Hjem > N > Når Var Det Tuberkulose I Norge?

Når var det tuberkulose i Norge?

Rundt 1900 var omtrent hvert femte dødsfall i Norge forårsaket av sykdommen, og rundt 60 prosent av de døde var under 30 år. Selv om dødeligheten falt på 1900-tallet, forårsaket tuberkulose om lag 12 prosent av alle dødsfall i første halvdel av 1930-tallet og 5 prosent i siste halvdel av 1940-tallet.

Les mer

Også, hvor smittsomt er tuberkulose?

De kan likevel smitte andre. Når en person med tuberkulose i lungene hoster, nyser eller snakker spres bakteriene i luften. Andre personer kan så puste inn bakteriene. Tuberkulose spres derfor hovedsakelig blant personer som bor tett sammen. Hvordan behandle tuberkulose? Tuberkulose behandles med antibiotika i 6 måneder. Det gis fire typer antibiotika (etambutol, isoniazid, pyrazinamid og rifampicin) samtidig de første to måneder. Deretter fortsettes det med to av midlene (isoniazid og rifampicin) i ytterligere fire måneder.

Deretter, er tuberkulose utryddet?

Tuberkulose er sjelden i Norge, men herjer fortsatt i store deler av verden. Økende antibiotikaresistens gjør at det haster å forske frem nye medisiner og vaksiner. I Norge er tuberkulose mer eller mindre utryddet. Sykdommen er fortsatt utbredt i store deler av Asia og Afrika. Deretter, hvor i verden finnes tuberkulose? Flest tilfeller forekom i India og Kina, mens Afrika har høyest forekomst per 100 000 innbyggere. I Afrika sør for Sahara er dobbeltinfeksjon med hiv og tuberkulose et betydelig problem. Problemet med dobbeltinfeksjon øker også i Sørøst-Asia.

Hvor lenge varte tuberkulose?

TB var en fryktet sykdom som tok livet av mange mennesker. Rundt forrige århundreskifte tok den livet av 6 000–7 000 nordmenn årlig. I løpet av de seksti årene fra 1895 til 1955 kostet sykdommen en kvart million nordmenns liv. Før effektive medisiner ble utviklet, bestod behandlingen stort sett av sanatoriumsopphold. Hvordan teste seg for tuberkulose? Spedbarn undersøkes med en personlig konsultasjon, barn undersøkes med IGRA-blodprøve og ungdom og voksne undersøkes med lungerøntgen. Ungdom og voksne som kommer fra et land med særlig høy forekomst skal i tillegg til røntgen også ta IGRA. Personer med aktiv tuberkulose skal umiddelbart henvises for behandling.

Hvor mange døde av tuberkulose på 1900 tallet?

Omkring 1900 døde det årlig over 6 000 mennesker av tuberkulose i Norge. Omkring 1940 var dette tallet redusert til vel 2 600 (1). Først etter krigen kom vaksinasjon og antibiotika i bruk, og tuberkulosen ble etter hvert så godt som utryddet i den vestlige verden. Følgelig, når herjet tuberkulose? Tuberkulosen var vår største folkesykdom, fryktet siden de eldste tider under navnet tæring. Bare på de seksti årene 1895- 1955 kostet den en kvart million nordmenns liv, skriver artikkelforfatteren, som selv var blant dem som overlevde sykdommen.

Og et annet spørsmål, kan jeg bli smittet av tuberkulose når jeg er vaksinert?

Kan jeg få tuberkulose selv om jeg har tatt BCG-vaksine? Ja, vaksinen gir dessverre ikke 100 prosent beskyttelse.

By Carbrey Topliffe

Hva er rett luftfuktighet inne? :: Hvordan fikk man tuberkulose?
Nyttige lenker