Hjem > H > Hvordan Har Samene Blitt Behandlet I Norge?

Hvordan har samene blitt behandlet i Norge?

Fra 1850 og fremover helt til over krigen ble samene forsøkt fornorsket, altså assimilert og samisk ble lite eller ikke brukt i skolen. Samene skulle bli norske og lære seg det norske språket. Kofta deres ble byttet til dress og de fikk altså ikke snakke samisk!

Les mer

Også, hvem kom først til finnmark?

De først menneskene kom til Finnmark rett etter siste istid, for omkring 10 000 år siden. Sporene etter mennesker i Sør-Norge er omtrent like gamle. Det finnes to teorier om menneskenes vandring mot nord. Noen forskere mener menneskene vandret langs iskanten nordover mens andre mener menneskene kom vandrende østfra. Følgelig, når kom nordmenn til norge? Nordmenn var Europeere

Funn av steinredskaper viser at den første bebyggelsen etablerte seg i Norge for 11.500 år siden. Men så lenge vi ikke har skjelettdeler fra de som kom til landet på denne tiden, kan vi ikke være helt sikre på at disse menneskene kom fra Europa.

Og et annet spørsmål, når ble samisk ulovlig?

Avviklingsfasen 1950–1980

Skoleinstruksen fra 1898, Wexelsenplakaten, som forbød bruk av samisk i skolen, gjaldt gjennom hele 1950-årene og i enkelte områder helt til ut i 1960-årene.
Du kan også spørre har samer og nordmenn likt genetisk opphav? Alle genetiske kjennetegn viser i dag små forskjeller på samer, andre finnmarkinger og andre nordmenn. Vi har alle omtrent samme opprinnelse, de samme genetiske grunntrekk (haplogrupper) og de samme europeiske forfedre. Forskjellen er ei lita gruppe menn som kom fra Sørøst-Finland rundt år null, eller litt seinere.

Kom samer før nordmenn?

Samer er ikke det første, eller det opprinnelige folk i Norge. Under siste istid, for om lag ti tusen år siden, var det ingen bosetting i Norge. Da isen smeltet og trakk seg tilbake, kom den første landstripe til syne langs kysten vår. Hvor kom de første menneskene fra som bosatte seg i Norge? Den tradisjonelle oppfatningen om at de aller tidligste menneskene til Norge kom sørfra, holder fortsatt vann. Disse første innvandrerne kom via Danmark eller over Nordsjøen for minst 11 500 år siden og koloniserte raskt hele norskekysten.

Hvordan ble samene diskriminert før?

Fra 1700-tallet og langt ut på 1900-tallet ble samer undertrykt av norske myndigheter og utsatt for et sterkt press om å undergrave sin egen tro og kultur. På 1800-tallet ble dette fornorskningskravet sterkere og på 1900-tallet ble samiske barn sendt i internatskoler hvor det kun ble tilatt å snakke norsk. Angående dette, hvordan finne ut om man har samiske aner? Hvordan går jeg frem?

  1. Spør og grav. Forsøk først å få mest mulig informasjon fra andre, før du går på biblioteket eller setter i gang med å søke på Digitalarkivet eller DIS-Norge.
  2. Folketellingene. Folketellingene for 1801, 1865, 1900 og 1910 er digitaliserte og søkbare.
  3. Kirkebøker.
  4. Gravminner i Norge.

Hvorfor kalles samene urfolk?

Samene var her før statsgrensene ble til

Med andre ord et folk som var her før statsgrensene ble til og som fortsatt er et folk med en egen kultur og et noenlunde eksisterende samfunnsliv. At samene var her før grensene mellom Norge, Sverige, Finland og Russland ble fastlagt er det ikke noe tvil om.

By Conias Koba

Hva betyr SBN? :: Hvor lenge har samene vært i Norge?
Nyttige lenker