Slik gjenoppretter du slettede filer [Enkelt, 5 til 25 minutter]

Gjenopprette slettede filer fra harddisken, mediekortet, flash-stasjonen, iPhone eller andre enheter er mulig og er ikke en gal ting å prøve å gjøre. Ingen kan garantere at filen som ble slettet ved et uhell, kan gjenopprettes, men det er stor sjanse for at den kan være, spesielt hvis det ikke har gått for lenge siden den er slettet.

Dette er tingen - filer som blir slettet, blir vanligvis ikke virkelig slettet, men blir i stedet bare skjult og venter på å bli overskrevet av noe annet.


To foreløpige tanker

Bortsett fra de spesifikke oppgavene som er skissert nedenfor, er det smarteste du kan gjøre å slutte å skrive data til stasjonen som inneholdt den slettede filen. Den eneste måten filen du vil gjenopprette forsvinner helt, er hvis den samme fysiske plassen den okkuperte på stasjonen, blir overskrevet. Så ikke gjør noe som kan føre til at det skjer.

De fleste "skrive tunge" oppgaver er ting som å installere programvare, laste ned eller streame musikk eller videoer osv. Å gjøre disse tingene vil ikke nødvendigvis overskrive filen din, men sjansene øker jo mer du gjør dem.

Deretter gjenoppretter du de slettede filene fra papirkurven. Du har sannsynligvis allerede sett i papirkurven, men hvis ikke, gjør det nå. Hvis du er heldig nok til ikke å ha tømt den siden du slettet filen, kan den være her og i perfekt stand.

Filer du sletter fra mediekort, USB-baserte stasjoner, eksterne harddisker av noe slag og nettverksaksjer vil nesten aldri bli lagret i papirkurven. Det samme gjelder, tydeligere, ting som smarttelefonen din. Svært store filer fra hvilken som helst kilde blir også ofte slettet direkte, og hopper over papirkurven.


Slik gjenoppretter du slettede filer

Følg de enkle trinnene nedenfor for å maksimere sjansene dine for å gjenopprette slettede filer fra enheten:

  1. Last ned et gratis program for filgjenoppretting og bruk det til å søke etter og gjenopprette slettede filer. Hvis filene du leter etter allerede er tømt fra papirkurven, kan et verktøy for filgjenoppretting hjelpe.

    Recuva er vårt beste valg i den listen, men hvis du ikke liker det av en eller annen grunn, eller hvis du prøver det og det ikke finner filen du trenger å gjenopprette, kan du i det hele tatt jobbe deg nedover på listen.

    Vi anbefaler på det sterkeste å laste ned den "bærbare" versjonen av Recuva, eller hvilket som helst filgjenopprettingsprogram du velger, direkte til en flash-stasjon eller annen stasjon enn den med manglende fil (er) på.

  2. Pakk ut den bærbare versjonen av filgjenopprettingsverktøyet du valgte. Bærbare programmer kommer vanligvis i ZIP-format som Windows naturlig støtter.

    Hvis du lastet den ned til en flash-stasjon, er det flott å trekke den ut på flash-stasjonen. Hvis du ikke hadde noe annet valg enn å bruke harddisken, kan du pakke den ut der. Hvis du måtte bruke harddisken og velge en installerbar versjon av et filgjenopprettingsverktøy, installerer du den som angitt.

  3. Bruk verktøyet for filgjenoppretting til å skanne etter filer som kan gjenopprettes, en prosess som kan ta noen sekunder til flere minutter eller lenger, avhengig av hvor stor stasjonen er.

    Den nøyaktige prosedyren er forskjellig fra program til program, men dette innebærer vanligvis å velge stasjonen du vil skanne for slettede filer på, og deretter trykke eller klikke på en Skanne knapp.

  4. Etter at skanningen er fullført, finn filen fra listen over gjenopprettbare filer, velg den, og velg deretter å gjenopprette den.

    Igjen, detaljene om gjenoppretting av filer du vil gjenopprette, er spesifikke for verktøyet du valgte å bruke.

    Et datagjenopprettingsprogram kan ikke angre noe som noensinne er slettet, og noen ganger kan det bare gjenopprette en del av en fil. Du kan lese mye mer om hvorfor dette er, og hva du kan gjøre med det, i vår FAQ om datagjenoppretting.

  5. Du skal nå ha tilgang til de gjenopprettbare filene dine.


Mer hjelp til å gjenopprette slettede filer

  1. Papirkurven skal være det første stedet du ser for å gjenopprette slettede filer.

  2. Gjenopprette filer fra enheter som smarttelefoner, musikkspillere, flash-stasjoner og nettverksstasjoner er mulig, men kan noen ganger kreve noen ekstra trinn. Se FAQ, lenket ovenfor, for noen nyttige tips.

  3. Du trenger ikke å ha et program for datagjenoppretting installert før du sletter filen for å bruke en, noe som er gode nyheter. Det hjelper definitivt å være forberedt skjønt.

  4. En død harddisk, eller en datamaskin som ikke fungerer, gir et ekstra lag med problemer når du trenger å gjenopprette en fil. Selv om dette i de fleste tilfeller er mulig, følg feilsøkingsveiledningen for en datamaskin som ikke kan slå på.

  5. Er du sikker på at filen faktisk er slettet? Det kan ha blitt flyttet til en annen mappe som du siden har glemt, eller kanskje du kopierte den til en flash-stasjon eller annen enhet som ikke lenger er koblet til datamaskinen. Bruk et filsøkverktøy som Alt for å kamme gjennom hele datamaskinen din for filen.


Legg igjen en kommentar