Hjem > N > Når Ble Å Innført I Norge?

Når ble å innført i Norge?

Bokstaven Å ble innført i 1917 i norsk, og først i 1948 i dansk.

Les mer

Hvilke land har Æ Ø å?

Forskjellen mellom det dansk-norske alfabetet og det svenske alfabetet er at en i Sverige anvender Ä i stedet for Æ og Ö i stedet for Ø. Bokstavrekkefølgen er også ulik på svensk: Å, Ä, Ö, mens norsk har Æ, Ø, Å. Hvilke språk har æøå? Om Æ, Ø, Å

  • Æ er en gammel latinsk bokstav som tidligere ble brukt både i engelsk og fransk.
  • Ø med skråstrek finnes bare i dansk, norsk og færøysk.
  • Å finnes i dansk, norsk, svensk og vallonsk (et belgisk minoritetsspråk som ikke må forveksles med den vallonske dialekten av fransk).

Angående dette, hvorfor er streken i Ø på skrå?

En teori om opphavet til bokstaven Ø, er at det er en annen form av en sammenskriving av O og E, slik som i den franske Œ. Istedenfor at man skrev O og E sammen som en bokstav, har man droppet de tre vannrette strekene på E-en, og lagt resten av bokstaven («I») diagonalt over O-en. Og et annet spørsmål, hvor mange land har Ø? Ø er en halvtrang, fremre, rundet vokal. Tegnet o med strek gjennom brukes på norsk, dansk og færøysk, mens svensk, islandsk, estisk, finsk, tysk, ungarsk og tyrkisk skriver ö. Ungarsk har også en lang variant, med streker i stedet for prikker: ő.

Når fikk Norge latinske alfabetet?

Det latinske alfabetet kom til Norge allerede på 900-tallet, hovedsakelig via England. Grunnen til at det fikk innpass i Norge selv om vi allerede hadde et fungerende alfabet, var at det kom som en del av en pakkeløsning, nemlig kristendommen. Hvorfor ble aa til Å? Før bokstaven Å ble innført på 1900-tallet, brukte norsk og dansk bare AA. AA stod ofte først i alfabetet, for det var jo «to A'er». AA ble til Å fordi noen ord kunne få tre A'er etter hverandre.

Har de å i Sverige?

I tillegg til de vanlige bokstavene i det latinske alfabetet, A–Z, har det svenske alfabetet de tre bokstavene «Å», «Ä» og «Ö». Disse tre bokstavene er ansett som egne bokstaver i svensk, og sorteres etter «Z», slik som ovenfor. Man kan også spørre hvor mange bokstaver har det danske alfabetet? Vi har 29 bokstaver i alfabetet, men en av dem er bannlyst.

Hva heter alfabetet vi bruker i Norge?

Det norske alfabetet byggjer på det latinske alfabetet. Det finst i hovudsak 29 bokstavar i det norske alfabetet. Alfabetet blir ofte kalla det dansk-norske alfabetet av di alfabetet er likt for språka nynorsk, bokmål og dansk.

By Kassey

Hvilke ord brukes for de norske bokstavene Æ Ö og Å? :: Hvordan skifte kanal på ruter?
Nyttige lenker