Slik endrer du standardprogrammer i Windows 10

Tro det eller ei, Microsoft gjorde det faktisk enklere å endre standardprogrammer i Windows 10 ved å legge til denne nøkkelfunksjonaliteten i Innstillinger-appen. Du kan fortsatt endre standardprogrammene dine i kontrollpanelet som med tidligere versjoner av Windows - i det minste for øyeblikket. Ikke desto mindre vil vi oppfordre deg til å prøve å bruke Innstillinger-appen siden den plasserer noen av de vanligste standardvalgene på forhånd.


Standardinnstillinger til Innstillinger

For å endre et standardprogram via Innstillinger-appen, gå til Start > innstillinger > Apps > Standardapper. Øverst på siden ser du overskriften Velg standardapper etterfulgt av en liste over apper for grunnleggende standarder, inkludert (i alfabetisk rekkefølge) e-post, kart, musikkspiller, bildeviser, videospiller og nettleser.

Den eneste nøkkelappen som mangler fra listen, hvis du spør oss, er din standard PDF-leser. Annet enn det, vil vi satse på at de fleste ofte finner appen de trenger for å endre i listen.

For å endre et utvalg, klikk på den gjeldende standardappen på listen. Et panel vil dukke opp med alle de forskjellige programmene som er berettiget til å erstatte din nåværende standard.

Hvis du for eksempel ønsket å endre Firefox på systemet ditt (som vist på bildet ovenfor), kan du velge Microsoft Edge, Chrome, Internet Explorer, Opera, eller du kan søke i Windows Store etter en ny app. For å endre standard klikk på programmet du vil ha fra popup-panelet, og du er ferdig.


Fall tilbake til kontrollpanelet

Noen ganger er det imidlertid ikke nok å endre nettleser eller e-postprogram. For de gangene er det enklest å bruke kontrollpanelet til å bytte standardinnstillinger.

Rull ned til bunnen av skjermbildet for standardapper, og du får se tre valg du kan klikke på:

  • Velg standardapper etter filtype.
  • Velg standardapper etter protokoll.
  • Angi standardinnstillinger etter app.

Med mindre du vet hva du gjør, ikke rot med muligheten til å endre programmene dine etter protokollen. Velg i stedet å endre standardverdiene etter app, som starter kontrollpanelversjonen.

La oss si at Groove Music er din standard musikkspiller, og du vil bytte til iTunes. Bla gjennom listen over programmer i Kontrollpanel og velg iTunes.

Deretter ser du to alternativer:

  • Sett dette programmet som standard
  • Velg standardinnstillinger for dette programmet

Førstnevnte setter iTunes som standard for hver filtype programmet kan åpne. Sistnevnte lar deg velge og velge om du bare vil velge en bestemt filtype som M4A eller MP3.


Innstillinger for filtyper

Når det er sagt, hvis du ønsker å velge et standardprogram etter filtype, kan det være lettere å gjøre det i Innstillinger-appen. Du kan gjøre dette ved å gå til Start > innstillinger > system > Standardapper > Velg standardapper etter filtype.

Dette åpner en skjerm med en lang (og vi mener lang) liste over filtyper og tilhørende programmer. Hvis du for eksempel vil endre standard PDF-leser, vil du bla ned til .pdf i listen, klikke på det gjeldende standardprogrammet, så vises en liste over mulige standardprogrammer. Velg den du vil ha, og det er det.

Microsofts metode for å angi standardinnstillinger i Windows 10 er litt irriterende siden du ender med å hoppe mellom Innstillinger-appen og Kontrollpanel. Den gode nyheten er at dette ikke vil være tilfelle for alltid, da Microsoft har til hensikt å erstatte Kontrollpanel med Innstillinger-appen. På den måten får du en universell innstillingsopplevelse på tvers av alle Windows-enhetstyper, inkludert PC-er, nettbrett og smarttelefoner.

Når det vil skje er uklart, men ikke stol på at kontrollpanelet forsvinner når som helst snart. Selv om Innstillinger-appen blir bedre, ligger det fortsatt noen viktige funksjoner i kontrollpanelet, for eksempel muligheten til å avinstallere programmer og administrere brukerkontoer.

For nå må vi forveksle oss med en dobbel verden der noen innstillinger endres i kontrollpanelet mens andre blir tatt vare på i Innstillinger-appen.


Legg igjen en kommentar