Grunnleggende om iPhone X-hjemmeknapper

Den kanskje viktigste endringen Apple introduserte med sin iPhone X var fjerningen av Hjem-knappen. Siden iPhone-debuten hadde Hjem-knappen vært den eneste knappen foran på telefonen. Det var også den viktigste knappen fordi den ble brukt til å gå tilbake til startskjermen, få tilgang til multitasking, ta skjermbilder og mye mer.

Du kan fortsatt gjøre alle disse tingene på iPhone X, men hvordan du gjør dem er annerledes nå. Å trykke på en knapp er erstattet av et sett med bevegelser som utløser de kjente funksjonene.

Informasjonen i denne artikkelen gjelder iPhone X-serien og iPhone 11-serien.


Slik låser du opp iPhone X

Å vekke iPhone X fra hvilemodus, også kjent som å låse opp telefonen (ikke å forveksle med å låse den opp fra et telefonselskap), er fortsatt enkelt. Bare ta telefonen og sveip opp fra bunnen av skjermen.

Hva som skjer videre, avhenger av sikkerhetsinnstillingene dine. Hvis du ikke har passord, går du rett til startskjermen. Hvis du har passord, kan Face ID gjenkjenne ansiktet ditt og ta deg med til startskjermen. Hvis du har passord, men ikke bruker Face ID, skriver du inn koden. Uansett innstillingene dine, tar det bare å sveipe.


Slik går du tilbake til startskjermen på iPhone X

Med en fysisk Hjem-knapp, går du tilbake til Hjem-skjermen fra en hvilken som helst app som kreves ved å trykke på Hjem-knappen. Selv uten den knappen, er det ganske enkelt å gå tilbake til startskjermen.

Bare sveip opp et lite stykke fra bunnen av skjermen. En lengre sveiping gjør noe annet, men et raskt svipp tar deg ut av en hvilken som helst app og tilbake til startskjermen. 

Hvordan åpne iPhone X Multitasking View

På tidligere iPhones hadde dobbeltklikk på Hjem-knappen en multitasking-visning som lar deg se alle åpne apper, raskt bytte til nye apper og avslutte apper som kjører.

Den samme visningen er fortsatt tilgjengelig på iPhone X, men du får tilgang til den annerledes. Sveip opp fra bunnen til omtrent en tredjedel av veien opp på skjermen. Denne bevegelsen er litt vanskelig i begynnelsen fordi den ligner på den korte sveipingen som tar deg til startskjermen. Når du kommer til rett sted på skjermen, vises åpne apper.

Avhengig av innstillingene dine, kan du også føle en liten vibrasjon når du har nådd en tredjedel av stedet som aktiverer multitasking-visningen.


Bytte apper uten å åpne multitasking på iPhone X

I stedet for å åpne multitaskingsvisningen for å endre apper, bytt til en ny app med sveip.

Sveip til venstre eller høyre nederst på skjermen for å hoppe til neste eller forrige app fra multitaskingsvisningen - en mye raskere måte å bevege seg på. 

Bruker nåbarhet på iPhone X

Med stadig større skjermer på iPhones kan det være vanskelig å nå ting som er langt fra tommelen. Reachability-funksjonen, som først ble introdusert på iPhone 6-serien, løser det vanskelige problemet. Et raskt dobbeltklikk på Hjem-knappen bringer toppen av skjermen ned slik at den er lettere å nå.

På iPhone X og nyere modeller er Reachability fortsatt et alternativ, selv om det er deaktivert som standard. Når den er aktivert, får du tilgang til funksjonen ved å sveipe ned på bunnen av skjermen.

Slik slår du på Reachability i iOS 13:

  1. Åpen innstillinger på iPhone.

  2. Pek Tilgjengelighet.

  3. Plukke ut berøre.

  4. Velg reachability og flytt glidebryteren ved siden av den til På / grønn.

  5. Sveip ned nederst på skjermen for å senke skjermelementene innen rekkevidde for tommelen.

For å slå på Reachability i iOS 12 og tidligere, gå til innstillinger > general > tilgjengelighet > reachability.


Nye måter å gjøre gamle oppgaver: Siri, Apple Pay og mer

Massevis av andre vanlige iPhone-funksjoner bruker Hjem-knappen. Slik utfører du noen av de vanligste på iPhone X:

  • Ta skjermbilder: Klikk på side- og volum opp-knappene samtidig.
  • Slå av / på nytt: trykk og hold side- og volum opp-knappene samtidig til strømbryteren vises.
  • Aktiver Siri: Trykk og hold inne sideknappen.
  • Bekreft kjøp av Apple Pay og iTunes / App Store: Bruk Face ID.

Så hvor er kontrollsenteret?

Control Center tilbyr et praktisk sett med verktøy og snarveier. På tidligere iPhone-modeller får du tilgang til den ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen. Siden sveipe rundt bunnen av skjermen gjør så mange andre ting på iPhone X, ligger Control Center andre steder på denne modellen.</s></s> </s> </s> </s> </s>

For å få tilgang til det, sveip ned fra øverste høyre side av skjermen til høyre for hakket, og Kontrollsenter vises. Trykk eller sveip skjermen igjen for å avvise den når du er ferdig. 

Vil du fremdeles ha en Hjem-knapp? Legg til en i Innstillinger

Du kan ikke få en maskinvareknapp for iPhone X, men i telefonens innstillinger kan du komme nær.

AssistiveTouch-funksjonen legger til en Hjem-knapp på skjermen for personer med fysiske utfordringer som forhindrer dem i å enkelt klikke på Hjem-knappen eller for de med ødelagte Hjem-knapper. Alle kan slå den på og bruke den samme programvareknappen.

Slik aktiverer du AssistiveTouch:

  1. Pek innstillinger > tilgjengelighet i iOS 13 eller innstillinger > general > tilgjengelighet i iOS 12 og tidligere.

  2. Trykk på på tilgjengelighetsskjermen i iOS 13 berøre og deretter Hjelpende berøring. Slå på Hjelpende berøring ved å flytte glidebryteren til På / grønn posisjon.

    Trykk på på tilgjengelighetsskjermen i iOS 12 og tidligere Hjelpende berøring og slå på Hjelpende berøring ved å flytte glidebryteren til På / grønn posisjon.

    Du kan også si "Hei Siri, slå på AssistiveTouch."

  3. En knapp som utfører noen av oppgavene til Hjem-knappen, vises nederst til høyre på skjermen, selv om du kan klikke og dra den til hvilken som helst kant av skjermen, der den blir til du flytter den igjen.

    I innstillingsskjermen for AssistiveTouch kan du endre standardalternativene for Single-Tap, Double-Tap, Long Press og 3D Touch ved å velge fra en liste over tilgjengelige alternativer.


Legg igjen en kommentar