Hjem > H > Hva Er Normal Luftfuktighet I Norge?

Hva er normal luftfuktighet i Norge?

Vanlig luftfuktighet utendørs på våre breddegrader er mellom 50 og 90 prosent. Laveste relative luftfuktighet målt i Norge er 4 prosent (Tryvannshøgda i Oslo, mai 1980). Luftfuktigheten utendørs kan i fuktig vær komme nær 100 prosent.

Les mer

Hva menes med relativ fuktighet?

Relativ fuktighet er forholdet mellom den absolutte fuktigheten i luften og den luftfuktigheten som må til for å oppnå metning ved en gitt temperatur. Den oppgis i prosent, slik at luft som er helt mettet med vanndamp, har en relativ fuktighet på 100 prosent. Følgelig, hva er tørr luftfuktighet? Når kald luft utenfra varmes opp inne synker den relative luftfuktigheten. Om vinteren kan luftfuktigheten ofte falle ned til 20% til 30% luftfuktighet. Det er for tørt.

Hva regnes som tørr luft?

"Tørr luft" er en følelse som vanligvis skyldes luftforurensninger og særlig svevestøv med kjemisk last. Ideell luftfuktighet inne er mellom 20% og 40% relativ luftfuktighet og iallfall ikke over 50%. Når det er høyere luftfuktighet ute, blir det tilsvarende høy luftfuktighet inne. Følgelig, hva skal fuktigheten være? Lav luftfuktighet fører til at slimhinnene og huden tørker ut. Ideell luftfuktighet for menneskekroppen er 40 til 60 % RF (relativ luftfuktighet). De største bidragene til høy luftfuktighet i hjemmet er: Pust - vi puster ut mellom 0,5 og 1 liter fukt i døgnet, avhengig av hvor mye vi er inne.

Hva bør luftfuktigheten være på?

På sommeren ligger luftfuktigheten gjerne på rundt 50 prosent innendørs, men den bør ikke overstige 60 prosent. På vinteren er det anbefalt at luftfuktigheten ligger på mellom 20 og 40 prosent i oppholdsrom, og opp til 50 prosent i kjølige rom. Blir den over dette øker veksten av midd, bakterier, mugg og sopp. Hva menes med relativ? Relativ betyr sett i forhold til noe annet, jevnført med noe annet, betinget eller forholdsmessig. I fagspråket står det i motsetning til absolutt. Man kan for eksempel snakke om relativ fuktighet og relativ hastighet.

Hvordan regne ut relativ luftfuktighet?

For å måle luftfuktighet er det vanlig å bruke et hygrometer. Denne typen instrument gir deg informasjon om at den relative luftfuktigheten i boligen, som er et mål på forholdet mellom vanndampmengden i luften og den maksimale vanndampmengden luften kan inneholde om den var mettet. Derav, hva er lummert? Lummert defineres når duggpunktstemperaturen er 16°C. Det tilsvarer 13,5 g vanndamp per kubikkmeter luft. I tabellen under kan du se at det minimum må være 16 grader for at det skal være lummert. Er det kjøligere enn 16°C vil du ikke oppleve høy luftfuktighet som ubehagelig.

Følgelig, hva er normal luftfuktighet i hus?

Gode råd for luftfuktighet i hjemmet

1 - Hold relativ luftfuktighet mellom 20–40% i varme oppholdsrom i fyringssesongen. I kjøligere rom (15 til 18°C) kan luftfukten være opp til 50%. 2 - Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over 60%.

By Frech

Hva er vanlig luftfuktighet ute? :: Når kom iPhone 11 ut?
Nyttige lenker