Slik sikkerhetskopierer du bildene eller iPhoto-biblioteket

Sikkerhetskopiering og arkivering av bilder eller iPhoto-biblioteket og alle bildene i dem kan være en av de mest kritiske oppgavene du trenger å utføre regelmessig.

Digitale bilder er blant de mest meningsfylte filene du har på datamaskinen din, og som med alle kritisk viktige filer, bør du ha gjeldende sikkerhetskopier av dem. Hvis du har importert noen av eller alle bildene dine til enten Photos-appen (OS X Yosemite og nyere) eller iPhoto-appen (OS X Yosemite og tidligere), bør du ta sikkerhetskopi av Photos eller iPhoto Library regelmessig.

Bildebiblioteker er så viktige at flere sikkerhetskopier ved hjelp av forskjellige sikkerhetskopimetoder er nødvendige for å sikre at du aldri mister verdifulle minner.

Web / Derek Abella

Informasjonen i denne artikkelen gjelder Mac-maskiner som kjører macOS Catalina (10.15), macOS Mojave (10.14), macOS High Sierra (10.13), macOS Sierra (10.12) og OS X Leopard (10.05) gjennom OS X El Capitan (10.11).


ICloud Photo Library

Hvis du bruker iCloud Photo Library-tjenesten, lagres alle bildene i Photos eller iPhoto Library i iCloud, og eventuelle nye bilder du tar med en iOS-enhet blir lagt til den og er tilgjengelig på alle enhetene dine som har iCloud Photos aktivert. Til tross for dette bør bildene og videoene i iCloud Photo Library sikkerhetskopieres akkurat som en hvilken som helst stasjon. 

Den beste måten å sikkerhetskopiere iCloud Photo Library er å laste ned alt innholdet til Mac-en. Hele ditt digitale bibliotek er sannsynligvis stort, så du trenger kanskje en Mac med en massiv stasjon for å håndtere volumet. Ellers må du sikkerhetskopiere iCloud-fotobiblioteket til en ekstern stasjon som er koblet til Mac-en. 


Slik sikkerhetskopierer du iCloud-fotobibliotek til en Mac

  1. Åpne Bilder appen på din Mac ved å klikke på ikonet i Dock.

  2. Klikk Bilder i menylinjen og velg Preferanser fra rullegardinmenyen.

  3. Velg iCloud kategorien i innstillingsskjermen.

  4. Merk av i boksen foran iCloud Bilder.

  5. Klikk på alternativknappen ved siden av Last ned originaler til denne Mac for å lagre bildene dine på din Mac så vel som i iCloud. Hvis du mottar en melding om at du ikke har nok plass på Mac-en til alle bildene dine, klikker du på alternativknappen foran Optimaliser Mac Lagring for å laste ned bilder med lavere oppløsning til datamaskinen. Du kan velge å laste ned bilder i full oppløsning fra iCloud når du trenger dem.


Time Machine

Hvis du bruker Apples Time Machine, blir bibliotekene som brukes av Photos og iPhoto automatisk sikkerhetskopiert som en del av hver Time Machine-sikkerhetskopi som oppstår. Selv om det er et godt utgangspunkt, kan det være lurt å vurdere flere sikkerhetskopier, og her er hvorfor.

Hvorfor trenger du ekstra sikkerhetskopier av bildebiblioteket

Time Machine gjør en god jobb med å sikkerhetskopiere bilder, men det er ikke arkiv. Time Design foretrekker å fjerne de eldste filene den inneholder for å gi plass til nyere. Dette er ikke en bekymring for normal bruk av Time Machine som et backupsystem som brukes til å gjenopprette Mac-en til sin nåværende tilstand hvis noe katastrofalt skulle skje.

Det er imidlertid et problem hvis du vil beholde langsiktige kopier av gjenstander, for eksempel bildene dine. Med digitale kameraer og smarttelefoner lagres originalen på kameraets blitslagring eller mobile enhet. Når bildene er overført til Mac-en din, slettes flash-lagringsenheten for å gi plass til en ny serie bilder, og du kan ikke beholde hvert eneste bilde på mobilenheten.

Originalene havner på din Mac og ingen andre steder.

Forutsatt at du bruker Bilder eller iPhoto som Mac-bildebibliotek-app, kan det hende at biblioteket inneholder den eneste kopien av hvert bilde du noen gang har tatt med et digitalt kamera eller smarttelefonen.

Bildebiblioteket ditt burde sannsynligvis ha sin egen dedikerte sikkerhetskopimetode i tillegg til Time Machine for å sikre at unike bilder beholdes på lang sikt.


Sikkerhetskopier bilder eller iPhoto-bibliotek manuelt

Du kan manuelt sikkerhetskopiere bildebibliotekene som brukes av Photos eller iPhoto til en ekstern stasjon, inkludert en USB-flash-stasjon, eller du kan bruke et backupprogram til å utføre oppgaven for deg. Slik lager du en kopi manuelt.

  1. Åpne en Finder vindu, velg din hjemmekatalog i sidefeltet og velg Bilder.

  2. Inne i Bilder-mappen ser du en fil som heter enten Bilder Library or iPhoto-biblioteket. Du kan ha begge deler. Kopier bildebiblioteket eller iPhoto-biblioteksfilen eller filene til et annet sted enn harddisken, for eksempel en ekstern stasjon.

  3. Gjenta denne prosessen når du importerer nye bilder til Bilder eller iPhoto, slik at du alltid har en gjeldende sikkerhetskopi av hvert bibliotek. Men overskriv ikke eksisterende sikkerhetskopier, da dette vil beseire arkivprosessen. Gi i stedet hver sikkerhetskopi et unikt navn.

Hvis du har opprettet flere iPhoto-biblioteker, må du sikkerhetskopiere hver iPhoto Library-fil.

Hva med bilder som ikke er lagret i fotobiblioteket?

Bilder støtter flere biblioteker. Hvis du opprettet flere biblioteker, må de sikkerhetskopieres, akkurat som standard Photos Library.

I tillegg lar Photos deg lagre bilder utenfor Photos Library. Dette er referert til som å bruke referansefiler. Referansefiler brukes vanligvis for å gi deg tilgang til bilder du ikke vil ta plass på din Mac. I mange tilfeller lagres referansebildefiler på en ekstern stasjon, en USB-flashstasjon eller en annen enhet.

Referansefiler er praktiske, men de er et problem når du sikkerhetskopierer. Siden referansebildene ikke er lagret i Photos Library, blir de ikke sikkerhetskopiert når du kopierer Photos Library. Det betyr at du må huske hvor noen referansefiler ligger og sørge for at de også blir sikkerhetskopiert.

Hvis du helst ikke trenger å håndtere referansebildefiler, kan du flytte dem til ditt fotobibliotek.

  1. Start Bilder ligger i applikasjoner mappen eller fra Dock.

  2. Velg bildene du vil flytte til bildebiblioteket ved å klikke på hvert av dem.

  3. Plukke ut filet > Konsolidere og klikk deretter på Kopier knapp.

Hvis du ikke husker hvilke bilder det er referert til og som allerede er lagret i Photos Library, kan du velge noen av eller alle bildene og deretter velge Konsolidere fra filet menyen.

Når du har samlet alle referansefilene til bildebiblioteket ditt, blir de sikkerhetskopiert når du sikkerhetskopierer bildebiblioteket.

Sikkerhetskopier bildebiblioteket med en sikkerhetskopiapp

En annen metode for å sikkerhetskopiere dyrebare bilder er å bruke en tredjeparts backup-app som kan håndtere arkiver. Ordet arkiv har forskjellige betydninger avhengig av hvordan det brukes. I dette tilfellet refererer det spesifikt til muligheten til å beholde filer på målstasjonen som ikke lenger vises på kildestasjonen. Dette skjer når du sikkerhetskopierer Photos- eller iPhoto-biblioteket og deretter sletter noen bilder før neste sikkerhetskopi. Neste gang sikkerhetskopien kjører, vil du være trygg på at bildene du slettet fra biblioteket ikke også fjernes fra den eksisterende sikkerhetskopien.

Flere backup-apper kan håndtere dette scenariet, inkludert Carbon Copy Cloner 4.x eller nyere. Carbon Copy Cloner har et arkivalternativ som beskytter filer og mapper som utelukkende er lokalisert på sikkerhetskopidestinasjonsstasjonen.

Legg til arkivfunksjonen for muligheten til å planlegge sikkerhetskopier, og du har et anstendig sikkerhetskopisystem som beskytter alle bildebibliotekene dine.


Legg igjen en kommentar