Hjem > H > Hva Skjedde Med Samnorsktanken?

Hva skjedde med Samnorsktanken?

I 1980 vart bokmålet igjen normert, og mange av formene frå 1917 kom inn att i bokmålet. Formelt sett vara samnorsktanken fram til 2002, med opprettinga av Språkrådet. Språkrådet si oppgåve er ikkje å normere nynorsk og bokmål i retning av kvarandre, men å styrke norsk språk.

Les mer

Du kan også spørre hvorfor mislyktes samnorsk?

Det største problemet med samnorsken var at den påbød ordformer som ikke har litterær tradisjon. Språklige endringer kan ikke skje fort og i strid med språkets rolige utviklingsgang. 1917-reformen kom for tidlig, bare ti år etter den forrige. Tilsvarende, hvorfor var det på 1950 tallet stor motstand mot samnorsken? Foreldreaksjonen mot samnorsk var en aksjon som ble startet i 1951 i protest mot de norske myndighetenes språkpolitikk. Stortinget hadde bestemt å opprette Norsk språknemnd, og aksjonen protesterte mot dette.

Hva er Tilnærmingstanken?

Hva var tilnærmingstanken? reformen var omfattende og skulle forenkle rettskrivingen. Reformen ønsket samnorsk, noe folket var i mot. Det ble innført flere frie former, diftonger og radikale former. Så, hvorfor var arnulf Øverland imot samnorsk? I teksten ”Fri Page 3 sprogutvikling” kritiserer Øverland arbeiderpartiets idé om samnorsk og ikke minst måten det nye språket skal lages. Han mente at etter 1938- reformen var riksmål avskaffet som skriftspråk og at de nå ble tunget til å skrive et fremmed og upersonlig språk.

Du kan også spørre hvorfor ønsket man å samle de to skriftspråkene til ett?

Mange var uenige om hvordan det nye skriftspråket skulle bli. Noen ville ha et litt fornorsket dansk, mens andre ville ha et helt nytt skriftspråk. Dette er mye av grunnen til hvorfor vi i dag har to forskjellige skriftspråk. En av de som støttet et litt fornorsket dansk, var læreren og språkforskeren, Knud Knudsen. Hva menes med språknormering? Språknormering er en bevisst prosess hvor man søker å påvirke eller styre et språks utvikling når det gjelder nyord, struktur eller bruk. I praksis betyr dette oftest at man definerer målsetninger for språkutviklingen og lager strategier for å styre språket mot disse.

Angående dette, når begynte samnorsken?

– Det hadde vore ein fordel med berre éin måte å skrive norsk på, seier Arne Torp i Landslaget for språklig samling. Han meiner samnorsken fekk ein pangstart med 1917-reforma, men vart knekt av eit nasjonalt stemningsskifte etter krigen. Hvorfor stoppet Samnorskpolitikken? Men mot midten av 1900-tallet fikk samnorskpolitikken mindre og mindre støtte blant folket, og etter massive protester i 1950-årene måtte politikerne vende om. En slags våpenhvile kom i stand i 1960- og 1970-årene, mens 1980-årene frembrakte diverse motreformer.

Og et annet spørsmål, når ble ideen om samnorsk endelig skrinlagt?

Tanken om et framtidig felles skriftspråk ble skrinlagt i en stortingsmelding i 1997, og nå fjernes de siste spor av samnorsken fra lovverket.

By Douville Blain

Hva heter App Store på Samsung? :: Hva er normert talemål?
Nyttige lenker