Windows Defender Security Center: Hva det er og hvordan du bruker det

PCer som kjører Windows 10 har en egen sikkerhetsfunksjon kalt Windows Defender Security Center, som gir beskyttelse mot virus, spionprogramvare og skadelig programvare. Selv om du allerede har antivirusprogramvare fra tredjeparter installert, er det fortsatt en god ide å vite hva ekstra beskyttelse og innsikt Windows Defender Security Center kan tilby.

La oss ta en titt på hva senteret har å tilby, hvordan du får tilgang til det, og gå gjennom noen av dets viktigste funksjoner.


Hva er Windows Defender Security Center?

Når du først kjøper en Windows 10-PC, og før du installerer en annen antivirusprogramvare, er datamaskinens primære forsvarslinje mot skadelig programvare og virus Windows Defender Security Center.

Når du har installert en tredjeparts antivirusprogramvare, blir senteret en annen slags forsvarslinje: Mange av antivirusfunksjonene blir automatisk inaktive, men du kan fremdeles overvåke sikkerheten til enheten din fra senterets dashbord. Andre sikkerhetsinnstillinger, for eksempel de som er relatert til Microsoft Edge, foreldrekontroll og beskyttelsen av Microsoft-kontoen din, kan også justeres fra Center.


Antivirusprogrammer vs. Windows Security Center

Det er to hovedforskjeller mellom Windows Defender Security Center og tredjeparts antivirusprogrammer. Den første er at Center ikke krever installasjon eller et betalt abonnement for å få tilgang til tjenestene, siden Center allerede er forhåndsinstallert på Windows 10-enheter.

I tillegg, i motsetning til antivirusprogrammer med betalt abonnement, legger ikke Windows Defender Security Center sikkerhetstjenester eller førsteklasses sikkerhetsfunksjoner bak en betalingsvegg. Windows 10-brukere har gratis tilgang til alle senterets funksjoner, forutsatt at enhetene er riktig oppdatert og har maskinvaren til å støtte verktøyene.

Den andre hovedforskjellen er fordi Windows Defender Security Center er det interne antivirus- og sikkerhetsprogrammet for Windows 10, det inkluderer tilgang til sikkerhetsfunksjoner spesielt designet for operativsystemet som andre antivirusprogramvarealternativer ganske enkelt ikke tilbyr, inkludert dynamiske låsinnstillinger, Windows Hello, Secure boot og Fresh Start.

Senterets dynamiske låsinnstillinger lar deg koble en mobilenhet med PC-en din via Bluetooth, slik at du kan låse PC-en når du går bort fra den. Sikker oppstart er en sikkerhetsfunksjon som forhindrer at en type malware kalt et "rootkit" får tilgang til enheten din ved oppstart. Rootkits kan vanligvis gli inn i enheter som ikke blir oppdaget, og kan registrere passord og tastetrykk, hente kryptografiske data og mer.


Slik får du tilgang til sikkerhetssenteret på Windows 10

Det er to måter å få tilgang til Windows Defender Security Center: enten ved å søke etter det ved å bruke søkeboksen på skrivebordet, eller ved å velge Security Center-ikonet på skrivebordets systemskuffmeny.

Få tilgang til sikkerhetssenter ved hjelp av søk

  1. Velg søkeboksen som er nederst til venstre på skjermen.

  2. Skriv inn "Windows Defender Security Center."

  3. Press Enter, velg deretter Windows Defender Security Center fra listen over søkeresultater. Du bør da sendes til senterets hovedskjermdashboard.

Få tilgang til Windows Defender Security Center via systemstatusfeltet

  1. Velg den nederst til høyre på skrivebordet pil opp for å åpne systemskuffen.

  2. Velg Windows Defender ikon, representert med et svart-hvitt skjold.

    Dette ikonet inneholder kanskje ikke en grønn prikk med et hvitt avkrysningsmerke i midten av det.

  3. Hoved dashbordet for Windows Defender Security Center skal automatisk åpnes.


Bruke Windows Security Center til å vise datamaskinens helserapport

Uansett om du allerede har et annet antivirus-sikkerhetsprogram som kjører på PC-en din, vil senteret fortsatt kjøre en helsesøking av datamaskinen din for å sikre at alt går som det skal. Hvis ting ikke går som de skal, vil helserapportfunksjonen varsle deg. Slik får du tilgang til den.

  1. Få tilgang til Windows Defender Security Center ved å bruke en av de to metodene som er beskrevet ovenfor.

  2. Fra senterets hoveddashboard kan du få tilgang til helserapporten på to måter:

    • Plukke ut Enhetens ytelse og helse.
    • Velg de tre horisontale linjene på venstre side av dashbordet, og velg deretter Enhetens ytelse og helse.
  3. Enhetens helserapport skal automatisk laste resultatene av senterets analyse av fire forskjellige ytelseskategorier: Lagringskapasitet, enhetsdriver, batterilevetid og apper og programvare. Hver kategori vil nevne statusen.

  4. Hvis det er et problem du må løse, vises en lenke til det problemet under kategorien. Hvis det ikke er noen problemer, vil det være en hake ved siden av hver kategori, og "Ingen problemer" vil bli oppført under.


Hvordan sette opp Windows Defender SmartScreen-innstillinger for apper og nettlesere

Windows Security Center tilbyr også en funksjon som heter Windows Defender SmartScreen. SmartScreen-funksjonen hjelper deg med å beskytte deg mot og advare deg om trusler som skadelig programvare eller phishing-angrep. Det kan være spesielt nyttig når du surfer på internett.

  1. Få tilgang til Windows Defender Security Center ved å bruke en av de to metodene som er beskrevet tidligere.

  2. Velg fra dashbordet App- og nettleserkontroll.

  3. App- og nettleserens kontrollmeny skal tilby flere sett med SmartScreen-innstillinger du kan justere: Sjekk apper og filer, SmartScreen for Microsoft Edge og SmartScreen for Microsoft Store-apper. Plukke ut Blokker, Advareeller Av for å stille inn beskyttelsesnivået ditt.


Legg igjen en kommentar