Hjem > E > Er Samisk Et Offisielt Språk I Norge?

Er samisk et offisielt språk i Norge?

Samisk og norsk har formell status som likeverdige språk i Norge. Samisk er ikke ett språk, men en språkfamilie. I Norge brukes tradisjonelt nordsamisk, lulesamisk, sørsamisk, skoltesamisk, pitesamisk og umesamisk.

Les mer

Er norsk og samisk likestilt?

Sameloven § 1–5 slår fast at samisk og norsk er likeverdige språk, og at de skal være likestilte etter bestemmelsene i samelovens kapittel 3. Enkelte bestemmelser i sameloven er begrenset til forvaltningsområdet for samisk språk, mens andre ikke har slike geografiske begrensinger. Folk spør også hvor mange snakker lulesamisk i norge? I 1990 ble det anslått at totalt 2 000 lulesamer (1 500 i Sverige og 500 i Norge) snakket språket. I 2009 var tallet «under 1 000» og i 2015 «omkring 650». Det snakkes langs Luleälven i Sverige, spesielt rundt Jokkmokk og Gällivare i Norrbottens län, og i Nordland i Norge, i Hamarøy og Sørfold.

Hva er kjerneområdet for samisk språk?

Kjerneområdet for nordsamisk er Finnmark og Nord-Troms. Det er offisielt språk i fylket Troms og Finnmark, og er også offisielt språk i sju kommuner som er tospråklige – eller trespråklige – og inngår i forvaltningsområdet for samisk språk. Språket har sin seneste rettskriving fra 1979. Derav, er det norske og det samiske språket er nært beslektet? Det norske og det samiske språket er nært beslektet. Nordmenn og samer har likt genetisk opphav. Samene kom til Norge for cirka 2000 år siden.

Hvor kommer sjøsamene fra?

Artikkelstart. Sjøsamer er de samene som bor langs kysten og ved fjordene, og som tradisjonelt har hatt fiske og husdyrhold som næringsvei. I bredere forstand betegner ordet «sjøsame» de samene som er fastboende på kysten, uansett næringsvei, og de samene som nedstammer fra den sjøsamiske fisker- og bondebefolkninga. I forhold til dette, hvor er forvaltningsområdet for samisk språk? Med forvaltningsområdet for samisk språk menes kommunene Karasjok, Kautokeino, Nesseby, Porsanger, Tana, Kåfjord, Lavangen, Tjeldsund, Hattfjelldal, Hamarøy, Røyrvik, Røros og Snåsa.

Hva innebærer det at en kommune er samisk forvaltningsområde?

I forvaltningsområdet for samisk språk er samisk og norsk likestilte språk. Det betyr at alle har rett til å bli betjent på samisk når de henvender seg til offentlige etater i forvaltningsområdet for samisk språk. Du kan også spørre kva inneber det at ein kommune er samisk forvaltningsområde? Samisk språkforvaltningsområde er kommuner der samisk er likestilt med majoritetsspråket. Det er samiske språkforvaltningsområder i Norge og Sverige. I Finland er samisk offisielt språk i 3½ kommune.

Angående dette, hvor mange snakker lulesamisk?

Antall samer beregnes til å utgjøre i overkant av 100 000 mennesker. Av disse benytter bare ca. 15 % et samisk skriftspråk, og man regner med at kun 30 % av de med samisk bakgrunn kan snakke et samisk språk. De språka som brukes skriftlig i størst grad er nordsamisk, sørsamisk og lulesamisk.

By Jago Ronfeldt

Hvor mange samisktalende er det i Norge? :: Når ble riksmål og landsmål til bokmål og nynorsk?
Nyttige lenker