Hjem > K > Korleis Kan Vi Forklare At Talemålet Endrar Seg?

Korleis kan vi forklare at talemålet endrar seg?

Årsakene til at dialektane endrar seg, er oftast å finna i den moderne samfunnsutviklinga. Særmerkt for utviklinga i det norske samfunnet etter siste verdskrigen er at det mellom anna har skjedd store forandringar i busetjingsmønsteret. Folk flyttar mykje, og mange buset seg i byar og i tettbygde strok.

Les mer

Hva kommer til å skje med det norske språket?

Det norske språket kommer ikke til å forandre seg så veldig mye på hundre år, tror språkforskerne. Men fremtidsmenneskene kommer til å bruke ord som vi ikke har i språket vårt i dag. Det kan for eksempel være engelske ord. De bruker vi allerede mange av. Også, hvordan påvirker samfunnet språket vårt? Språket gjenspeiler samfunnet og kulturen vi lever i. Når kultur og samfunn endrer seg, påvirker det språket. Samfunnsutviklinga har viska ut sosiale skiller, som bidrar til mindre forskjell mellom formelt og uformelt språk.

Deretter, hvordan påvirkes det norske talemålet?

I Norge er dialektbruk vanligere i mediene enn det er i mange andre land. Likevel står dialektene overfor utfordringer. De påvirkes lett av mer dominerende språk. De fleste steder blir talemålet mer likt over større områder, og de større byene påvirker omlandet; dette kalles regionalisering. Hva er talespråk? Talespråk er den form av språket som består i muntlig tale, altså artikulerte lyder.

Du kan også spørre hvor er det palatalisering?

Palatalisering (også kalt muljering) er en modifisering av uttalen av en konsonant som skjer ved at tungen presses mot den harde gommen (se artikulasjonssted). Palatalisering er vanlig i norske dialekter nord for Sognefjorden og Mjøsa, men finnes også i mange andre språk, f. eks. italiensk og russisk. Og et annet spørsmål, hva er sosiolekt enkelt forklart? Ein sosiolekt er eit uttrykk for språkleg variasjon innanfor eit geografisk avgrensa område. Dette skil sosiolekt frå dialekt, som vanlegvis gjeld språkleg variasjon mellom geografiske område. Sosiolektar uttrykkjer sosiale forskjellar, og dei held oppe sosiale og kulturelle fellesskapar.

Også, hva er en apokope?

Apokope er det at en vokal eller stavelse faller bort i slutten av et ord. Hva er en Multietnolekt? Multietnolekt er den språkvarianten som oppstår når talere med flere ulike språk- og kulturbakgrunner tilegner seg et nytt språk, i motsetning til etnolekt, som betegner den varianten av et språk som oppstår når én bestemt etnisk gruppe tilegner seg språket.

Kan det norske språket dø ut?

Denne utviklingen rammer naturligvis ikke bare Norge, og norsk vil ikke dø alene. Det kan derfor være nyttig å se på situasjonen for andre språk. De fleste eksperter regner med at over halvparten av de mer enn 6000 språk vi kjenner i dag, vil forsvinne i løpet av vårt århundre.

By Nelda Cammack

Hvilke språk har norsk blitt påvirket av? :: Hva er kebabnorsk i dag?
Nyttige lenker