Hjem > H > Hva Er Talemål I Norge?

Hva er talemål i Norge?

I Norge har vi ingen offisiell normering av talemålet. Vi har to normerte skriftspråk, men det finnes like mange dialekter som det finnes steder der det bor folk. I hovedsak kan de norske dialektene deles i to språklige grupper, østnorsk og vestnorsk, basert på jamvektsregelen.

Les mer

Hva er talespråk?

Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder. Hva er sosiolekt og dialekt? En sosiolekt er en variant av et språk som tales av en sosial gruppe. Sosiolekter har særlig vært knyttet til økonomiske samfunnsklasser, men i nyere tid har andre former for sosiolekter blitt vel så viktige. I motsetning til dialekter er de i utgangspunktet ikke geografisk definert.

Hva er forskjellen på slang og sosiolekt?

På 1960-tallet brukte de som definerte seg som hippier en bestemt form for slang. Innenfor lingvistikken er en sosiolekt (fra «sosial dialekt») det språk som blir snakket av en sosial gruppe, en sosial klasse eller en subkultur. Hva er Etnolekt og sosiolekt? En etnolekt er et talespråk som er knyttet til en etnisk gruppe (en gruppe mennesker fra et bestemt folkeslag). Etnolekter utvikler seg når en etnisk gruppe bor på et sted der de må lære seg andrespråk, for eksempel norsk. En etnolekt oppstår når språkbrukerne blander ord fra morsmålet sitt inn i andrespråket.

Og et annet spørsmål, hva kjennetegner multietnolektisk norsk?

Kan også kalles for eksempel ny norsk eller en urban, multietnolektisk talestil. Kjennetegn er blant annet stakkato uttale, å bytte om på rekkefølgen av ord i setninger og å låne ord fra store innvandrerspråk. Hvor sier man itte? De fleste på Østlandet sier nå vi'kke for vill itte, 'såver og kåmmer for eldre søv og kjæmm, og videre sykkærn for sykkel'n. Et viktig særtrekk i det tradisjonelle talemålet på Østlandet er som nemnt ovenfor det som blir kalt kløyvd infinitiv, se jamvektsloven.

Så, hva er tonegang?

Tonelag er en form for intonasjon (tonefall) når et ord uttales. Ulikt tonelag kan skille mellom to ord som ellers uttales likt, for eksempel ordene vannet og vanne på norsk. Hva er apokope eksempel? Når ein utlydande vokal (eller ei trykklett staving) blir kutta i slutten av eit ord, blir det kalla apokope. Eksempel på apokope er når infinitiv av verbet vere blir til ver_, eller når preteritum av kjøpe blir til kjøpt_. Apokope kan også opptre i andre verbkategoriar enn infinitiv, og i andre ordklassar.

Hva skiller østnorsk og vestnorsk?

Østnorsk består av de to undergruppene trøndersk og østlandsk, mens vestnorsk består av nordnorsk og vestlandsk. Det viktigste skillemerket mellom østnorsk og vestnorsk er jamvektsregelen. I tillegg er det skiller som tjukk l, og palatalisering som gjør at vi deler inn språkgruppene nettopp slik.

By Cullie

Hva er en brosjyre? :: Hvordan gjøre om måleenheter?
Nyttige lenker