Hjem > H > Har Vi Korallrev I Norge?

Har vi korallrev i Norge?

Korallrev finnes langs hele Norskekysten. Disse revene er blant Norges aller mest artsrike naturtyper, og er viktige leveområder for mange fiskeslag. I Norge og i resten av Nordøst- Atlanteren er korallrevene blitt påført store skader som følge av fiske med bunntrål.

Les mer

I forhold til dette, hva ødelegger korallrev?

Selv om korallrevene bare funnes på 0,1 prosent av havbunnen, bor 25 prosent av alle marine arter der. Korallrevene kalles derfor for «havets regnskog». Verdens korallrev er imidlertid truet av global oppvarming. Både forsuring og oppvarming tar livet av korallene. Følgelig, hva skjer med the great barrier reef? Samlet sett har Great Barrier Reef mistet rundt halvparten av korallene siden 1995, ifølge forskerne. Hovedårsaken er global oppvarming og stadig varmere havvann. Varmere vann fører til hyppigere episoder med såkalt korallbleking, som skader korallene.

Også, hvordan formerer korallrev seg?

Koralldyr minner om en slags manet og kan formere seg på flere måter. De kan lage egg som utvikler seg til små larver og fester seg på revet, ifølge Store norske leksikon. Der vokser de videre til polypper og voksne koraller. Dessuten, hva er biohermer? Mens det er nesten like mange arter av dypvannskoraller som grunne arter, utvikler bare noen få dypvannsarter tradisjonelle rev. I stedet danner de aggregasjoner som kalles lapper, banker, biohermer , massiver, kratt eller lunder.

Hva er spesielt med norske korallrev?

Det er registrert flere enn 800 arter som lever på korallrevene i Norge. Det er funne korallrev langs hele kysten fra Viken til Troms og Finnmark, med unntak av langs sørlandskysten og helt øst i Finnmark. Polyppene bor i kalkskjelettene som danner korallrev. Dette er viktige leveområder for blant annet små krepsdyr. Hvorfor blekes korallrev? Koraller lever i symbiose med alger som forsyner dem med 90 prosent av næringen de trenger. Det er også algene som gir korallene de vakre fargene. Algene driver fotosyntese, men når det blir for mye lys og varme så driver algene fotosyntese på høygir. Korallene tåler det ikke, så de kaster ut algene og blir hvite.

Følgelig, hvor gamle kan koraller bli?

Norske dyphavskoraller kan bli fra 100-500 år gamle. - Og den revbyggende korallen Lophelia pertusa bygger rev som er opp til 9 500 år gamle i våre farvann, men de levende delene av korallene på slike rev er ikke eldre enn ca 50 år, forklarer han. Hvor mange arter lever i havet? Vi er opptatt av artsmangfold, men hvor mange ulike arter finnes det egentlig på planeten vår? En ny beregning kommer opp med tallet 8,7 millioner, med en feilmargin på pluss/minus 1,3 millioner. Ifølge beregningen er 6,5 millioner av disse artene på land, mens 2,2 millioner er i havene.

I forhold til dette, hva er den største trusselen mot korallene?

Det som på sikt kanskje blir den største faren for våre korallrev er havforsuringen. Akkurat som de menneskeskapte klimaendringene skyldes havforsuringen utslippene av CO2 til atmosfæren. Man regner med at rundt en tredjedel av CO2-utslippene er absorbert av havet.

By Baggott Kinabrew

Hvor mange celler i kroppen? :: Hvor i Australia ligger The Great Barrier Reef?
Nyttige lenker