Hjem > H > Hvor Lenge Har Samene Vært I Norge?

Hvor lenge har samene vært i Norge?

Arkeologene kan imidlertid følge samisk kultur tilbake 2 000 – 2 500 år i historien. Hvorvidt samene har bodd her lengre, og om samene kan ha etniske eller kulturelle relasjoner til tidligere folkeslag i området, er ikke avklart.

Les mer

Og et annet spørsmål, når var fornorskingen av samene?

Artikkelstart. Fornorskingspolitikk er en betegnelse som brukes om den offentlige politikk som norske myndigheter førte for å assimilere samene i det norske samfunnet. I om lag 100 år (fra cirka 1850) var den offisielle norske politikken at samene skulle assimileres i det norske samfunnet. Man kan også spørre når kom samene til finnmark? De første gruppene av menn som kom nordover fra Sør-Europa for vel 10.000 år siden, har fortsatt mange etterkommere i Norge/Sverige, nesten 40 % av mennene og vel 10 % av de mannlige samene i Finnmark er etterkommere av de gamle haplogruppene I1 og I2.

Også, hvordan var det samene først?

Samer er ikke det første, det opprinnelige folkeslag i Norge. Det er uomtvistelig. Under istiden, for om lag 10.000 år siden, var det ingen bosetting i det landet vi nå kaller Norge. Da isen smeltet og trakk seg tilbake, kom den første bosettingen i landet langs Norges kyst. Følgelig, hvordan oppsto samene? Det finnes flere teorier om samefolkets opphav, hvor de er kommet fra og hvilke folkegrupper de eventuelt er i slekt med. Gamle samiske myter forteller om lange vandringer før samene endelig kom fram til det landet som de i dag kaller Sápmi eller Sámiid eanan.

Når kom samene til Norge og hvor kom de fra?

De første menneskene kom til Nord-Skandinavia for 12 000 år siden. Om samene er etterkommere av disse menneskene vet vi ikke, men det er ikke noe som tyder på diskontinuitet i det arkeologiske materialet fra samisk jernalder til yngre steinalder og fra yngre steinalder til eldre steinalder. Er samene urfolket i Norge? Samer og nasjonale minoriteter i Norge skal få utvikle sitt språk, sin kultur og sitt samfunnsliv. Samene har status som urfolk i Norge. Jøder, kvener/norskfinner, romanifolk/tatere, skogfinner og romer har status som nasjonale minoriteter.

Når ble samene sendt på internatskole?

Mellom 1905 og 1940 bygget staten 50 skoleinternat i Finnmark for at samiske barn skulle få gå på skole. Opp til 35 prosent av alle elever i fylket bodde på internat. Filmavisen var nyheter presentert i levende bilder laget for å vises som forfilm på kino. Folk spør også hvilke språklige rettigheter har samene? Sameloven § 1–5 slår fast at samisk og norsk er likeverdige språk, og at de skal være likestilte etter bestemmelsene i samelovens kapittel 3. Enkelte bestemmelser i sameloven er begrenset til forvaltningsområdet for samisk språk, mens andre ikke har slike geografiske begrensinger.

Når ble det slutt på fornorskningspolitikken?

En del holdt også sin samiske identitet skjult for etterkommerne sine, da det å være same var blitt sett på som noe negativt gjennom så mange år. Kong Harald ba om tilgivelse for den norske stats fornorskningspolitikk da han åpnet Sametinget i 1997.

By Perice Babbi

Hvordan har samene blitt behandlet i Norge? :: Hva er en brudden brøk?
Nyttige lenker