Hjem > H > Hva Argumenterer Aasen For I Artikkelen Om Vårt Skriftspråk?

Hva argumenterer Aasen for i artikkelen om vårt skriftspråk?

Alt på dette tidspunktet argumenterer han for at grunnlaget for eit norsk skriftspråk burde vere «en Sammenligning af, et Grundlag for» alle dialektane.

Les mer

Er landsmål nynorsk?

Landsmål var namnet på det nye, norske skriftspråket som vart skapt av Ivar Aasen på 1850-talet, fram til 1929 då nynorsk vart det offisielle namnet på denne målforma. Tilsvarende, når fikk vi nynorsk? Alt frå slutten av 1850-åra byrja andre å ta skriftspråket i bruk. Landsmålet blei likestilt med dansk i 1885 og blei godkjent som undervisingsspråk i skolen etter lokal avgjerd i 1892. Landsmålet auka raskt i bruk og popularitet i Bygde-Noreg. I 1929 fekk språket offisielt namnet nynorsk etter vedtak i Stortinget.

Hvem var Knud Knudsen Hvor kom han fra hvilken utdanning hadde han og hvor jobbet han?

Knud Knudsen kom fra Holt ved Tvedestrand og vokste opp i enkle kår. Faren var husmann og omgangsskolelærer. Knudsen tok seminareksamen (lærerprøve) i 1828 og ble ansatt som lærer i hjembygda. Seinere studerte han filologiske fag ved Universitetet i Kristiania, der han tok filologisk embetseksamen i 1840. Og et annet spørsmål, hvilke argumenter brukte knud knudsen? Det var viktig for Knudsen å ha et norsk skriftspråk fordi det sa noe om den nasjonale identiteten vår. Det var viktig for Knudsen at det norske språket var lett å lære, og bruke, for alle i landet vårt. Det var viktig for Knudsen at skriftspråket skulle etterlikne talemålet, ikke omvendt.

Også, hvem ville beholde det danske skriftspråket?

Det første alternativet var å beholde dansk som skriftspråk. De fleste embetsmenn stemte for dette alternativet. De så på Danmark som en kulturnasjon, og ville beholde tett kontakt. En kjent person som stemte for dette alternativet, var dikteren Johan Sebastian Welhaven. Når kom landsmålet? Moderne norsk

Gjennom arbeidet til Ivar Aasen blei norsk til eit skriftspråk att på 1800-talet, under namnet Landsmaal (det vil seie målet for heile landet), frå 1917 skrive landsmål, og sidan 1929 kalla nynorsk (i motsetnad til gamalnorsk).

Hva betyr det når vi sier at norsk er et Ortofont språk?

Ortofoni er lydrett skrivemåte, det vil si at skriftspråket i stor grad tilsvarer uttalen av et språk. En bokstav i skriftspråket skal representere ett fonem i talespråket. En motsatt normeringsmåte er etymologisk skriftspråksnormering. Ta dette i betraktning, hva er målparagrafen? Målparagrafen var paragrafen i folkeskulelovene som regulerte bruken av bokmål og nynorsk i undervisninga. Hovudprinsippa gjeld framleis og er i dag ein del av opplæringslova.

Hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie?

I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

By Cerell Boehmke

Hva skjedde i 1885 i Norge? :: Hva var Ivar Aasen og Knud Knudsen uenige om?
Nyttige lenker