Hjem > H > Hvorfor Er Norge Et Dialektparadis?

Hvorfor er Norge et Dialektparadis?

Noen språkforskere har gått så langt som å kalle Norge et dialektparadis fordi vi, i motsetning til mange andre språksamfunn, ikke har et offisielt standardtalemål som det forventes at vi bruker i mer formelle sammenhenger.

Les mer

Deretter, hva vil skje med dialekter i fremtiden?

Dine oldebarn kommer til å snakke litt annerledes norsk enn du gjør. Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. Deretter, hva er forskjellen på dialekt og sosiolekt? Sosiolekter er varianter av samme dialekt – innenfor det samme geografiske område. Sosiolektene bestemmes i utgangspunktet av sosial tilhørighet, etnisk tilhørighet og/eller kjønn. Innenfor ett og samme dialektområde kan ulike grupper av befolkningen snakke forskjellig. En dialekt kan romme ulike sosiolekter.

Tilsvarende, hva påvirker dialektene?

Folk flyttar mykje, og mange buset seg i byar og i tettbygde strok. Dette fører til at menneske med ulikt talemål blir buande i same området og påverkar kvarandre sosialt og språkleg. TV, radio, internett, sosiale medium og mykje bruk av mobiltelefon gjer at folk får kontakt med mange ulike dialektar og språkvariantar. Deretter, hva er sosiolekt enkelt forklart? Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar.

Hva er Jamvektsloven?

Jamvektsloven står for en språklig regel som forklarer hvorfor vi i mange norske dialekter finner to typer tostavingsord. Disse to ordtypene får som regel ulik vokal i endingen. Et eksempel er de østnorske infinitivene å væra (med a-ending) og å kaste (med e-ending). Man kan også spørre hvorfor er det viktig å holde på dialekter? – Vi bruker språket til å signalisere hvem vi er og hvem vi vil være. Dialekten blir en viktig del av identiteten vår. Dialekt er det viktigste uttrykket for lokal tilhørighet, og det er en klar sammenheng mellom identitet og bevaring av tradisjonelle trekk, sa Jenstad.

Ta dette i betraktning, hvorfor har vi dialekter?

Alle norske dialekter har et felles opphav, nemlig norrønt. Men allerede i vikingtida oppstod det noen få dialektforskjeller. De gammelnorske håndskriftene viser også at talemålet i de ulike landsdelene ikke var ensartet, for skrivere fra ulike deler av landet stavet ord forskjellig. Er dialekter truet? De fleste nordmenn er stolte av at vi har så mange dialekter, men likevel ser vi at dialektene er truet. Flere steder i Norge er det bare den eldre generasjonen som holder på dialekten sin.

Også, hva truer det norske språket?

De fleste språkvitere er enige om at norsk som språk ikke er truet av engelsk i dag. Det er med andre ord intet som tyder på at norsk i overskuelig framtid vil bli erstattet av engelsk, og derved lide det som kalles språkdød.

By Vacla Epperson

Hva kommer med iPhone 11? :: Hvorfor mister vi dialekter?
Nyttige lenker