Hjem > H > Hvilke Språk Har Norsk Blitt Påvirket Av?

Hvilke språk har norsk blitt påvirket av?

Dagens norsk er på mange måter et hybridspråk, altså et språk med flere kilder: gammelnorsk, antikke språk, lavtysk, dansk og engelsk.

  • 1) Gammelnorsk. Hovedkilden til det norske språket er gammelnorsk – også kalt norrønt.
  • 2) Antikke språk.
  • 3) Lavtysk.
  • 4) Dansk.
  • 5) Engelsk.
  • Bokmål og nynorsk.

Les mer

Hvordan har det norske språket endret seg?

For språket vårt blir påvirket og forandret hele tiden, ikke minst på grunn av den store flommen av mennesker som strømmer til landet vårt fra alle verdens grenser. De er med på å globalisere det norske språket. I arbeidslivet blir flere og flere mennesker en del av globaliseringen til det norske språket. Er det norske språket i fare? Norsk språk er under sterkt press. Engelsk fortrenger norsk som undervisningsfag i enkelte studier og fag. Noen steder er det en overhengende fare for at norsk går helt ut som fagspråk. På enkelte arbeidsplasser kan de ansatte ikke kommunisere på ett, felles språk; dette medfører en sikkerhetsrisiko.

Hvor mange engelske lånord i norsk?

530 engelske lånord som da var i bruk i norsk (English Loan-words in Modern Norwegian, Oxford University Press og Johan Grundt Tanum Forlag). Hvor stor del av det norske språket består av lånord fra andre språk? Gjennomsnittlig er altså kun 0,11 prosent av ordene i NoTa lånord. Dernest er det overraskende at de lånordene som brukes i norsk talespråk, tilhører andre ordklasser enn dem som brukes i skriftspråket. De mest frekvente lånordene i talespråkskorpuset er ordene yes, shit, chill, keen og fuck.

Hvorfor er 1885 et viktig år i norsk språkhistorie?

I 1885 kom jamstillingsvedtaket, som likestilte landsmålet med riksmålet som offisielt norsk skriftspråk. Aasens landsmål var egentlig ikke mye i bruk fram til det. Hvordan har dansk påvirket det norske språket? Frå 1389 til 1450 var Noreg i union med Sverige og Danmark, og frå 1450 til 1814 med Danmark. Då blei det norske språket lite påverka av dansk, sjølv om dansk blei bruka i skulen og i konfirmasjonsundervisninga. Skriftspråket som blei bruka var reint dansk frå 1530-åra. Men framleis snakka dei fleste norsk i Noreg.

Folk spør også hva skjer med talemålet i mellomnorsk tid?

Mellomnorsk tok gradvis over for det norrøne språket etter svartedauden hadde herjet landet omkring 1349. Talemålet i Norge hadde da begynt å endre seg betydelig fra den klassiske norrøne grammatikken, og det innfløkte norrøne bøyingssystemet ble kraftig forenklet. Så, hva er sosiolekt enkelt forklart? Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar.

Dessuten, hvilke utfordringer står det norske språket overfor i dag?

Studier av ordtap viser at den delen av det norske ordforrådet som ikke også finnes i vanlig bokmål, er i ferd med å forsvinne helt. Dessuten mister mange dialekter brukere, og rekrutteringen av nye generasjoner svikter noen steder. Det tyder også på at statusen til dialektene kan være noe overvurdert.

By Smart

Hva har fornorskingspolitikken hatt å si for samisk språk og kultur? :: Korleis kan vi forklare at talemålet endrar seg?
Nyttige lenker