Hvilke endringer skjedde med 1938 reformen?
1938. Enda større motstand møtte 1938-reformen, som brøt radikalt med det tradisjonelle skriftspråket. Reformen delte de tillatte formene i to klasser: hovedformer og sideformer. Hovedformene skulle brukes i lærebøker, mens sideformene var tillatt for skoleelever.
I forhold til dette, hvordan har det norske språket forandret seg?
Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra. Så, hva handlet språkdebatten om? Språkdebatten på 1800-tallet handlet i stor grad om identitet. At mange ønsket et norsk skriftspråk må ses på som en del av nasjonsbyggingen på denne tiden. På 1800-tallet var nordmenn flest bønder, og snakket forskjellige bygdedialekter.
Ta dette i betraktning, hvordan startet språkdebatten?
Folk begynte å stille spørsmål rundt hvorvidt Norge skulle ha et eget norsk skriftspråk. For språket var tross alt et uttrykk for folkesjelen. Det var mange som ønsket å etablere et eget norsk skriftspråk. Samtidig var det også store uenigheter rundt hvordan dette skulle skapes. Tilsvarende, hva som påvirker språket vårt? Alder, kjønn, utdannelse, yrke, sosial bakgrunn og miljø/gruppe er sosiale faktorer som har betydning for måten vi bruker språket på. I tillegg kan vi også trekke inn kulturelle faktorer. Vi tilpasser språket avhengig av hvem vi snakker med og hva vi snakker om, fordi sosiale og kulturelle faktorer varierer.
Hvorfor var det på 1950 tallet Stor motstand mot samnorsken?
Foreldreaksjonen mot samnorsk var en aksjon som ble startet i 1951 i protest mot de norske myndighetenes språkpolitikk. Stortinget hadde bestemt å opprette Norsk språknemnd, og aksjonen protesterte mot dette. Deretter, når begynte samnorsken? – Det hadde vore ein fordel med berre éin måte å skrive norsk på, seier Arne Torp i Landslaget for språklig samling. Han meiner samnorsken fekk ein pangstart med 1917-reforma, men vart knekt av eit nasjonalt stemningsskifte etter krigen.
Ta dette i betraktning, hvorfor regnes knud knudsen som riksmålets far?
Knudsen er kjent som arkitekten bak fornorskningen av det danske skriftspråket til det som nå heter bokmål og riksmål, og han kalles derfor ofte «bokmålets far». Den første rettskrivningen basert på hans prinsipper for fornorsking kom imidlertid først i 1907. Hvorfor ville Knud Knudsen ha riksmål? Som lærer og pedagog så Knud Knudsen hvor viktig det var for elevene å få et skriftspråk som var bedre tilpasset til norsk dagligtale enn det danske skriftspråket de måtte lære seg.
Du kan også spørre hva er ivar aasen mest kjent for?
Ivar Andreas Aasen var ein norsk språkforskar og diktar. Han samla inn og systematiserte dialektar og skapte det han kalla landsmålet, og la såleis grunnlaget for det moderne nynorske skriftspråket. Han har blitt karakterisert som ein av dei største norske språkforskarane og er grunnleggjaren av norsk dialektologi.
Similar articles
- Hvilke språk snakker man i Norge?
- Hva skjedde i slaget på Stiklestad i 1030?
- Hvilke språkpolitiske vedtak gjorde Stortinget i 1885 og 1929?
- Hva skjedde med samnorsk?
- Hvilke argumenter brukte Knud Knudsen?
- Hvilke AirPods er støydempende?
- Hvilke ørepropper skal jeg vælge?
- Hvilke smartklokker har eSIM?
- Hvilke Kryptovaluta bør man investere i 2022?
- Hvilke land er Coop?