Hva er definisjonen av en komprimert fil?

En komprimert fil er hvilken som helst fil med det komprimerte attributtet slått på.

Å bruke det komprimerte attributtet er en måte å komprimere en fil ned til en mindre størrelse for å spare på harddiskplassen, og kan brukes på noen få forskjellige måter (som vi snakker om nedenfor).

De fleste Windows-datamaskiner er som standard konfigurert til å vise komprimerte filer i blå tekst i normale filsøk og i mappevisninger.


Hvordan fungerer komprimering?

Så hva gjør komprimering av en fil egentlig? Hvis du slår på komprimert filattributt for en fil, reduseres størrelsen på filen, men vil fortsatt tillate Windows å bruke den akkurat som den ville gjort med andre filer.

Komprimering og dekompresjon skjer på farten. Når en komprimert fil åpnes, komprimerer Windows den automatisk for deg. Når den lukkes, blir den komprimert igjen. Dette skjer igjen og igjen så mange ganger du åpner og lukker en komprimert fil.

Vi slo på komprimeringsattributtet for en 25 MB TXT-fil for å teste effektiviteten til algoritmen Windows brukte. Etter komprimering brukte filen bare 5 MB diskplass.

Selv med bare dette ene eksemplet kan du se hvor mye diskplass som kan spares hvis dette ble brukt på mange filer samtidig.


Bør jeg komprimere en hel harddisk?

Som du så i TXT-fileksemplet, kan innstilling av komprimert filattributt på en fil redusere størrelsen betydelig. Imidlertid vil arbeid med en fil som er komprimert bruke mer prosessortid enn å jobbe med en ukomprimert fil fordi Windows må dekomprimere og komprimere filen under bruk.

Siden de fleste datamaskiner har god plass på harddisken, anbefales vanligvis ikke komprimering, spesielt siden kompromisset er en generelt langsommere datamaskin takket være den ekstra prosessorbruken som trengs.

Når det er sagt, kan det være fordelaktig å komprimere visse filer eller grupper av filer hvis du nesten aldri bruker dem. Hvis du ikke planlegger å åpne dem ofte, eller til og med i det hele tatt, er det sannsynligvis svært lite bekymring fra dag til dag at de vil kreve prosessorkraft for å åpne.

Komprimering av individuelle filer er ganske enkelt i Windows takket være det komprimerte attributtet, men å bruke et tredjeparts filkomprimeringsprogram er best for arkivering eller deling. Se denne listen over gratis filutpakningsverktøy hvis du er interessert i det.


Hvordan komprimere filer og mapper i Windows

Både Explorer og kommandolinjekommandokompakt kan brukes til å komprimere filer og mapper i Windows ved å aktivere det komprimerte attributtet.

Microsoft har denne veiledningen som forklarer komprimering av filer ved hjelp av File / Windows Explorer-metoden, mens eksempler på hvordan du komprimerer filer fra en ledetekst, og riktig syntaks for denne kommandolinjekommandoen.

Komprimering av en enkelt fil bruker selvfølgelig komprimeringen til akkurat den ene filen. Når du komprimerer en mappe (eller en hel partisjon), får du muligheten til å komprimere bare den ene mappen, eller mappen pluss undermappene og alle filene som finnes i dem.

Som du ser nedenfor, gir du to alternativer å komprimere en mappe ved hjelp av Utforsker: Bruk bare endringer i denne mappen og Bruk endringer i denne mappen, undermapper og filer.

Komprimere en mappe i Windows 10.

Det første alternativet for å bruke endringene til den mappen du er i, vil bare konfigurere komprimeringsattributtet for nye filer du legger i mappen. Dette betyr at alle filer som er i mappen akkurat nå ikke vil bli inkludert, men alle nye filer du legger til i fremtiden, blir komprimert. Dette gjelder bare for den ene mappen du bruker den på, ikke for eventuelle undermapper.

Det andre alternativet - å bruke endringene i mappen, undermapper og alle filene deres - gjør akkurat som det høres ut. Alle filene i den gjeldende mappen, pluss alle filene i en av undermappene, vil ha det komprimerte attributtet slått på. Dette betyr ikke bare at de nåværende filene blir komprimert, men også at det komprimerte attributtet blir brukt på alle nye filer du legger til den gjeldende mappen, samt eventuelle undermapper, det er der forskjellen ligger mellom dette alternativet og den andre.

Når du komprimerer C-stasjonen eller en hvilken som helst annen harddisk, får du de samme alternativene som når du komprimerer en mappe, men trinnene er litt forskjellige. Åpne stasjonens egenskaper i Utforsker og kryss av i boksen ved siden av Komprimer denne stasjonen for å spare diskplass. Du får da muligheten til å bruke komprimeringen bare til roten på stasjonen eller alle undermappene og filene.


Begrensninger for komprimert filattributt

NTFS-filsystemet er det eneste Windows-filsystemet som støtter komprimerte filer. Dette betyr at partisjoner formatert i FAT-filsystemet ikke kan bruke filkomprimering.

Noen harddisker kan formateres til å bruke klyngestørrelser større enn standard 4 KB-størrelse (mer om dette her). Ethvert filsystem som bruker en klyngestørrelse som er større enn denne standardstørrelsen, kan ikke bruke funksjonene til det komprimerte filattributtet.

Flere filer kan ikke komprimeres samtidig med mindre de er inneholdt i en mappe, og deretter velger du alternativet for å komprimere innholdet i mappen. Ellers, når du velger enkeltfiler om gangen (f.eks. Utheving av to eller flere bildefiler), vil ikke alternativet for å aktivere komprimeringsattributtet være tilgjengelig.

Noen filer i Windows vil forårsake problemer hvis de er komprimert fordi de er nødvendige for at Windows skal starte opp. BOOTMGR og NTLDR er to eksempler på filer som ikke skal komprimeres. Nyere versjoner av Windows lar deg ikke engang komprimere disse filtypene.


Mer informasjon om filkomprimering

Selv om det sannsynligvis ikke kommer som noen overraskelse, vil større filer ta lengre tid å komprimere enn mindre. Hvis et helt volum filer komprimeres, vil det sannsynligvis ta ganske lang tid å fullføre, med den totale tiden avhengig av antall filer i volumet, filstørrelsen og datamaskinens totale hastighet.

Noen filer komprimerer ikke veldig bra i det hele tatt, mens andre kan komprimere ned til 10% eller mindre av den opprinnelige størrelsen. Dette er fordi noen filer allerede er komprimert til en viss grad, selv før du bruker Windows-komprimeringsverktøyet.

Et eksempel på dette kan sees hvis du prøver å komprimere en ISO-fil. De fleste ISO-filer komprimeres når de først bygges, så komprimering av dem igjen ved hjelp av Windows-komprimering vil sannsynligvis ikke gjøre mye av noe for den totale filstørrelsen.

Når du ser på egenskapene til en fil, er det en filstørrelse oppført for den faktiske størrelsen på filen (bare kalt Size) og en annen oppført for hvor stor filen er på harddisken (Size on disk).

Det første tallet vil ikke endres uansett om en fil er komprimert eller ikke fordi den forteller deg den sanne, ukomprimerte størrelsen på filen. Det andre tallet er imidlertid hvor mye plass filen tar på harddisken akkurat nå. Så hvis filen er komprimert, vil tallet ved siden av størrelse på disk selvfølgelig vanligvis være mindre enn det andre nummeret.

Hvis du kopierer en fil til en annen harddisk, slettes komprimeringsattributtet. For eksempel, hvis en videofil på din primære harddisk er komprimert, men deretter kopierer du den til en ekstern harddisk, vil filen ikke lenger komprimeres på den nye stasjonen med mindre du manuelt komprimerer den igjen.

Komprimering av filer kan øke fragmenteringen av et volum. På grunn av dette kan defragmenteringsverktøy ta lengre tid å defragmentere en harddisk som inneholder mange komprimerte filer.


Legg igjen en kommentar