Slik endrer du APN-innstillingene på den mobile enheten

Access Point Name (APN) representerer nettverket eller operatøren som mobiltelefonen eller nettbrettet bruker for internettilgang. Vanligvis trenger du ikke å berøre APN-innstillingene fordi de konfigureres automatisk for deg. Noen ganger kan det imidlertid være lurt å besøke APN-innstillingsskjermen på enheten.

Årsaker til at folk vil endre APN-innstillingene inkluderer feilsøking når de ikke kan få en dataforbindelse, flytte en ulåst telefon til en ny tjenesteleverandør, forsøke å unngå datakostnader på en forhåndsbetalt mobiltelefonabonnement, eller prøver å unngå dataroamingkostnader.

 Peter Cade / Getty Images

Noen av grunnene til å endre en APN involverer aktiviteter der mobiloperatøren din helst ikke vil delta, for eksempel å unngå datakostnader. Som et resultat kan du bare se eller redigere APN på mobilenheten din hvis operatøren tillater det. Hvis du ikke får tilgang til APN-en din, må du kontakte operatøren din for å gjøre noen endringer.


Forsiktig angående APN-endringer

Endring av APN kan ødelegge enhetens tilkobling, så vær forsiktig når du redigerer den. Forsikre deg om at du skriver ned APN-innstillingene før du gjør noen endringer, bare i tilfelle det er tilfelle. Hvis du angir APN-innstillinger som ikke fungerer, kan du miste mobil- og datatilkoblingen på telefonen. Du kan også pådra deg ekstra kostnader.

APN-innstillinger for iPhone og iPad

Hvis operatøren din lar deg se APN-innstillingene - og ikke alle av dem - kan du finne den på din mobile iOS-enhet på ett av disse to stedene:

  • innstillinger > Cellular > Cellular Data Options > Cellular Network
  • innstillinger > Mobildata > Mobildatanettverk

Hvis du kan se APN-innstillingene, kan du endre dem ved å trykke på hvert felt og skrive inn informasjonen som er levert av operatøren din. Innstillingene lagres automatisk. Avhengig av mobiloperatøren din, kan det hende du ikke kan endre APN-innstillingene.

Hvis operatøren din ikke tillater deg å se eller endre APN på iPhone eller iPad, kan du prøve en tjeneste eller et nettsted som Unlockit på iPhone eller iPad og følge instruksjonene for APN Changer. Nettstedet ble utviklet slik at du kunne bruke uoffisielle SIM-kort fra andre operatører på Apple-enheten din.

Hvis arbeidet ditt med å endre APN mislykkes, og du ikke skrev ned riktig APN for leverandøren din før du gjorde endringene, kan du returnere iOS-enheten til de opprinnelige innstillingene ved å trykke på general > Tilbakestill > Tilbakestill alle innstillinger for å komme tilbake til standard APN-informasjon. Tilbakestilling av alle innstillinger på iPhone betyr at du må oppgi informasjon og data på nytt. Oppdatering av iOS-versjonen av enheten din kan også returnere APN til de opprinnelige innstillingene.


Android APN-innstillinger

Nå som ulåste smarttelefoner er tilgjengelige, kan eiere flytte mellom operatører. Når de gjør det, må en ny APN brukes til å identifisere transportøren.

Ulåste Android-smarttelefoner har APN-innstillinger, men plasseringen varierer av telefonprodusenten. Generelt kan du finne APN-innstillingene på Android-enheten din på:

  • innstillingerMobile Networks > Navn på aksesspunkt

Hvis du ikke finner dem der, se i Trådløse nettverk or Nettverk og Internett delen av innstillingene eller i Mobilnett.

Når du finner den aktuelle APN-delen, gjør du følgende:

  1. Trykk for å åpne Navn på aksesspunkt seksjon.
  2. Ikke endre noen eksisterende APN-er. I stedet trykker du på pluss tegn å ta opp Rediger tilgangspunkt.
  3. Skriv inn informasjonen fra operatøren din i feltene som er oppgitt, og la felt være tomme der du ikke har noen informasjon å skrive inn. Skriv alt nøyaktig; selv et villfarlig rom kan kaste alt av seg.
  4. Spar APN. Hvis du ikke ser Lagre-alternativet, kan du se i menyen representert med tre prikker.
  5. Gå tilbake til Navn på aksesspunkt og velg den nye APN-en.

En guide til APN-innstillinger

En annen ressurs for både iOS- og Android-mobilenheter er APNchangeR-prosjektet, hvor du kan finne mobiloperatørinnstillinger eller forhåndsbetalt datainformasjon etter land og operatør.

Ulike APN-er kan representere planer med operatøren til forskjellige priser. Hvis du vil gjøre en endring i planen din, kontakter du operatøren din i stedet for å prøve å endre APN selv. Du kan ende opp med en høyere regning enn forventet eller en smarttelefon som ikke vil ringe i det hele tatt.

Legg igjen en kommentar