Hva er freeware? (Definisjon av gratisvare)

Freeware er en kombinasjon av ordene gratis og programvare, for å bety "fri programvare." Begrepet refererer derfor til programvarer som er 100% gratis. Det er imidlertid ikke akkurat det samme som "gratis programvare."


Hva er freeware?

Freeware betyr at det ikke kreves betalte lisenser for å bruke applikasjonen, ingen gebyrer eller donasjoner er nødvendige, ingen begrensninger på hvor mange ganger du kan laste ned eller åpne programmet, og ingen utløpsdato.

Imidlertid kan det fortsatt være begrensende på noen måter. Gratis programvare er derimot helt og holdent annullert for begrensninger og lar brukeren gjøre absolutt hva de vil med programmet.

Rå Pixel / Pixabay


Gratisvare mot fri programvare

Freeware er kostnadsfri programvare og gratis programvare er copyright-fri programvare. Med andre ord, freeware er programvare under copyright, men tilgjengelig uten kostnad; gratis programvare er programvare uten begrensninger eller begrensninger, men er kanskje ikke gratis i den forstand at det ikke er noen pris knyttet til den.

Gratis programvare kan modifiseres og endres etter brukerens vilje. Dette betyr at brukeren kan gjøre endringer i kjerneelementene i programmet, omskrive hva de vil, overskrive ting, omfordele programmet helt, forkaste det til ny programvare, etc.

For at gratis programvare virkelig skal være gratis, krever utvikleren å frigjøre programmet uten begrensninger, noe som vanligvis oppnås ved å gi bort kildekoden. Denne typen programvare kalles ofte programvare med åpen kildekode, eller gratis programvare med åpen kildekode (FOSS).

Gratis programvare er også 100% juridisk omfordelt og kan brukes til å tjene penger. Dette gjelder selv om brukeren ikke brukte noe for den gratis programvaren, eller hvis de tjener mer penger på den gratis programvaren enn det de betalte for den. Tanken her er at dataene er helt og fullstendig tilgjengelige for hva brukeren ønsker.

Følgende anses som de nødvendige frihetene som en bruker må tildeles for at programvaren skal betraktes som fri programvare (Frihet 1-3 krever tilgang til kildekoden):

  • Frihet 0: Du kan kjøre programmet til alle formål.
  • Frihet 1: Du kan studere hvordan programmet fungerer, og endre det slik at det gjør hva du vil.
  • Frihet 2: Du får muligheten til å dele og lage kopier av programvaren slik at du kan hjelpe andre.
  • Frihet 3: Du kan forbedre programmet og frigjøre forbedringene (og modifiserte versjoner) for publikum, slik at alle drar nytte av det.

Noen eksempler på gratis programvare inkluderer GIMP, LibreOffice og Apache HTTP Server.

Et freeware-program kan eller ikke ha kildekoden fritt tilgjengelig. Selve programmet koster ikke og er helt brukbart uten kostnad, men det betyr ikke at programmet kan redigeres og kan transformeres for å skape noe nytt, eller inspiseres for å lære mer om det indre arbeidet.

Gratisvare kan også være begrensende. Et program kan for eksempel bare være gratis for privat bruk og slutte å fungere hvis det blir funnet å bli brukt til kommersielle formål, eller kanskje programvaren er begrenset i funksjonalitet fordi det er en betalt utgave tilgjengelig som inneholder mer avanserte funksjoner.

I motsetning til rettighetene til gratis programvarebrukere, blir freeware-brukernes friheter gitt av utvikleren; noen utviklere kan gi mer eller mindre tilgang til programmet enn andre. De kan også begrense programmet fra å bli brukt i bestemte miljøer, låse kildekoden osv.

CCleaner, Skype og AOMEI Backupper er eksempler på freeware.


Hvorfor utviklere lanserer gratisprogramvare

Freeware eksisterer ofte for å annonsere for en utviklers kommersielle programvare. Dette gjøres vanligvis ved å gi ut en versjon med lignende, men begrensede funksjoner. For eksempel kan denne utgaven ha annonser, eller noen funksjoner kan være låst til en lisens er gitt.

Noen programmer kan være tilgjengelige uten kostnad fordi installasjonsfilen annonserer for andre betalte programmer som brukeren kan klikke på for å generere inntekter for utvikleren.

Andre freeware-programmer er kanskje ikke profittlydende, men blir i stedet gitt til publikum gratis for pedagogiske formål.


Hvor laster du ned gratisprogram

Freeware kommer i mange former og fra mange kilder. Det er ikke bare ett sted hvor du kan finne hver eneste gratis applikasjon.

Et videospillnettsted kan tilby spill, og et Windows-nedlastingsregister kan inneholde Windows-apper. Det samme gjelder mobilapper for iOS- eller Android-enheter, gratis macOS-programmer osv.

Her er noen lenker til våre egne populære freeware-lister:

  • Registry Cleaners
  • Programvare for destruksjon av data
  • Data Recovery Software
  • PC-spill
  • Programvareverktøy for ekstern tilgang
  • Programvareverktøy for sikkerhetskopiering
  • Driver Updater-programmer
  • Systeminformasjonsverktøy

Du finner andre freeware-nedlastinger på nettsteder som Softpedia, FileHippo.com, QP Download, CNET Download, PortableApps.com og andre.

Fsf.org er ett sted med gratis programvare.


Mer informasjon om programvare

Freeware er det motsatte av kommersiell programvare. Kommersielle programmer er bare tilgjengelige via betaling og inneholder normalt ikke annonser eller salgsfremmende varsler.

Freemium er et annet begrep relatert til freeware som står for "gratis premie." Freemium-programmer er de som følger med en betalt utgave av samme programvare og brukes til å markedsføre den profesjonelle versjonen. Den betalte utgaven inneholder flere funksjoner, men freeware-versjonen er fortsatt tilgjengelig uten kostnad.

Shareware refererer til programvare som vanligvis bare er tilgjengelig gratis i løpet av en prøveperiode. Hensikten med det er å bli kjent med programmet og bruke funksjonene (ofte på en begrenset måte) før du bestemmer deg for om du vil kjøpe hele programmet.

Noen programmer er tilgjengelige som lar deg oppdatere andre installerte programmer, noen ganger til og med automatisk. Du finner noen av de bedre i listen over gratis programvareoppdaterere.


Legg igjen en kommentar