Slik endrer du Mac-innstillinger for DNS

Å konfigurere DNS-innstillingene (DNS) for Mac-en din er en grei prosess. Likevel er det noen nyanser å være oppmerksom på for å hjelpe deg med å få mest mulig ut av DNS-serveren din.

Du konfigurerer Mac-enhetens DNS-innstillinger ved hjelp av nettverkssysteminnstillingsruten, der du kan bruke de samme instruksjonene for hvilken som helst nettverkstilkoblingstype.

 Web


Hva du trenger

  • Én eller flere DNS IP-adresser (Internet Protocol). IP-adresser tilordnes vanligvis av din Internett-leverandør (ISP), selv om du vanligvis ikke er under noen begrensninger for å bruke de tildelte navneserverne. Noen individer foretrekker å bruke offentlig tilgjengelige DNS-tjenester, for eksempel Open DNS eller Google DNS, i teorien om at offentlig tilgjengelige DNS-servere kan være raskere enn de som leveres av en lokal ISP. Hvis du ikke er sikker på hvilken DNS-tjeneste du skal bruke, kan du prøve Googles navebench-applikasjon for å teste hastigheten på et hvilket som helst DNS-system.
  • Administrativ tilgang til din Mac. Du trenger et administratorpassord for å gjøre endringer i nettverksinnstillingene på din Mac. Hvis brukerkontoen din er den eneste brukerkontoen på din Mac, er det også administratorkontoen.

Åpne Mac-innstillinger for DNS

  1. Start systeminnstillinger ved å velge system~~POS=TRUNC in Apple-menyen eller ved å klikke på system~~POS=TRUNC ikonet i Dock.

  2. Klikk Network i vinduet Systemvalg for å åpne skjermbildet Nettverksinnstillinger, som viser alle nettverkstilkoblingstyper som for øyeblikket er tilgjengelige for din Mac.

  3. Velg tilkoblingstypen hvis DNS-innstillinger du vil endre, i venstre rute og klikk på Avansert knapp.

    Bare én tilkoblingstype er vanligvis aktiv - vanligvis Wi-Fi - som angitt av den grønne prikken ved siden av navnet. Prosessen er imidlertid i utgangspunktet den samme for alle tilkoblingstyper du bruker: Ethernet, Wi-Fi, Thunderbolt Bridge, Bluetooth eller noe helt annet.

  4. Klikk på DNS kategorien for å vise to ruter. En av rutene inneholder DNS-serverne, og den andre inneholder søkedomener. Dette er skjermen der du kan legge til eller slette DNS-oppføringer.

    DNS-serverne-listen kan være tom, den kan ha en eller flere oppføringer som er nedtonet, eller den kan ha oppføringer i en normal mørk tekst. Grå tekst innebærer at IP-adressene til DNS-serverne ble tildelt av en annen enhet i nettverket, vanligvis nettverksruteren din. Du kan overstyre oppgavene ved å redigere DNS-serverlisten på din Mac. Når du overstyrer DNS-oppføringer her ved hjelp av Mac-nettverkets preferanserute, påvirker endringer bare Mac-en din og ikke noen annen enhet i nettverket.

    Oppføringer i mørk tekst angir DNS-adressene som ble lagt inn lokalt på din Mac. En tom oppføring betyr at ingen DNS-servere ennå er tildelt.


Redigere DNS-oppføringer

Hvis DNS-listen er tom eller har en eller flere gråtonede oppføringer, kan du legge til en eller flere nye DNS-adresser i listen. Eventuelle oppføringer du legger til erstatter de nedtonede oppføringene. Hvis du vil beholde en eller flere av de gråtonede DNS-adressene, skriver du ned adressene og deretter oppgir dem manuelt på nytt som en del av prosessen med å legge til nye DNS-adresser.

Hvis du allerede har en eller flere DNS-servere oppført i mørk tekst, vises eventuelle nye oppføringer du legger under dem i listen og erstatter ikke eksisterende DNS-servere. Hvis du vil erstatte en eller flere eksisterende DNS-servere, kan du enten skrive inn de nye DNS-adressene og deretter dra oppføringene rundt for å omorganisere dem eller slette oppføringene først og deretter legge til DNS-adressene i den rekkefølgen du vil at de skal vises.

Rekkefølgen på DNS-serverne er viktig. Når Mac-en din trenger å løse en URL, spør den den første DNS-oppføringen på listen. Hvis det ikke er noe, ber Macen din den andre oppføringen på listen om nødvendig informasjon. Denne prosessen fortsetter til en DNS-server returnerer et svar eller Mac-en din kjører gjennom alle listede DNS-servere uten å motta svar.


Legge til en DNS-oppføring

Når du er på skjermbildet DNS-innstillinger, kan du enkelt legge til en ny DNS-oppføring.

  1. Klikk på + (plusstegn) nederst til venstre på skjermen.

  2. Angi DNS-serveradresse i DNS-serverruten i enten IPv6- eller IPv4-desimalformat - grupper av tall atskilt med desimaler. Et eksempel er 208.67.222.222, som er en av DNS-serverne som er tilgjengelige fra Open DNS. Ikke skriv inn mer enn én DNS-adresse per linje.

  3. Gjenta prosessen for å legge til flere DNS-adresser.


Slette en DNS-oppføring

Når du er på skjermbildet DNS-innstillinger, kan du også slette DNS-oppføringer.

  1. Fremhev DNS-adressen du vil fjerne.

  2. Klikk på - (minustegn) nederst til venstre på skjermen.

  3. Gjenta for hver ekstra DNS-adresse du vil fjerne.

Du kan ikke slette DNS-adresser konfigurert av en annen enhet (en nedtonet oppføring).

Bruke søkedomener

Ruten Søk domener i DNS-innstillingene brukes til autofullføring av vertsnavn som brukes i Safari og andre nettverkstjenester. For eksempel, hvis hjemmenettverket ditt er konfigurert med domenenavnet example.com og du vil ha tilgang til en nettverksskriver som heter ColorLaser, går du vanligvis inn i ColorLaser.example.com i Safari for å få tilgang til statussiden. 

Hvis du la til example.com i ruten for søkedomene, kan Safari legge til example.com til et enkelt vertsnavn som er angitt. Med søkefeltet fylt ut, kan du angi ColorLaser i Safaris URL-felt, og det vil koble til ColorLaser.example.com.

Søkedomener legges til, fjernes og organiseres etter samme metode som DNS-oppføringer.

Etterbehandling

Når du er ferdig med å redigere, klikker du på OK knapp. Denne handlingen lukker arket for avansert nettverk og returnerer deg til hovedruten for nettverksinnstillinger.

Klikk på Påfør for å fullføre DNS-redigeringsprosessen.

De nye DNS-innstillingene er klare til bruk. Husk at innstillingene du endret bare påvirker din Mac. Hvis du trenger å endre DNS-innstillingene for alle enhetene i nettverket ditt, gjør du endringene på nettverksruteren din.

Test din nye DNS-leverandør for å sikre at alt er riktig konfigurert. 


Legg igjen en kommentar