Hjem > N > Når Ble Riksmål Og Landsmål Til Bokmål Og Nynorsk?

Når ble riksmål og landsmål til bokmål og nynorsk?

Riksmål og landsmål var navnene på de to offisielle norske språkformene fram til 1929. Navnene ble da endret til bokmål og nynorsk.

Les mer

Når het det riksmål?

Moderne riksmål oppstod i konkurranse til den samnorskpregede bokmålsnormeringen i første halvdel av 1900-tallet som følge av den norske språkstriden, og baserer seg på 1907-reformen av bokmålet, den gang kalt riksmål, og på deler av 1917-reformen. Når ble riksmål og landsmål likestilt? I dag er det 125 år siden «jamstillingsvedtaket» likestilte nynorsk med bokmål. I 1885 het det «riksmål» og «landsmål.» Men selv om vi i dag sier «bokmål» og «nynorsk» er vedtaket mye det samme den dag i dag.

Når kom det norske språket?

Norsk har utviklet seg fra det felles skandinaviske språket urnordisk som ble brukt i perioden 200 til 500. Skriftlige kilder av urnordisk finner vi i runeinskripsjoner. Urnordisk må ha vært gjensidig forståelig med de vestgermanske språkene, som blant annet engelsk, tysk og nederlandsk har utviklet seg fra. Folk spør også hva er jamstillingsvedtaket? Jamstillingsvedtaket slo fast at bokmål og nynorsk er likeverdige målformer som skal være jamstilte skriftspråk i forvaltninga. Det var Ivar Aasen som gjorde grovarbeidet med å utforme det nynorske skriftspråket på attenhundretallet. Grunnlaget var materiale han hadde samlet fra dialektene.

Når ble landsmålet formelt Jamstilt med det almindelige Bogsprog og når ble landsmålet først tatt i bruk i skolen?

Når vart landsmålet jamstilt med «det almindelige Bogsprog»? Landsmålet ble likestilt med det almindelige Bogsprog i 1885. Det var to offisielle skriftspråk i landet, det dominerende var langt på vei dansk, mens Ivar Aasens landsmål bygde på norske bygdemål. Hvor mange nynorskbrukere i Norge? I henhold til Statistisk sentralbyrå har antallet elever med nynorsk som hovedmål siden år 2000 gått ned fra 88 400 til 73.493, mens andelen har sunket fra 14,9 % til 11,57 %. Andelen er nå den laveste siden 1908.

Følgelig, når ble landsmål til nynorsk?

Gjennom eit stortingsvedtak 12. mai 1885 blei landsmålet – «det norske Folkesprog» – jamstilt med dansk – «vort almindelige Skrift- og Bogsprog», og i 1892 blei det tillate å nytte landsmålet i skulen. I 1929 endra landsmål namn til nynorsk, og riksmål namn til bokmål. Dessuten, hvem kjempet for riksmål? Artikkelstart. Knud Knudsen var en norsk språkforsker. Han er kjent for sitt arbeid for morsmålsundervisning og fornorsking av det dansk-norske skriftspråket. Han er også kalt «bokmålets far» og «riksmålets far».

Følgelig, hva er karakteristisk for 1917 reformen?

Hva er karakteristisk for 1917-reformen? 1917 Reformen hadde som hensikt å samle bokmål og nynorsk til ett ved å innføre ortofone prinsipp i begge målformene.

By Nobile

Er samisk et offisielt språk i Norge? :: Hva sto PA Munch for?
Nyttige lenker