Hjem > H > Hvordan Er Skriftspråket I Norge I Dag?

Hvordan er skriftspråket i Norge i dag?

Rundt 85–90 prosent bruker i dag bokmål som sitt viktigste skriftspråk, mens resten bruker nynorsk.

Les mer

Hvem er Ivar Åsen?

Ivar Aasen var vitskapsmannen som la grunnlaget for eit nynorsk skriftspråk. Han var òg diktaren som skreiv dei kjende linjene «Mellom bakkar og berg utmed havet», som er opningsorda til diktet «Nordmannen». Ta dette i betraktning, hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie? I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det.

Hva argumenterer Aasen for i artikkelen om vårt skriftspråk?

Alt på dette tidspunktet argumenterer han for at grunnlaget for eit norsk skriftspråk burde vere «en Sammenligning af, et Grundlag for» alle dialektane. Hvordan ble landsmålet til? I 1929 kom spørsmålet om namna på dei to norske målformene opp i Stortinget i samband med endringar i lærarskulelova. Målrørsla gjekk inn for «norsk» og «dansk», eventuelt «dansk-norsk» eller «norsk-dansk». Riksmålsfolk gjekk inn for «landsmål» og «riksmål». Stortinget valde nemningane «nynorsk» og «bokmål».

Man kan også spørre hva er jamstillingsvedtaket?

Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene. Hvilke skriftspråk har vi i Norge? Norsk er administrasjonsspråket i Norge, med to likestilte målformer, bokmål og nynorsk. I tillegg har flere kommuner og fylker nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk og/eller kvensk som offisielt språk på kommunalt nivå, i tillegg til norsk. Språket som snakkes av flest og dermed er majoritetsspråk i Norge, er norsk.

Kva er eit skriftspråk?

Skriftspråk, språk som uttrykkes i skrift; skrevet språk. I vid forstand en skriftform som er felles for flere dialekter og et større geografisk område. Så, hva handler nordmannen om? «Nordmannen» fra 1875 er et femstrofers dikt om den første mannen som kommer til landet vårt, og bestemmer seg for å slå seg ned her. Til tross for at været er surt og hardt, strendene er steinete og vinteren er kald, vil han rydde området og bygge hus, slik at han (og slekten hans) kan leve i ett med naturen.

Du kan også spørre er riksmål nynorsk?

Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

By Koren Tohonnie

Hva mente Knud Knudsen om Ivar Aasen? :: Hva er Liberaliseringsvedtaket?
Nyttige lenker