Lightzone Review – Gratis Darkroom-programvare


Introduksjon til Lightzone

Lightzone Free Raw Converter. Ian Pullen

Lightzone er en gratis RAW-omformer som ligner Adobe Lightroom, men med noen tydelige forskjeller. Som med Lightroom, tillater Lightzone deg å gjøre ikke-destruktive redigeringer av bildene dine, slik at du alltid kan gå tilbake til den originale bildefilen din.

Lightzone ble først lansert i 2005 som kommersiell programvare, selv om selskapet bak applikasjonen stoppet utviklingen av programvaren i 2011. I 2013 ble programvaren utgitt under en BSD open source-lisens, selv om denne siste versjonen egentlig er den siste versjonen som var tilgjengelig i 2011, men med oppdaterte RAW-profiler for å støtte mange digitale kameraer som har blitt utgitt siden den gang.

Til tross for denne to-årige pause i utviklingen, tilbyr Lightzone fortsatt et veldig sterkt funksjonssett for fotografer som leter etter et alternativt verktøy til Lightroom for å konvertere RAW-filer. Det er nedlastinger tilgjengelig for Windows, OS X og Linux, selv om jeg nettopp har sett på Windows-versjonen ved å bruke en ganske gjennomsnittlig bærbar PC.

I løpet av de neste sidene vil jeg se nærmere på dette interessante programmet og dele noen tanker som kan hjelpe deg med å avgjøre om Lightzone er verdt å vurdere som en del av verktøyet for bildebehandling.


Lightzone brukergrensesnitt

Ian Pullen

Lightzone har et rent og stilig brukergrensesnitt med et mørkegrått tema som har blitt populært i de fleste bilderedigeringsappene nå. Det aller første jeg la merke til, etter å ha installert den på en bærbar datamaskin som kjører Windows 7 på spansk, er at det for øyeblikket ikke er noe alternativ å endre grensesnittspråket, noe som betyr at etiketter vises i en blanding av spansk og engelsk. Dette vil åpenbart ikke være et problem for de fleste brukere, og utviklingsteamet er klar over dette, men vær oppmerksom på at skjermbildene mine kan se litt annerledes ut som et resultat.

Brukergrensesnittet deles i to forskjellige seksjoner med Bla gjennom-vinduet for å navigere i filene dine og Rediger-vinduet for å jobbe med bestemte bilder. Denne ordningen er veldig intuitiv og vil føles kjent for brukere av flere lignende applikasjoner.

Et potensielt lite problem er skriftstørrelsen som brukes til å merke knapper og mapper, da dette er litt på den lille siden. Selv om dette fungerer estetisk, kan det hende at noen brukere synes det er litt vanskelig å lese. Dette kan også forsterkes av noen aspekter av grensesnittet som presenterer tekst i lys grå mot en midt til mørk grå bakgrunn, noe som kan føre til problemer med brukervennlighet på grunn av den lave kontrasten. Bruken av en oransje nyanse som høydepunktfargen er ganske lett for øyet og legger til det generelle utseendet.


Lightzone Browse Window

Ian Pullen

Lightzones Browse-vindu er der applikasjonen åpnes når den først startes, og vinduet brytes ned i tre kolonner, med et alternativ for å skjule begge sidekolonnene hvis ønskelig. Den venstre kolonnen er en filutforsker som lar deg raskt og enkelt navigere på harddisken og nettverksstasjoner.

Til høyre er Info-kolonnen som viser grunnleggende filinformasjon og EXIF-data. Du kan også redigere noe av denne informasjonen, for eksempel å gi et bilde en vurdering eller legge til en tittel eller copyrightinformasjon.

Den viktigste sentrale delen av vinduet er delt horisontalt med den øvre delen som gir en forhåndsvisning av det valgte bildet eller bildene. Det er en supplerende menylinje over denne delen som inkluderer et Styles-alternativ. Styles er en rekke hurtigreparasjonsverktøy med ett klikk, som også er tilgjengelige i hovedredigeringsvinduet, og som lar deg gjøre en rekke enkle forbedringer av bildene dine. Ved å gjøre disse stilene tilgjengelige i Bla gjennom-vinduet, kan du velge flere filer og bruke en stil på dem alle samtidig.

Under forhåndsvisningsseksjonen er det en navigator som viser bildefilene i den valgte mappen. I denne delen kan du også legge til en vurdering av bildene dine, men en funksjon som ser ut til å mangle, er muligheten til å merke filene dine. Hvis du har et stort antall bildefiler på systemet ditt, kan tagger være et veldig kraftig verktøy for å administrere dem og raskt finne filer igjen i fremtiden. Det blir også mer vanlig for kameraer å lagre GPS-koordinater, men igjen ser det ut til at det ikke er noen måte å få tilgang til slike data eller manuelt legge til informasjonen til bilder.

Dette betyr at mens Bla gjennom-vinduet gjør det ganske enkelt å navigere i filene dine, gir dette bare ganske grunnleggende verktøy for fotobibliotekadministrasjon.


Redigeringsvindu for Lightzone

Ian Pullen

Rediger-vinduet er der Lightzone virkelig skinner, og dette deler seg også i tre kolonner. Den venstre kolonnen deles av Styles and History, og høyre hånd er for Verktøyene, med arbeidsbildet vist i midten.

Jeg har allerede nevnt stilene i Bla gjennom-vinduet, men her er de tydeligere presentert i en liste med sammenfallende seksjoner. Du kan klikke på en enkelt stil eller bruke flere stiler, og kombinere dem sammen for å danne nye effekter. Hver gang du bruker en stil, legges den til i lagdelen i Verktøy-kolonnen, og du kan justere styrken på stilen ytterligere ved å bruke de tilgjengelige alternativene eller ved å redusere lagets opasitet. Du kan også lagre dine egne tilpassede stiler, noe som gjør det enkelt å gjenta favoritteffektene dine i fremtiden, eller å bruke på en rekke bilder i Bla gjennom-vinduet.

Kategorien Historikk åpner en enkel liste over endringene som er gjort av en fil siden den sist ble åpnet, og du kan enkelt hoppe gjennom denne listen for å sammenligne bildet på forskjellige punkter i redigeringsprosessen. Dette kan være nyttig, men måten de forskjellige redigeringene og justeringene du gjør er stablet som lag, betyr at det ofte er lettere å slå lagene av og på for å sammenligne endringene.

Som nevnt er lagene stablet i høyre kolonne, men fordi de ikke presenteres på samme måte som Photoshop- eller GIMP-lag, er det lett å overse det faktum at effektene blir brukt som lag, omtrent som Justering Lag i Photoshop. Du har også muligheten til å justere lagets opasitet og endre blandemodusene, noe som åpner for et bredt spekter av alternativer når det gjelder å kombinere forskjellige effekter.

Hvis du har jobbet med en RAW-omformer eller bilderedigerer før, vil du finne det grunnleggende om Lightzone veldig enkelt å få tak i. Alle standardverktøyene du forventer å finne tilbys, selv om Zone Mapping kan ta litt tid å bli vant til. Dette ligner på et kurveverktøy, men det presenteres ganske annerledes som en vertikalt gradert serie toner fra hvitt til svart. Forhåndsvisning av sonene øverst i kolonnen bryter ned bildet i soner som samsvarer med disse gråtonene. Du kan bruke Zone Mapper til å strekke eller komprimere individuelle toneområder, og du vil se endringene gjenspeiles i både soneforhåndsvisning og arbeidsbildet. Selv om det først føles et litt rart grensesnitt, kan jeg se hvordan dette kan være en mer intuitiv måte å gjøre tonale justeringer på bildene dine.

Som standard blir justeringene dine brukt globalt på bildet ditt, men det er også et regionverktøy som lar deg isolere områder av bildet ditt og bare bruke justeringer på dem. Du kan tegne regioner som polygoner, splines eller bezier-kurver, og de har automatisk noen fjær på kantene, som du kan justere etter behov. Konturene er ikke de enkleste å kontrollere, absolutt ikke sammenlignet med penneverktøyene i Photoshop og GIMP, men disse burde være tilstrekkelig i de fleste tilfeller, og når det kombineres med kloneverktøyet, kan dette være fleksibelt nok til at du sparer å åpne en fil i favoritt bildeditor.


Konklusjon av Lightzone

Ian Pullen

Alt i alt er Lightzone en ganske imponerende pakke som kan tilby brukerne mye kraft når de konverterer RAW-bilder.

Mangel på dokumentasjon og hjelpefiler er et problem som ofte påvirker open source-prosjekter, men kanskje på grunn av sine kommersielle røtter har Lightzone ganske omfattende og detaljerte hjelpefiler. Dette suppleres videre av et brukerforum på Lightzones nettsted.

God dokumentasjon betyr at du kan få mest mulig ut av funksjonene som tilbys, og som RAW-omformer er Lightzone veldig kraftig. Med tanke på at det er flere år siden den hadde en reell oppdatering, kan den fremdeles holde seg selv blant dagens konkurransedyktige applikasjoner som Lightroom og Zoner Photo Studio. Det kan ta litt tid å bli kjent med noen aspekter ved grensesnittet, men det er et veldig fleksibelt verktøy som gjør det ganske enkelt å få mest mulig ut av bildene dine.

Det ene svakhetspunktet er Bla gjennom-vinduet. Selv om dette gjør en god jobb som filnavigator, kan det ikke matche konkurransen som et verktøy for å administrere bildebiblioteket ditt. Mangelen på koder og GPS-informasjon betyr at det ikke er så enkelt å spore eldre filer.

Hvis jeg vurderer Lightzone utelukkende som en RAW-omformer, vil jeg gjerne rangere den 4.5 av 5 stjerner og kanskje til og med fullkarakter. Det er veldig bra i denne forbindelse og er også hyggelig å bruke. Jeg forventer absolutt å komme tilbake til det for mine egne bilder i fremtiden.

Bla gjennom-vinduet er imidlertid en viktig del av dette programmet, og dette aspektet er svakt til det punkt at det undergraver applikasjonen som helhet. Alternativene for å administrere biblioteket ditt er for begrensede, og hvis du håndterer et stort antall bilder, vil du nesten helt sikkert ønske å vurdere en annen løsning for denne jobben.

Så samlet sett har jeg rangert Lightzone 4 av 5 stjerner.


Legg igjen en kommentar