dataene i tunnelen er fullstendig kryptert, noe som betyr at de ikke kan sees eller fanges opp av utenforstående. Dette inkluderer Internett-leverandøren din, søkemotorer, nettsteder, markedsførere og hackere.

Endai Huedl / Getty Images

OpenVPN-klienten krypterer datapakker før de avslutter en datamaskin eller enhet. De krypterte datapakkene sendes til OpenVPN-serveren, som dekrypterer dataene med en hemmelig kryptografisk nøkkel. De dekrypterte dataene sendes til internett til serveren som er spesifisert i forespørselen, for eksempel https://netflix.com. Internett-serveren mottar dataforespørselen og sender dataene tilbake til OpenVPN-serveren. OpenVPN-serveren krypterer dataene fra Internett-serveren og sender de krypterte dataene til datamaskinen eller enheten. OpenVPN-klienten på datamaskinen dekrypterer deretter dataene med den kryptografiske nøkkelen.


OpenVPN-protokoller

Noen av protokollene og standardene OpenVPN bruker for å opprette sikre forbindelser inkluderer:

  • Autentisering: OpenVPN har to autentiseringsmodi. Den kan bruke en forhåndsdelt statisk nøkkel mellom jevnaldrende. Den kan også bruke SSL / TLS og sertifikater for autentisering og nøkkelutveksling.
  • kryptering: OpenVPN har opptil 256-bit kryptering ved hjelp av OpenSSL, en fullverdig verktøysett for Transport Layer Security-protokollen. For mer robust sikkerhet kan den bruke AES, Camellia, 3DES og CAST-128.
  • porter: OpenVPN er designet for å kjøre over både TCP- og UDP-transporter, og tilbyr utmerket ytelse over UDP (en raskere protokoll enn TCP).

Hvor kan du få OpenVPN?

De fleste store VPN-leverandører tilbyr OpenVPN til sine abonnenter. Etter at du har valgt din foretrukne VPN-leverandør, gå til deres nettsted og last ned programvaren.

Hvis du er teknisk kunnskapsrik, kan du installere OpenVPN på din virtuelle private server. For eksempel tilbyr Digital Ocean distribusjon av OpenVPN med ett klikk som er klare til å rulle, slik at du ikke trenger å abonnere på en VPN-tjeneste hvis vilkår og betingelser ikke er transparente for deg.


Legg igjen en kommentar