Hjem > H > Hva Mente Knud Knudsen Om Språkdebatten?

Hva mente Knud Knudsen om språkdebatten?

Knud Knudsen og fornorskingsprinsippet

Men Knudsen mente at løsninga til Aasen var for radikal. Han ønsket et norsk skriftspråk tuftet på ei gradvis fornorsking av dansk. Knudsen ville ta utgangspunkt i den dannede dagligtalen – talemålet til eliten i byene – og gjøre dette om til et skriftspråk.

Les mer

Følgelig, hva skjedde i språkdebatten?

På 1830-tallet fikk vi en debatt om skriftspråket i Norge. Debatten handlet om hvilken vei vi skulle gå med språket vårt. Enkelt sagt var det tre veier man diskuterte: å fortsette å skrive dansk • å fornorske det danske skriftspråket gradvis • å skape et helt nytt skriftspråk basert på én norsk dialekt. Hva er forskjellen mellom norsk og nynorsk? Bokmål er ein fornorska form av dansk, mens nynorsk er ein samling av dei norske dialektane som allereie fantes. Forkjemparen for bokmål var Knud Knudsen, og forkjemparen for nynorsk var Ivar Aasen. Hovudmål er den skriftforma som du naturleg skriv og sidemål er den skriftforma som du ikkje naturleg skriv.

Hva er forskjellen mellom hovedmål og sidemål?

Hovedmålet for skolen skal brukes blant annet i skriftlige oppgaver og i meldinger som skolen gir den enkelte elev. Det skriftspråket som ikke er hovedmål, er sidemålet. Tilsvarende, hvordan skrive annerledes på nynorsk? annerledes på nynorsk

  1. annerledes. annleis.
  2. annerledes. forskjellig.
  3. Legg til ny oversettelse.

Hvilket politisk parti støttet riksmål?

Tidlig 1900-tallet

Den offisielle norske språkpolitikken utover 1900-tallet, styrt av Venstre og etterhvert overtatt av Arbeiderpartiet, var et forsøk på å smelte sammen riksmålet og landsmålet (i 1929 forandret til henholdsvis bokmål og nynorsk) til ett skriftspråk – samnorsk.
Hva var 1917 reformen? 1917-reforma er den første samnorskreforma. Rett nok hadde ein teke omsyn til det andre målet i standardiseringa av landsmålet i 1901 og dansk-norsken i 1907, men 1917-reforma var den første som gjaldt begge skriftmåla, som no blei kalla landsmål og riksmål.

Hva betyr ordet ortografi?

Ortografi betyr rettskriving eller skrivemåte og er et sett av skriftspråklige normer som gjelder for et skriftspråk. Du kan også spørre hva er karakteristisk for 1917 reformen? Hva er karakteristisk for 1917-reformen? 1917 Reformen hadde som hensikt å samle bokmål og nynorsk til ett ved å innføre ortofone prinsipp i begge målformene.

Hvorfor ville man ha samnorsk?

Tanken om å redusere skilnadene mellom dei to skriftspråka bokmål og nynorsk slik at dei etter kvart kunne vekse saman til eitt, hadde vore framme alt i 1880-åra. Tanken kom til å prege rettskrivingsreformene til og med læreboknormalen av 1959.

By Dorkus Rutkowski

Hva er USB-C til Lightning-kabel? :: Hva var Liberaliseringsvedtaket?
Nyttige lenker