Hjem > H > Hvilke Dialekter Har Vi I Norge?

Hvilke dialekter har vi i Norge?

Inndeling

  • østnorsk.
  • vestnorsk.
  • trøndersk.
  • nordnorsk.

Les mer

Hvor brukes apokope?

I norske dialekter er det to kjerneområder for apokope: Trøndelag og Nordland. I Nordland er apokopen på sitt sterkeste, hvor så godt som alle trykksvake e-er er forsvunnet. I Trøndelag er det ikke apokope i såkalte jamvektsord. Man kan også spørre hvem har apokope? Kløyvd infinitiv med apokope

For eksempel å vårrå, å såvvå. Dette finner vi i Nordmøre, Trøndelag og helt sør i Nordland.

Er det apokope i trøndersk?

Trøndersk har jamvektsystemet, som dei austnorske måla. Dialektane i Trøndelag skil seg likevel frå dei austnorske ved at dei norrøne langstavingsorda har apokope og ikkje e-ending. Derav, hvilket land har flest dialekter? Papua Ny-Guinea er det landet med flest språk rundt 840.

Hvor snakker de østnorsk?

Standard østnorsk, også omtalt som norsk standardtalemål, brukes innen sosiolingvistikk for å betegne et norsk standardspråk (i motsetning til dialekt) som er den talte normalform for bokmål/riksmål slik dette språket brukes på store deler av Østlandet. Du kan også spørre hva er en sosiolekt enkelt forklart? Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar.

Derav, hva er jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending). Man kan også spørre hva påvirker sosiolekter? Sosiolekter er varianter av den samme dialekten innenfor et geografisk område. Sosiolekten blir blant annet påvirket av kjønn, alder, sosial status og yrke.

Tilsvarende, hva mener vi med regionalisering når vi snakker om talemålsutvikling?

Regionalisering. En viktig tendens vi ser i talemålsutviklingen i Norge, er regionalisering. Det vil si at talemålet innenfor et større område blir utjevnet, og da ofte i retning av områdets største by. Eksempler på slike byer som påvirker områdene rundt er Oslo, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Trondheim og Tromsø.

By Elbertine

Hva er en Dramatekst? :: Hva er et talemål?
Nyttige lenker