Hjem > H > Hva Er Rett Luftfuktighet Inne?

Hva er rett luftfuktighet inne?

På sommeren ligger luftfuktigheten gjerne på rundt 50 prosent innendørs, men den bør ikke overstige 60 prosent. På vinteren er det anbefalt at luftfuktigheten ligger på mellom 20 og 40 prosent i oppholdsrom, og opp til 50 prosent i kjølige rom. Blir den over dette øker veksten av midd, bakterier, mugg og sopp.

Les mer

Du kan også spørre hvorfor blir det høy luftfuktighet inne?

Høy luftfukt inne i boligen er hovedsakelig et problem om vinteren (fyringssesongen) på grunn av kondensering på kalde yttervegger. Uteluften om vinteren inneholder lite vann, og når denne kommer inn i boligen og blir varmet opp blir luftfukten lav (lav RH), ofte for lav (under 15%RH). Når trenger man luftfukter? "I et tørt innemiljø irriteres slimhinner, huden blir tørr og det er lettere å pådra seg forkjølelse. Møbler, tepper og gardiner blir også for tørre, noe som gjør at de slites mer. En luftfukter kan løse disse problemene ved att de øker luftfuktigheten i rommet og renser luften for støv og andre partikler.

Derav, hvor mye fukt avgir et menneske?

Pust - vi puster ut mellom 0,5 og 1 liter fukt i døgnet, avhengig av hvor mye vi er inne. Matlaging gir mellom 0,2 og 1 liter vann i døgnet. Middag laget på gasskomfyr gir 0,5 til 1 liter vann i tillegg. Deretter, hvordan få tørrere luft? Om vinteren kan det selvsagt være vanskelig å tørke klær ute, men da er det bedre å bruke en kondenstørketrommel enn å la dem henge inne.

  1. En tøyvask avgir gjerne to til tre liter vann på noen få timer.
  2. Du puster ut opptil en halv liter vann mens du sover.
  3. Sette i gang viften en stund før du lager mat.

Deretter, hva er vanlig luftfuktighet ute?

Vanlig luftfuktighet utendørs på våre breddegrader er mellom 50 og 90 prosent. Laveste relative luftfuktighet målt i Norge er 4 prosent (Tryvannshøgda i Oslo, mai 1980). Luftfuktigheten utendørs kan i fuktig vær komme nær 100 prosent. Dessuten, hva påvirker luftfuktighet? Små, hverdagslige gjøremål kan påvirke luftfuktigheten. Matlaging, rengjøring, oppvask, pusting, vasking av klær, dusjing og andre aktiviteter innendørs frigjør fuktighet i luften, noe som gjør at luftfuktigheten innendørs stiger.

Man kan også spørre er det sunt med luftfukter?

Helseproblemer ved fuktskader og feilaktig bruk av luftfuktere er så godt dokumentert at Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler å være svært tilbakeholdende med tilførsel av kunstig befuktning. Kjennes luften for tørr, bør man heller senke temperaturen og sørge for bedre luftskifte inne. Derav, hvorfor bruker man luftfukter? En luftfukter forhindrer tørr luft, samtidig som den bidrar til et bedre inneklima. I tillegg kan en luftfukter hjelpe mot både astma og allergier. Ved å øke den relative luftfuktigheten, så vil den opplevde temperaturen føles varmere.

Folk spør også hvorfor ikke bruke luftfukter?

En annen grunn til at vi ikke anbefaler folk å bruke luftfuktere, er at de kan gi for høy luftfuktighet, noe som igjen kan gi skader på boligen, sier Ledermann. Ulike faktorer kan påvirke vår oppfatning av luftkvaliteten, og det er ikke nødvendigvis slik at det som kjennes som tørr luft, virkelig er det.

By Michey

Er det sunt med luftfukter? :: Når var det tuberkulose i Norge?
Nyttige lenker