Hjem > H > Hva Kjennetegner Talemål I Norge?

Hva kjennetegner talemål i Norge?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

Les mer

Dessuten, hva er enstavelsesord?

Enstavelsesord og korte tostavelsesord deler vi ikke. Eksempler: hatt (enstavelsesord) vite (kort tostavelsesord) Er det godt samsvar mellom tale og skrift i svensk? Skriftspråket bygger i stor grad på det samme talemålet, slik at det er stort samsvar mellom standardsvensk uttale og skriftpråket.

Folk spør også er norsk et germansk språk?

De største moderne germanske språkene er engelsk og tysk, med henholdsvis 380 og 120 millioner morsmålstalere. Andre større germanske språk inkluderer de nedertyske språkene nederlandsk og afrikaans, og de skandinaviske språkene med norsk, dansk, svensk, islandsk og færøysk. Hvem snakket indoeuropeisk? Indoeuropeere er de folk som snakket indoeuropeiske språk. I dag er det en språkfamilie som dominerer Europa, og opphavet til de ulike europeiske språkene, de keltiske, germanske, baltiske slaviske, latin, gresk og andre har likheter som viser at de har et felles opphav, og kan ikke forklares på noen annen måte.

Hvilken språkfamilie tilhører det norske språket?

For eksempel tilhører norsk språkgruppa germansk, men germansk er en undergruppe av indoeuropeiske språk, og er derfor ingen språkfamilie. Den eldste kjente stamfaren til norsk er protoindoeuropeisk, og norsk er derfor medlem av den indoeuropeiske språkfamilien. Er engelsk indoeuropeisk? Det er kjent at norsk, svensk, engelsk og farsi alle tilhører den indoeuropeiske språkfamilien som igjen er trodd å stamme fra den urindoeuropeiske. Finsk og ungarsk på sin side stammer fra den ururalske språkstammen.

I forhold til dette, hva er jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene. Derav, hvordan fikk norge 2 skriftspråk? Nynorsk ble det helt nye norske skriftspråket. Knud Knudsen fornorsket dansken og lagde bokmål. Ivar Aasen samlet ord fra hele Norge og lagde et helt nytt skriftspråk. Bokmål er nå det skriftspråket som brukes mest.

I forhold til dette, hva var jamstillingsvedtaket fra 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

By Chard Marques

Hva er den beste søkemotoren? :: Hva skiller norsk fra andre språk?
Nyttige lenker