Hjem > H > Hva Kjennetegner Storhetstiden I Norge?

Hva kjennetegner storhetstiden i Norge?

«Norges storhetstid»

På 1200-tallet nådde det norske riket sin største utstrekning. Fastlandsområdene inkluderte Båhuslen, Jemtland og Herjedalen. I 1261 ble Grønland lagt under Norge, og i 1262-1264 Island.

Les mer

Man kan også spørre hva var norgesveldet og hvilke landområdet var norsk under denne tiden?

Norgesveldet var det geografiske området som den norske stat omsluttet på slutten av 1200-tallet. Norgesveldet omfattet Norge, deler av Grønland, Island, Shetland, Hebridene, Orknøyene og Man. Når var borgerkrigstiden i Norge? Grovt sett kan borgerkrigstiden deles i tre faser: Første fase er sporadisk strid mellom kongsemnene fra 1130 til ca. 1160; andre fase er omfattende kamper mellom kongsemnene fra 1160 til 1184; og siste fase hvor birkebeinerne nedkjemper resten, 1184–1240.

Ta dette i betraktning, hvorfor hadde kirken og kongemakten gjensidig nytte av hverandre?

Hvorfor hadde kirken og kongemakten gjensidig nytte av hverandre? a. Fordi kongemakten bydde på beskyttelse for kirken, mens kirken hjalp kongemakten og Karl den store med å utvide riket sitt. Hva kan forklare at sentralmakten kongemakten ble styrket i høymiddelalderen på bekostning av lokale makthavere? - I høymiddelalderen ble sentralmakten styrket, noe som var på bekostning av vasaller og lokale makthavere. Kongenes makt ble styrket og representerte hvordan makt kunne løse problemer og skape orden i samfunnet.

Følgelig, hvilke forhold bidro til byvekst i middelalderen?

Hvilke forhold bidro til byvekst i høymiddelalderen? Byene ble reisepunkt og sentere for kongen og hans administrasjon, de var militære støttepunkter med flere fort som ble bygget i de forskjellige byene, og handel og håndverk ble svært viktig. Ta dette i betraktning, hva kjennetegnet styringssystemet som vilhelm av normandie innførte i england? Hva kjennetegnet styringssystemet som Vilhelm av Normandie innførte i England? Det som kjennetegnet styringssystemet til Vilhelm var at det var under sterk kongelig kontroll. Alle vasaller måtte avlegge troskapsed til kongen, han forbød privat borgbygging og krevde eiendomsrett fra det meste av jorda.

Hvilke konsekvenser fikk svartedauden for Norge?

Konsekvenser: Den største konsekvensen av Svartedauden er antall døde, med tanke på at denne pesten var ansvarlig for at 1/3 av befolkningen i Europa døde. På verdensbasis døde over 75 millioner mennesker, og dete er omtrent samme antall som døde under andre verdenskrig. Hva var den viktigste grunnen til at borgerkrigene i Norge brøt ut? Spørsmålet om hva som var årsakene til borgerkrigene, har vært mye diskutert blant norske historikere. Mange har ment at urolighetene skyldtes en tiltakende ressurskrise i Norge. Andreas Holmsen mente at ressurskrisen rammet bøndene hardest, som følge av at befolkningen vokste uten at ressursene vokste tilsvarende.

Folk spør også hva var årsaken til at kong sverre kom i konflikt med kirken?

Kirken under kong Sverre

Kirken hadde stått bak kong Magnus i striden, og ble derfor kong Sverres motstander. Erkebiskopen bannlyste ham i Lund domkirke, og biskopene som selv hadde vært med på å krone kong Sverre i Bergen i 1194, reiste fra landet. I 1198 lyste pave Innocens 3 interdikt over landet.

By Ysabel Makowsky

Hvordan beregne Pulstrykk? :: Hvorfor ble det byvekst i høymiddelalderen?
Nyttige lenker