Hjem > K > Kommer Dialektene I Norge Til Å Forsvinne?

Kommer dialektene i Norge til å forsvinne?

De store dalførene som Hallingdal, Numedal og Østerdalen gjennomgår store språklige forandringer, og dialektene jevner seg etter hvert ut i retning av en østlandsk lik den som blir snakket i sentrale oslofjordområder. Men dialektene forsvinner likevel ikke.1. mar. 1999

Les mer

Hvor mange nynorskbrukere i Norge?

I henhold til Statistisk sentralbyrå har antallet elever med nynorsk som hovedmål siden år 2000 gått ned fra 88 400 til 73.493, mens andelen har sunket fra 14,9 % til 11,57 %. Andelen er nå den laveste siden 1908. Følgelig, hvor mange språk blir snakket i norge? I Norge har vi først og fremst norsk, majoritetsspråket, med de to målformene bokmål og nynorsk. Dessuten har vi samisk, med hele tre språk: nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk. Vi har også de nasjonale minoritetsspråkene kvensk, romanes og romani. Og vi har norsk tegnspråk.

Og et annet spørsmål, hva slags språk snakker samene?

De samiske språkene som er i bruk i Norge i dag, er i hovedsak nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Folk spør også hva innebar jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Hva var hovedpunktene i Knud Knudsen sitt språkprogram?

Hovedpunktene i Knud Knudsens språkprogram var at han ville fornorske dansken. Det var hans tanker som slo igjennom for det moderne norske bokmålet. Han ville gjøre skriftspråket lettere for folk flest. Skriftspråket skulle bygge på talemålet. Dessuten, hva er viktige fellestrekk og ulikheter mellom aasens og knudsens språklige prosjekt? Kva fellestrekk finn du mellom Knudsen og Aasen sine språkarbeid? Begge arbeidde for ei demokratisering av kunnskap og danning. Knudsen meinte at dette kunne oppnåast ved å fornorske det danske skriftspråket (gradvis fornorsking), medan Aasen ville lage eit heilt nytt norsk språk.

Hvilke språkpolitiske vedtak gjorde Stortinget i 1885 og 1929?

Aksjonen nådde inn i Stortinget då 41 stortingsmenn i februar 1885 gjorde framlegg om at landsmålet måtte få «full Rett og Fridom jamsides med Bokmaalet». Vedtaket kom etter det som truleg er den mest omfattande språkdebatten i Stortinget nokon gong. Den store prinsippdebatten kom 29. Og et annet spørsmål, når ble jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket var eit vedtak i Stortinget i 1885 der det vart vedteke å «sidestille det norske Folkesprog» med «det almindelige Skrift- og Bogsprog», det som i dag er skriftspråka nynorsk og bokmål.

Og et annet spørsmål, hva kom først av bokmål og nynorsk?

Gjennom eit stortingsvedtak 12. mai 1885 blei landsmålet – «det norske Folkesprog» – jamstilt med dansk – «vort almindelige Skrift- og Bogsprog», og i 1892 blei det tillate å nytte landsmålet i skulen. I 1929 endra landsmål namn til nynorsk, og riksmål namn til bokmål.

By Frayne Laurin

Hva har man i iCloud? :: Hvilket språk ligner mest på norsk?
Nyttige lenker