Hjem > H > Hva Var Ivar Aasen Og Knud Knudsen Uenige Om?

Hva var Ivar Aasen og Knud Knudsen uenige om?

Knud Knudsen og Ivar Aasen var begge enige om at de ville ha vekk det danske skriftspråket, men de var uenige om hvordan. Knudsen hadde liten tro på at Aasens prosjekt ville få gjennomslag. Derfor kalte han Aasens vei for «Bråhastens vei».

Les mer

Hva var Ivar Aasen opptatt av?

For Ivar Aasen var det språkinteressen og drømmen om et eget norsk skriftspråk som fikk ham til å reise Norge på kryss og tvers i 26 år. Ivar Aasen skapte et norsk skriftspråk med utgangspunkt i norske dialekter og språktrekk som kunne føres tilbake til norrønt. Tilsvarende, når du mest må strida tema? Når du mest må strida Når du mest må strida stødt med harm og kvida, og du tykkjer alt gjeng ut på tjon. Nettupp då du, nettupp då du, skal du gjera deg di største von. Men når stormen kviler og di lukka smiler, og du tykkjer allting gjenger best.

Hvorfor regnes Knud Knudsen som Riksmålets far?

Knudsen er kjent som arkitekten bak fornorskningen av det danske skriftspråket til det som nå heter bokmål og riksmål, og han kalles derfor ofte «bokmålets far». Den første rettskrivningen basert på hans prinsipper for fornorsking kom imidlertid først i 1907. Også, hva er aasen normalen? Prøver av landsmaalet er det første utkastet til det som i dag heter nynorsk. Aasen fortsatte arbeidet, og kom etter hvert med en mer gjennomarbeidet grammatikk og ordbok: Norsk Grammatik (1864) og Norsk Ordbog (1873). Aasens egen, originale versjon av landsmålet kalles Aasen-normalen.

Hva var Jamstillingsvedtaket fra 1885?

Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål. Hva er Jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Tilsvarende, hva er fornorskingslinja?

Forklar hva fornorskingslinja og målreisingslinja gikk ut på. - Fornorskingslinja: gikk ut på at norske og uttrykk litt etter litt skulle innføres i det danske språket. De mente at dette ville resultere i et norsk skriftspråk etter ei tid. Skulle gradvis omforme dansk til norsk. Du kan også spørre hvordan ble landsmålet til? I 1929 kom spørsmålet om namna på dei to norske målformene opp i Stortinget i samband med endringar i lærarskulelova. Målrørsla gjekk inn for «norsk» og «dansk», eventuelt «dansk-norsk» eller «norsk-dansk». Riksmålsfolk gjekk inn for «landsmål» og «riksmål». Stortinget valde nemningane «nynorsk» og «bokmål».

Dessuten, hva handler nordmannen om?

«Nordmannen» fra 1875 er et femstrofers dikt om den første mannen som kommer til landet vårt, og bestemmer seg for å slå seg ned her. Til tross for at været er surt og hardt, strendene er steinete og vinteren er kald, vil han rydde området og bygge hus, slik at han (og slekten hans) kan leve i ett med naturen.

By Doroteya Stehlin

Hva argumenterer Aasen for i artikkelen om vårt skriftspråk? :: Hva er en ST elevasjon?
Nyttige lenker