Chrome vs Chromium: Hva er forskjellen?

Chrome er en nettleser som ble utviklet og gitt ut av Google. Chromium er en nisje med åpen kildekode med færre brukere, også utviklet av Google. Chrome bruker samme kildekode som Chromium, men med færre ekstra funksjoner og tillegg. Vi så nøye på fordeler og ulemper med hver nettleser for å hjelpe deg med å ta en informert beslutning om hvilken som er best.

Web / Miguel Co.


Generelle funn

Chrome

  • Proprietær. Det er gratis å laste ned og bruke, men du kan ikke dekompilere, reversere eller bruke kildekoden til å bygge et annet program.

  • I motsetning til Chromium har Chrome automatiske oppdateringer, nettlesingsdata og innebygd støtte for Flash.

Chromium

  • Gratis og åpen kildekode. Hvem som helst kan endre kildekoden.

  • Leverer det meste av kildekoden for Chrome.

  • Ingen automatiske oppdateringer, surfedata eller Flash-støtte.

Chrome er en proprietær nettleser utviklet og vedlikeholdt av Google. Fordi den er proprietær, kan alle laste ned og bruke den, men koden kan ikke dekompileres, konverteres eller brukes til å bygge andre prosjekter.

Chrome er bygget på Chromium, noe som betyr at Google-utviklere tar kildekoden med åpen kildekode og legger til sin proprietære kode. For eksempel har Chrome en automatisk oppdateringsfunksjon, er i stand til å spore nettlesingsdata og inkluderer innebygd støtte for Flash - alt som Chromium mangler.

Web / Miguel Co.

Chromium er en nettleser med åpen kildekode utviklet og vedlikeholdt av Chromium Projects. Fordi det er åpen kildekode, kan hvem som helst endre kildekoden som de vil. Imidlertid er det bare pålitelige medlemmer av Chromium Project-utviklingssamfunnet som kan bidra med kode.

Vanlige brukere kan laste ned en ofte oppdatert versjon av Chromium, kompilert og klar til bruk, fra download-chromium.appspot.com.


Chrome Fordeler og ulemper

Fordeler

  • Oppdaterer automatisk.

  • Innebygd støtte for Adobe Flash og medie koder.

  • Mer stabil og lettere å bruke.

Ulemper

  • Ingen støtte for utvidelser ble ikke funnet i Chrome Nettmarked.

  • Sporer nettlesingslogg og data.

For vanlige nettbrukere er Chrome sannsynligvis det bedre valget. Det er en trygg og stabil nettleseropplevelse på grunn av automatiske oppdateringer og feilrapporter. I motsetning til alternativet med åpen kildekode, tilbyr Chrome innfødt støtte for Adobe Flash, samt lukkede mediekodeker som AAC, H.264 og MP3.

Dessuten er Chromes få ulemper sannsynligvis ikke merkbare hvis du ikke er en superbruker. For eksempel, i motsetning til Chromium, sporer Chrome nettleservaner, informasjonskapsler, historikk og andre data. Men du kan alltid bruke Chrome Incognito Mode til å slette dataene på slutten av en surfesession.

Som standard lar Chrome på Windows og Mac deg bare installere utvidelser som lastes ned fra Chrome Nettmarked. Dette sammenlignes med andre nettlesere som tillater eksterne utvidelser. Imidlertid krever en åpen plattform større gransking fra brukeren, da eksterne utvidelser noen ganger er uprøvde eller ondsinnede. Hvis du vil ha friheten til å installere eksterne utvidelser i Chrome, aktiverer du utviklermodus.

Trenger du å avinstallere Chrome fra din Mac? Dette er hvordan.


Chromium Fordeler og ulemper

Fordeler

  • Oftere oppdateringer.

  • Sporer ikke nettlesingsdata.

  • Åpen kilde.

Ulemper

  • Oppdateringer må lastes ned og installeres manuelt.

  • Ingen innfødt støtte for Flash- eller mediekodeker.

Som en åpen kildekodeplattform er Chromium bedre for avanserte brukere og webutviklere. Mange brukere liker hvordan nettleseren ikke sporer nettlesingsdata eller gir Google informasjon om brukerhistorikk og atferd. Det er heller ingen begrensninger på hva slags nettleserutvidelser som kan legges til.

Siden Chromium er samlet fra kildekoden til Chromium Projects, endres det hele tiden. Chrome har flere utgivelseskanaler, men til og med den kanter som bløder, oppdateres sjeldnere enn Chromium. Rutinemessige oppdateringer legges ut på nettstedet Chromium Projects.

Mens nettleseren oppdateres oftere enn Chrome, må disse oppdateringene lastes ned og installeres manuelt. Det er ingen automatiske oppdateringer.

Krom tilbyr ikke innebygd støtte for Adobe Flash. Selv om Flash ikke er så utbredt som det en gang var, fungerer noen nettsteder ikke bra uten det. Fordi Flash ikke er åpen kildekode, støtter Chromium det ikke naturlig. Hvis du vil bruke Flash i Chromium, må du skrive eller legge til den nødvendige koden for å støtte den.

Chromium støtter ikke lisensierte mediekodeker som AAC, H.264 og MP3. Uten disse kodeksene vil du ikke kunne spille av media i Chromium. Hvis du vil streame video fra nettsteder som Netflix og YouTube, kan du enten bruke Chrome eller installere disse kodeksene manuelt.

Til slutt, ikke Chromium ikke alltid har den sandkassen aktivert som standard. Både Chrome og Chromium har en sikkerhetssandbox-modus, men Chromium er slått av som standard i noen tilfeller.


Chrome vs Krom: Hvilken Wins?

Siden Chrome og Chromium er like, og hver har fordeler, er det ikke lett å si hva som er best. For vanlige brukere er Chrome sannsynligvis det bedre valget. For avanserte brukere og for de som setter personvern og koding høyt, kan Chromium være veien å gå.

Legg igjen en kommentar