Hvordan zip og pakke ut filer og mapper på en Mac

Mac OS X og macOS kommer begge med et innebygd komprimeringssystem som kan zip og pakke ut filer. Dette integrerte systemet er relativt grunnleggende, og det er derfor mange tredjepartsapper også er tilgjengelige. En rask titt på Mac App Store avslører mer enn 50 apper for å zippe og pakke ut filer.

Før du laster ned en tredjepartsapp, kan du lære hvordan du komprimerer og dekomprimerer filer og mapper ved hjelp av Archive Utility innebygd i Mac-en. Det er et grunnleggende verktøy, men det blir jobben gjort.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder Mac-maskiner som kjører macOS Catalina (10.15), macOS Mojave (10.14), macOS High Sierra (10.13) eller macOS Sierra (10.12), samt OS X 10.8 til OS X 10.11.

Daniel Fishel / Web


OS X og macOS-komprimering

Arkivverktøyet inneholder alternativer du kan endre, men ikke gidder å lete etter det i Programmer-mappen; den er ikke der. Apple skjuler verktøyet fordi det er en kjernetjeneste i operativsystemet. Apple og apputviklere bruker kjernetjenester for å forbedre applikasjonens evner. For eksempel bruker Mac Mail Archive Utility til å komprimere og dekomprimere vedlegg, mens Safari bruker det til å dekomprimere filer du laster ned.

De fleste brukere trenger aldri endre innstillingene for Archive Utility. Prøv verktøyet som konfigurert i standardtilstand. Du kan alltid prøve nye innstillinger senere.

Vanligvis bruker du arkivverktøyet uten å starte det. Men hvis du har et stort antall filer å komprimere eller pakke ut, kan du starte verktøyet og dra og slippe filer og mapper på det. Arkivverktøyet ligger på system > Bibliotek > Core > applikasjoner.

Arkivverktøyet kan være gjemt bort, men det betyr ikke at du ikke får tilgang til tjenestene. Apple gjør det enkelt å zippe og pakke ut filer og mapper ved å velge dem i Finder og bruke arkivverktøyet.


Zipping av en enkelt fil eller mappe

Komprimering av en fil eller mappe i Finder-vinduet er en enkel prosess.

  1. Åpne et Finder-vindu og naviger til filen eller mappen du vil komprimere.

  2. Ctrl-klikk (eller høyreklikk hvis du har en mus med den muligheten) elementet og velg Komprimer fra hurtigmenyen. Navnet på elementet du velger vises etter ordet Komprimer, så det aktuelle menyelementet viser Komprimer [elementnavn].

Arkivverktøyet glidelåser den valgte filen. Den originale filen eller mappen er intakt. Den komprimerte versjonen er i samme mappe som originalfilen (eller på skrivebordet, hvis det er der filen eller mappen ligger), den har samme navn som den originale filen med .zip-utvidelse.


Zipping flere filer og mapper

Komprimering av flere filer og mapper fungerer omtrent som å komprimere et enkelt element. De eneste forskjellene er i navnene på elementene som vises i lokalmenyen og navnet på zip-filen som opprettes.

  1. Åpne mappen som inneholder filene eller mappene du vil komprimere.

  2. Velg elementene du vil ha med i zip-filen. Shift-klikk for å velge et utvalg av filer eller kommandoklikk for å velge ikke-tilstøtende elementer.

  3. Når du har valgt alle filene og mappene du vil inkludere i zip-filen, høyreklikker du eller Ctrl-klikker på et av elementene og velger Komprimer fra hurtigmenyen. Denne gangen blir ordet Komprimere etterfulgt av antall elementer du valgte, for eksempel Komprimer 5 varer.

Når komprimeringen er ferdig, lagres elementene i en fil som heter Archive.zip, som ligger i samme mappe som originalene.

Hvis du allerede har et element i mappen som heter Archive.zip, legges et nummer til det nye arkivets navn. For eksempel kan du ha Archive.zip, Archive 2.zip, Archive 3.zip, og så videre.

Et merkelig aspekt ved nummereringssystemet er at hvis du sletter Archive.zip-filene på et senere tidspunkt og deretter komprimerer flere filer i samme mappe, har den nye Archive.zip-filen neste nummer i sekvensen som er lagt til; det begynner ikke på nytt. Hvis du for eksempel komprimerer tre grupper med flere elementer i en mappe, ender du opp med filer som heter Archive.zip, Archive 2.zip og Archive 3.zip. Hvis du sletter zip-filene fra mappen, og deretter zipper en annen gruppe med elementer, heter den nye filen Archive 4.zip, selv om Archive.zip, Archive 2.zip og Archive 3.zip ikke lenger finnes i den mappen .


Pakk ut en fil

Det kan ikke være enklere å pakke ut en fil eller mappe. Dobbeltklikk på zip-fil, og filen eller mappen dekomprimeres i samme mappe som den komprimerte filen.

Hvis elementet du dekomprimerer inneholder en enkelt fil, har det nye dekomprimerte elementet samme navn som originalfilen.

Hvis en fil med samme navn allerede er tilstede i den gjeldende mappen, har den dekomprimerte filen et nummer lagt til navnet.

Mappe for flere utpakkede varer

Når en zip-fil inneholder flere elementer, lagres de utpakkede filene i en mappe som har samme navn som zip-filen. Hvis du for eksempel pakker ut en fil som heter Archive.zip, plasseres filene i en mappe som heter Archive. Denne mappen ligger i samme mappe som Archive.zip-filen. Hvis mappen allerede inneholder en mappe som heter Arkiv, legges det til et nummer i den nye mappen, for eksempel Arkiv 2.


Apper for komprimering eller dekomprimering av Mac-filer

Hvis du vil ha flere filkomprimeringsfunksjoner enn Apple tilbyr i arkivverktøyet, er tredjepartsapper tilgjengelige. De inkluderer:

  • The Unarchiver
  • WinZip (Mac-utgave)
  • Stuffit Deluxe Mac 16
  • Keka
  • BetterZip 4

Legg igjen en kommentar