Hva er beta-programvare?

Beta refererer til fasen i programvareutvikling mellom alfafasen og utgivelseskandidatfasen.

Betaprogramvare blir generelt sett ansett som "komplett" av utvikleren, men er fortsatt ikke klar til generell bruk på grunn av manglende testing "i naturen." Nettsteder, operativsystemer og programmer sies ofte å være i beta på et tidspunkt under utviklingen.

Betaprogramvare blir enten utgitt for alle (kalt en åpen beta) eller en kontrollert gruppe (kalt en lukket beta) for testing.


Formålet med Beta-programvare

Beta-programvare har et hovedformål: å teste ytelsen og identifisere problemer, noen ganger kalt bugs.

Å tillate betatestere å prøve ut programvare og gi tilbakemeldinger til utvikleren, er en flott måte for programmet å få en opplevelse i den virkelige verden og å identifisere hvordan det vil fungere når det ikke er i beta.

Akkurat som vanlig programvare, kjører beta-programvare sammen med alle de andre verktøyene som en datamaskin eller enhet bruker, som ofte er hele poenget - for å teste kompatibilitet.

Betatestere blir vanligvis bedt om å gi så mye tilbakemelding de kan om beta-programvaren - hva slags krasj som skjer, hvis beta-programvaren eller andre deler av datamaskinen eller enheten deres oppfører seg underlig, etc.

Tilbakemelding om betatesting kan bare omfatte feil og andre problemer som testere opplever, men ofte er det også en sjanse for utvikleren å ta forslag til funksjoner og andre ideer for å forbedre programvaren.

Tilbakemelding kan gis på flere måter, avhengig av utviklerens forespørsel eller programvaren som testes. Dette kan omfatte e-post, sosiale medier, et innebygd kontaktverktøy og / eller et webforum.

En annen vanlig årsak til at noen med vilje kan laste ned noe som bare er i beta-fasen, er å forhåndsvise den nyere, oppdaterte programvaren. I stedet for å vente på den endelige utgivelsen, kan en bruker (som deg) laste ned betaversjonen av et program, for eksempel for å sjekke ut alle de nye funksjonene og forbedringene som sannsynligvis vil gjøre det til den endelige utgivelsen.


Beta programvaresikkerhet

Det er generelt trygt å laste ned og teste beta-programvare, men vær sikker på at du forstår risikoen som følger med den.

Husk at programmet eller nettstedet, eller hva det enn er du betatester, er i beta-fasen av en grunn: feilene må identifiseres slik at de kan fikses. Dette betyr at det er mer sannsynlig at du finner inkonsekvenser og hikke i programvaren enn du ville gjort hvis det ikke var beta.

Hvis du er bekymret for at datamaskinen din kan krasje, eller at beta-programvaren kan forårsake andre ubehagelige problemer med datamaskinen din, anbefaler vi at du bruker programvaren i et isolert, virtuelt miljø. VirtualBox og VMWare er to programmer som kan gjøre dette, eller du kan bruke beta-programvaren på en datamaskin eller enhet du ikke bruker hver dag.

Hvis du bruker Windows, bør du også vurdere å opprette et gjenopprettingspunkt før du prøver beta-programvare, slik at du kan gjenopprette datamaskinen tilbake til et tidligere tidspunkt hvis det skulle ødelegge viktige systemfiler mens du tester det.


Forskjellen mellom en åpen beta og en lukket beta

Ikke all beta-programvare er tilgjengelig for nedlasting eller kjøp som vanlig programvare. Noen utviklere frigjør programvaren for testformål i det som kalles lukket beta.

Programvare som er i åpen beta, også kalt offentlig beta, er gratis for alle å laste ned uten invitasjon eller spesiell tillatelse fra utviklerne.

I motsetning til åpen beta krever lukket beta en invitasjon før du får tilgang til beta-programvaren. Dette fungerer vanligvis ved å be om en invitasjon gjennom utviklerens nettsted. Hvis du godtar det, får du instruksjoner om hvordan du laster ned programvaren.


Bli en betatester

Det er ikke et eneste sted hvor du registrerer deg for å være en beta-tester for all slags programvare. Å være betatester betyr bare at du er noen som tester beta-programvare.

Nedlastingskoblinger til programvare i åpen beta finnes vanligvis sammen med stabile utgivelser på utviklerens nettsted eller muligens i en egen seksjon der andre typer nedlastinger finnes som bærbare versjoner og arkiver.

For eksempel kan betaversjonen av populære nettlesere som Mozilla Firefox Quantum, Google Chrome og Opera alle lastes ned gratis fra deres respektive nedlastningssider. Apple tilbyr også beta-programvare, inkludert betaversjoner av macOS og iOS. Googles Android Beta-program er likt, men for Android-enheter.

Dette er bare noen få eksempler, det er mange, mange flere. Du vil bli overrasket over hvor mange utviklere som gir ut programvaren for publikum for betatesting. Bare hold øynene etter det - du finner det.

Som nevnt ovenfor, finner du også informasjon om nedlagte nedlastinger av beta-programvare på utviklerens nettsted, men krever en slags tillatelse før bruk. Du bør se instruksjoner om hvordan du ber om tillatelse på nettstedet.

Hvis du leter etter en betaversjon for et bestemt programvare, men ikke finner nedlastingskoblingen, er det bare å søke etter "beta" på utviklerens nettsted eller på deres offisielle blogg.

En enda enklere måte å finne betaversjoner av programvaren du allerede har på datamaskinen din, er å bruke en gratis programvareoppdaterer. Disse verktøyene skanner datamaskinen din for å finne utdatert programvare, hvorav noen kan identifisere hvilke programmer som har et beta-alternativ og til og med installere betaversjonen for deg.


Mer informasjon om Beta

Begrepet beta kommer fra det greske alfabetet - alfa er den første bokstaven i alfabetet (og den første fasen av programvarens utgivelsessyklus) og beta er den andre bokstaven (og følger alfafasen).

Betafasen kan vare hvor som helst fra uker til år, men faller normalt et sted i mellom. Programvare som har vært i beta veldig lenge sies å være i evig beta.

Betaversjoner av nettsteder og programmer vil vanligvis ha beta skrevet over overskriften eller tittelen på hovedprogramvinduet.

Betalt programvare kan også være tilgjengelig for betatesting, men de er normalt programmert på en måte der de slutter å jobbe etter en bestemt tid. Dette kan være konfigurert i programvaren fra nedlastingstidspunktet, eller det kan være en innstilling som blir aktivert når du bruker en beta-spesifikk produktnøkkel.

Det kan være mange oppdateringer gjort av beta-programvare før den er klar for endelig utgivelse - dusinvis, hundrevis ... kanskje tusenvis. Dette skyldes at ettersom flere og flere feil blir funnet og korrigert, blir nyere versjoner (uten de tidligere feilene) gitt ut og kontinuerlig testet til utviklerne er komfortable nok til å betrakte det som en stabil utgivelse.


Legg igjen en kommentar